Loading
ro ru en
Istorii de succes
Loading
25 Decembrie 2014 | 15:03
Dumitru Soltan, moldovean emigrat de 16 ani: Moldova mi-a dat viaţă, iar Canada mi-a dat aripi şi demnitate de om
Poetul, traducătorul Dumitru Soltan şi-a văzut visul împlinit de a trăi în Spania. Moldoveanul a ajuns acolo pentru că şi-a dorit să trăiască în cel mai exotic loc al lumii. Originea bărbatului se citeşte din pragul casei sale, îl dau în vileag tricolorul de la intrare şi maximele româneşti imprimate pe pereţii casei.
Absolvent al Facultății de Limbi Străine, Dumitru consideră că aceasta a fost cea mai bună temelie pe care ar putut să și-o clădească. „Știam că vorbind mai multe limbi străine, voi putea să mă descurc în lumea mare, acesta a fost unul dintre motivele principale pentru care am mers la Facultatea Limbi Străine, apoi, fiind student, am prins marea dragoste față de limbile străine care s-a transformat într-o profesie interesantă pe care am exersat-o pe diferite meridiane ale globului pământesc”, a povestit moldoveanul care cunoaște la perfecție șase limbi, în emisiunea „Destine de colecție”, de la Moldova 1.

Dumitru Soltan a activat în Cuba în calitate de traducător-interpret, în anul 1986 a revenit acasă, iar cele văzute peste hotare a reușit să le implementeze în cadrul unei afaceri lansate în Republica Moldova, fiind printre primii care a înregistrat o companie privată în Republica Moldova. Dar, între timp, a apărut o altă invitație de lucru în Cuba, astfel la îndeplinirea misiunii, și-a direcționat calea spre lumea liberă, spre Canada.

Ajuns în Canada vorbea deja italiana, spaniola, rusa, româna și franceza la nivel profesionist, susținând examenele la cele cinci limbi și-a început activitatea de traducător în diverse departamente ale Guvernului canadian. „Moldova mi-a dat viață, iar Canada mi-a dat aripi și demnitate de om”, este constatarea lui Dumitru Soltan.

„Când pleci într-o lumea necunoscută, pe care nu o cunoști, ai nevoie de adaptare. E problemă atunci când nu știi limba țării-gazdă. La Montreal am petrecut un timp extraordinar de frumos, repede m-am încadrat în câmpul muncii în calitate de traducător-interpret”, împărtășește moldoveanul.
Pe arhipelagul insulelor Canare  și-a urmat apoi  drumul vieții protagonistul. Acum trăiește pe malul oceanului, precum și-a dorit, atmosferă prielnică pentru creație, or, Dumitru Soltan scrie proză și poezie, acesta fiind o parte din paradisul moldoveanului.

„Nu poți să nu te îndrăgostești în locul acesta atât de frumos”, a explicat moldoveanul stabilit la peste 4000 de kilometri, în țara unde este vară veșnică.
A reușit să editeze la Chișinău două cărți: „Planeta Banii” și „Gâdilat cu parul”. Când vine în Moldova, o dată pe an, Dumitru își vede rudele, prietenii de condei, fiind în continuă așteptare ca Moldova să îmbrace o altă haină, cu zâmbete pe stradă, cu frunți descrețite și oameni relaxați.

Dumitru Soltan se mândrește cu rădăcinile sale, o idolarizează în special pe mama sa care a educat 15 copii. „Era o femeie simplă, fără facultăți, însă trecută prin academia vieții…”, astfel își caracterizează mama Dumitru Soltan.

E ușor a fi fericit, spune Dumitru Soltan, iar asta depinde doar de starea interioară pe care ne-o formăm noi. Acest spirit îl transmite și celor care îl înconjoară. „Uneori oamenii cu un buzunar mai modest au o stare de fericire mai deosebită, e un fel de a înțelege lumea și de a avea o atitudine pozitivă și de a observa frumosul și de a-l aprecia”, a concluzionat moldoveanul.

Cum l-a adus drumul vieții pe Dumitru Soltan pe insula Tenerife aflați din materialul realizat de echipa emisiunii „ Destine de colecție”.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam