Loading
ro ru en
Istorii de succes
Loading
10 Iunie 2015 | 16:19
Elvira Platon-Rîmbu, actriţa din Orhei care a cucerit scena teatrului din Oradea
Elvira Platon-Rîmbu este actriţa originară din Orhei, care, după ce a participat la formarea Teatrului „Eugene Ionesco” de la Chişinău, s-a stabilit în Oradea, România. Cum vede actriţa basarabeancă Chişinăul de astăzi, a încercat să afle echipa emisiunii „Destine de Colecţie” de la postul public de televiziune Moldova 1.
Protagonista, care după ce și-a făcut studiile la Moscova a lansat, la Chișinău, împreună cu alți colegi, Teatrul „Eugene Ionesco”. Destinul a făcut ca artista să plece prin anii ”90 la Oradea, pentru o stagiune, însă, după ce a impresionat publicul, Elvira Platon-Rîmbu s-a lăsat cucerită de această localitate și s-a stabilit peste Prut.

În Republica Moldova ajunge rar, din cauza distanței. „Mi se întâmplă să vin cam o dată la patru-cinci ani, în special vin la Festivalul Teatrului „Eugene Ionesco”, pentru că sunt sentimental legată de acest teatru, la formarea căruia am contribuit pe timpuri, mai mult de douăzeci de ani în urmă”, povestește actrița.

Se întâlnește rar cu colegii de meserie din Chișinău, deoarece vine mai mult în grabă și cu program strict în țara de baștină. „Nu își permit teatrele să facă o colaborare fiind la o distanță mare. Să vii cu trenul sau cu mașina este foarte departe. Să joci aici, ar însemna să faci o distanță foarte mare, iar eu nu pot lipsi atâta nici din Oradea”, spune Elvira Platon-Rîmbu.

Mergând astăzi pe străzile capitalei, actrița emigrată povestește că impresia despre Chișinău e alta decât cea pe care și-ar dori-o. „Am călătorit foarte mult cu troleibuzul, intenționat, ca să cunosc starea oamenilor și am văzut o lume tristă, deprimată, ceea ce m-a întristat”, afirmă ea.

Actoria a fost o armă împotriva plictiselii pentru Elvira Rîmbu, care a căutat și locul cu publicul potrivit ca să nu-i asigure acea stare. „Eram foarte bună la școală, am și terminat Școala medie din Ciocâlteni, raionul Orhei, cu medalie de aur, deci eram foarte bună la toate materiile. Frica mea a fost să nu mă plictisesc eu de mine”, remarcă artista.

„Pentru mine nici acum Oradea nu este acasă, acasă este casa mea, cu familia mea, este singurul lucru mare pe care l-am realizat în viața asta. În ce privește meseria, cariera, am fost șapte ani director artistic la Teatrul din Oradea, am încercat să schimb, să fac lucruri noi care să semene cu sistemul teatral de la Moscova, care pe mine m-a educat, m-a format și mi-a plăcut”, susține Elvira Platon-Rîmbu.

Mai multe detalii aflați din emisiunea „Destine de Colecție”.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam