Loading
ro ru en
Istorii de succes
Loading
29 Iulie 2014 | 10:48
Dumitru Vicol: Seminarul „Diaspora Economică pentru Moldova” e o motivaţie patriotică şi o pregătire pentru revenirea tinerilor acasă
Tinerii originari din Republica Moldova, studenţi sau foşti studenţi în străinătate sau cei care sunt deja angajaţi peste hotare au şansa acum să-şi dezvolte ideile în echipă cu un consultat din partea Guvernului Republicii Moldova. Asta în cazul în care au reuşit să aplice pentru Seminarul de Politici Publice: „Diaspora Economică pentru Moldova” care se va desfăşura la 29 august curent. Aflăm mai multe de la Dumitru Vicol, strategist, cofondatorul asociaţiei „Jeunes moldaves”, stabilit în Franţa.
- Dumitru, vrem să ştim dacă ideea a venit din partea tinerilor sau din partea Guvernului?

- Ideea aparţine tinerilor, de fapt, împreună cu BRD-ul şi echipa care a iniţiat acest proiect am organizat Gala Studenților originari din Republica Moldova la 4 ianuarie 2014. Astfel ideea a venit în urma unor consultări cu laureaţii acestei Gale a Studenților. 

- Faci parte dintr-un grup de tineri ambiţioşi care îşi doresc să fie consilierii Guvernului de acasă, te rugăm să vii cu detalii.

-  Acesta este un proiect ceva mai inovativ pentru diasporă şi în special pentru cei de la Chişinău.  Ne punem în gând să conectăm talentul din diasporă cu funcţionarii de stat, pentru că suntem siguri că şi cei de la Chişinău au nevoie de cunoştinţele pe care le-am acumulat noi. Astfel încercăm să motivăm tinerii să revină acasă, sau cel puţin, dacă nu revin, să contribuie cu capacităţile sale intelectuale. Seminarul presupune scrierea unui draft de politici publice, iar în timpul procesului vom primi şi consultaţia unui funcționar public care activează în domeniu. La 29 august se va prezenta acest draft şi propunerile de politici publice.

- Ce vă motivează pe voi, tineri activi, să vă implicaţi în elaborarea acestor politici?

- Generaţia mai tânără care a plecat doar cu scopul de a-şi face studii, la un moment dat ajunge la un punct când înţelege că ar trebui să contribuie la dezvoltarea ţării de origine. Atunci când trăieşti în Spania, Olanda, Franţa îţi dai seama de nivelul de bunăstare al ţării, conştientizezi că acest lucru a fost posibil doar prin legile potrivite, atunci îţi doreşti acelaşi lucru şi pentru ţara ta.  Mai ales în situaţia când suntem fermi că ne dorim un vector european. E o motivaţie şi patriotică şi o pregătire pentru revenirea tinerilor acasă.

Mai multe detalii aflaţi din interviul realizat de Radio Moldova.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam