Loading
ro ru en
Istorii de succes
Loading
08 Mai 2014 | 13:29
Elena Dragalin: Am decis că a venit timpul să fac ceva pentru Moldova
Elena Dragalin, fondatorul şi preşedintele organizaţiei Moldova AID din SUA, este o moldoveancă care a plecat de acasă de mai bine de 20 de ani, răstimp în care a locuit în Italia, Germania şi Statele Unite ale Americii. Cum a îmbinat viaţa de familie şi cariera, dar şi care sunt activităţile sale, aici, acasă, aflaţi din interviul ce urmează.
Doamnă Dragalin, vă spunem „Bine ați venit la „Teleradio - Moldova”, bine ați revenit acasă! Ce însemnă pentru dumneavoastră acest cuvânt „acasă”?

Acasă însemnă să vin la mama, să vin la surorile mele, să vin în țara unde se vorbește limba mea maternă și unde toți mă înțeleg, acasă e acasă… Am plecat din Moldova în anul 1993, iar acum când mă întorc în Statele Unite ale Americii tot acasă merg.

Care au fost circumstanțele care v-au făcut să urmați drumul străinătății?

Circumstanțele au fost unele interesante, pot spune că am plecat pentru oportunităţi, în anul 1993 soţul meu a câştigat o bursă de studii în Italia, la Milano. Acolo am stat un an de zile după care soțul meu a mai obţinut o bursă de studii pentru doi ani la Humboldt, Germania. Decizia de a pleca peste hotare am luat-o împreună cu soţul și copiii, cu întreaga familie.

Vedem că aţi cunoscut şi alte ţări, cu ce experienţă aţi părăsit fiecare dintre aceste state?

Nu atât experiența cât emoțiile ne-au marcat, căci ne-am atașat de fiecare țară unde am locuit. Într-un an când la Campionatul Mondial de Fotbal Italia juca contra Germaniei, aveam un sentiment dublu, pentru că nu știam ce echipă să o susținem. Am lăsat câte o bucățică din noi în fiecare țară în care am locuit și ne-am simțit bine peste tot.

Ați plecat din țară odată cu primul val de migrație. Gustând din pâinea câștigată în Italia, Germania, SUA, unde ați putea spune că sunt mai bineveniți migranții moldoveni?

Aș putea să răspund că în Statele Unite, dar nu ar fi corect față de Italia și Germania, unde ne-am simțit extraordinar de bine. Vreau să remarc că în anul 1993 când am locuit în Italia și în ’94-95 locuind în Germania, atmosfera era diferită decât în ziua de azi. În Italia, de exemplu, cât am locuit acolo, nu am mai întâlnit pe cineva care să vorbească românește.

Vorbiți-ne despre domeniul dumneavoastră de activitate.

Dacă ne referim la organizația fără profit Moldova AID, aceasta a fost înființată în Carolina de Nord, acolo unde locuim în prezent. Am înființat-o în 2011, în momentul în care am decis că a venit timpul să fac ceva pentru Moldova, de unde plecasem de mai bine de 20 ani. Pentru început am avut un proiect de ajutor umanitar. Am mers la Căzănești, la un orfelinat și am adus copiilor de acolo încălțăminte și îmbrăcăminte, jucării și echipament sportiv. Am rămas impresionată de istoriile acelor copii și de ceea ce își doreau ei să facă în viitor - să își continue studiile, însă nu aveau posibilitate materială. Atunci am decis să selectăm trei studenți pe care să îi susținem cu burse la colegiile din Moldova. Acum acești tineri au rezultate foarte bune.

Puteți enumera și alte acțiuni de caritate dedicate Republicii Moldova?

Am observat că în Moldova sunt mulți voluntari care își doresc să urmeze diverse cursuri, astfel am hotărât să mai organizăm și alte proiecte. Oferim cursuri gratuite pentru studenții din țară, membrii diasporei din SUA și Canada. Primul curs de acest fel a fost susținut de către Alexandru Căruntu din Toronto, Canada. El fiind programator de profesie a oferit un curs de profil studenților de la USM și UTM. Respectivul program a durat 13 luni, iar ulterior am mai organizat și un curs de chimie.

O altă realizare este lansarea sălii de literatură engleză la Biblioteca „B.P. Hasdeu”, unde am adus peste trei mii de cărți și manuale. Invităm toți doritorii să viziteze această sală.Cum a luat naștere ideea acestui proiect?

Studenții de care vă vorbeam mai devreme au fost impresionați de câteva cărți în limba engleză primite în dar, acesta a fost imboldul. Astfel am mobilizat diaspora din SUA. La rândul lor, membrii diasporei s-au adresat colegilor, prietenilor americani și canadieni.

Vedem că sunt multe realizări în spatele organizației pe care o conduceți, pe cât de ușor s-au deschis ușile spre succes?

Fiecare proiect al nostru a derivat din precedentul, iar atunci când faci un lucru bun și ușile se deschid. Am găsit, aici, în Moldova, o susținere extraordinară. În acest context vreau să menționez îndeosebi susținerea primei doamne, Margareta Timofti, aportul Bibliotecii „B.P. Hasdeu”, Biroului pentru relații cu Diaspora, precum și susținerea profesorilor de la Universitatea Tehnică și Universitatea de Stat.

Sunteți fericită că îi aveți pe cei dragi alături, dar membrii familiei sunt la fel de împliniți în țara de reședință?

Membrii familie mele sunt mai împliniți decât mine. Soțul meu a făcut o carieră frumoasă, așa am și început peregrinările noastre prin lume. El este matematician și a lucrat aici la Academia de Științe, iar acum activează în industria farmaceutică. Veronica, fiica mai mare, este avocat la o firmă binecunoscută la nivel mondial, iar fiica mai mică, Michaela, este studentă la drept.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam