Loading
ro ru en
Istorii de succes
Loading
14 Noiembrie 2014 | 11:48
Dirijorul moldovean Roman Baltag, şcolit în Germania, a fost ovaţionat la Chişinău
Tânărul dirijor Roman Baltag a susţinut un concert de excepţie la Chişinău. Moldoveanul de 25 de ani care îşi face studiile la Şcoala superioară de muzică „Carl Maria von Weber” a fost îndelung ovaţionat în cadrul spectacolului „Frenezii italiene” ce a avut loc de curând la Chişinău, la Filarmonica Naţională „Seghei Lunchevici”.
Cu referire la concertul „Frenezii italiene” tânărul muzician a remarcat pentru trm.md că a fost o „experiență nemaipomenită”. „Pentru prima dată am dirijat atât corul, cât și orchestra, fiind acompaniați de soliști. Nemaivorbind despre repertoriul care a inclus muzica marilor compozitori italieni. A fost un scop mai greu de atins căci aceste melodii sunt renumite și trebuiau interpretate la nivelul corespunzător, dar cred eu că m-am descurcat, or, și publicul prezent în sală, a fost satisfăcut”, a remarcat muzicianul.
 

Roman Baltag spune că evoluează cu o deosebită plăcere pe scenele de la noi, iar o particularitate pentru mediul din Moldova este atitudinea critică-constructivă a publicului, ceea ce constituie pentru tânărul dirijor un punct forte.
 

Dirijorul moldovean cu un viitor promițător are multe scopuri spre care tinde, iar munca zilnică și atitudinea perseverentă îl apropie pas cu pas de visul mult râvnit. „Ca oricare tânăr visez și eu, însă de vreo câțiva ani încep să visez mai mult cu ochii deschiși,  căci îmi dau seama - ca să ajung pe scenele mari, trebuie să trec unele etape, iar acestea sunt multe la număr și foarte dificile. Dar aspir spre scopul meu suprem: să dirijez orchestra din Viena, Berlin, Londra și New York”, a menționat Roman Baltag.
 

Mai multe detalii la acest subiect aflați din emisiunea „Scrisori pentru acasă” difuzată duminică, 16 noiembrie, la Radio Moldova și on-line pe trm.md.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam