Loading
ro ru en
Istorii de succes
Loading
13 Ianuarie 2014 | 17:00
Dan Perciun: E bine în Anglia, dar vreau în viitor să revin în Moldova
Tânărul moldovean, Dan Perciun, este unul dintre laureaţii Galei studenţilor originari din Republica Moldova. La prima ediţie a concursului, Dan s-a învrednicit de o menţiune la secţiunea Licenţă, categoria ”Europa de Vest”.
Ce semnifică acest premiu pentru tine?

Este o recunoaștere a valorii studenților de peste hotare și deschiderea statului pentru reintegrarea studenților, readucerea lor acasă. Evoluțiile din ultima perioadă, în special semnarea Acordului de Asociere, le vedem îmbucurătoare, dar cred că viitorul aparține tinerilor, care sunt o generație nouă, integră, plină de idei, care cu timpul va asana sistemul politic din Republica Moldova. 

A fost ușor să te integrezi în altă societate, în alt sistem?

Inițial-nu, dar treptat mi-a reușit și acum mă simt confortabil acolo, dar totuși mi-aș dori în viitor să mă întorc în Republica Moldova.

Dacă e să vorbim despre planurile tale de viitor, în ce domeniu ai vrea să activezi?

Mi-aș dori să activez în domeniul politic sau în domeniul social, cel puțin pentru moment. Acum sunt student la licență, anul trei. Pentru viitor nu mă văd neapărat în mediul academic, aș vrea să fac lucruri practice, am început prin a mă integra în diverse proiecte. Sunt reprezentant al Asociației Moldovenilor din Marea Britanie și ne propunem să organizăm împreună cu Biroul pentru relații cu diaspora un program de stagii de practică în instituțiile publice și private de la noi. Pentru mine, activitatea practică în domeniul ONG-urilor este foarte importantă, în special ceea ce ține proiectele ce vizează Republica Moldova.

Vorbind despre orizontul de cunoștințe pe care l-ai acumulat, mediul te-a influențat mult?

În Anglia se pune accentul asupra gândirii critice, capacității de a analiza informația, capacitatea de a lucra cu volume mari de informații și de a genera idei noi, ceea ce lipsește într-o anumită măsură sistemului educativ din Moldova. Cred că anume aceste abilități și nu cunoștințele propriu-zise vor fi cele care îmi vor fi benefice ulterior.

Cum menții relațiile cu țara natală, cu rădăcinile de aici?

Așa e structurat anul meu academic că revin acasă destul de des, o dată la două luni, plus la toate că sunt integrat într-un șir de proiecte în Republica Moldova, respectiv sunt aproape de tot ce se întâmplă aici.


Interviu realizat de Radio Moldova.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam