Loading
ro ru en
Istorii de succes
Loading
20 August 2014 | 16:56
Dorin Duşciac: Am revenit într-o poziţie din care sper să fac anumite schimbări în bine
Ştiinţa are viitor, vreau să cred în acest lucru şi sunt convins că la momentul de faţă noi avem, probabil, partea cea mai importantă, şi anume potenţialul uman. Afirmaţia aparţine viceministrului Mediului, Dorin Duşciac, şi a fost făcută pentru Moldova 1, în cadrul unui proiect intitulat „Europa în Ţara Mea”.
„În pofida faptului că mulţi cercetători şi savanţi au părăsit în ultimii 20 de ani Republica Moldova în căutarea unui trai mai bun, dar şi în căutarea unei posibilităţi de dezvoltare profesională,  în ţara noastră a rămas un număr important de oameni de ştiinţă care sunt talentaţi şi bine pregătiţi”, constată viceministrul Mediului.

Dorin Duşciac este doctor în fizică, a învățat la Institutul Naţional de Ştiinţe Aplicate din Lyon, Franţa, fiindu-i acordată o bursă de studii pentru o perioadă de doi ani. După absolvirea facultăţii, cu două masterate la activ, a devenit în 2008 primul doctor basarabean la École Polytechnique din Paris, şcoală absolvită de savanţi cu renume mondial. Teza de doctor şi-a realizat-o în cadrul unui laborator modern,  lucrând timp de trei ani la un subiect de cercetare. Iar după susţinerea tezei de doctor, Dorin şi-a continuat activitatea de cercetător în fizică atomică şi nucleară cu aplicaţii în medicină. A activat în calitate de inginer cercetător la laboratorul naţional al Comisariatului pentru energie atomică din Franţa. În această vară, Dorin Duşciac a fost numit viceministru al Mediului, la propunerea ministrului Valentina Țapiș.

Potrivit lui Dorin Duşciac, o Moldovă europeană pornește de la lucruri simple, „înseamnă un confort de viaţă pentru fiecare cetăţean”. „Calitatea vieţii porneşte de la lucruri simple: străzi mai curate, drumuri mai bune, un aer mai respirabil, o apă de o calitate mai bună, or, toate aceste lucruri pot deveni realitate şi în Republica Moldova dacă ne vom conforma normelor şi rigorilor valabile în Uniunea Europeană şi vom garanta tuturor cetăţenilor aceste drepturi fundamentale”, afirmă oficialul.

A fi cetăţean european este o mare onoare şi o mândrie personală, spune viceministrul Mediului. „Este şi o posibilitate de a trăi în Uniunea Europeană bucurându-mă de absolut toate drepturile de care se bucură fiecare cetăţean european. Asta include nu doar libertatea de circulaţie care bineînţeles este un drept şi un privilegiu extrem de important, mai presupune şi libertatea pe plan economic, iar asta înseamnă şi o încredere în ziua de mâine. Este şi un sentiment al libertăţii pe care îl am deoarece statul care mi-a oferit cetăţenia îmi garantează anumite drepturi. De asemenea, este şi o libertate politică” a menţionat Dorin Duşciac.

Dorin Duşciac consideră că migranţii „trebuie să înţeleagă faptul că revenirea în ţară nu poate avea loc fără anumite sacrificii de ordin personal, fiindcă plecarea din ţară s-a făcut cu sacrificii”. „Eu niciodată nu am închis uşa unei posibilităţi de revenire, dar nu pot promite nimănui că revenirea mea este definitivă. Am revenit într-o poziție din care sper să fac anumite schimbări în bine. Sper că în această scurtă perioadă de timp să pot demara procese care vor fi durabile şi care se vor înscrie într-o logică de dezvoltare pe termen mediu şi îndelungat”, a specificat viceministrul Mediului.

Mai multe despre Dorin Duşciac aflaţi din seria de materiale video cu genericul „Europa în Ţara Mea” lansată de postul public Moldova1. O campanie, protagoniştii căreia sunt tinerii care au studiat şi au activat peste hotare, iar revenind în Republica Moldova îşi valorifică experienţa profesională, având încrederea că Europa poate fi edificată în ţara lor de baştină.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam