Loading
ro ru en
Istorii de succes
Loading
30 Septembrie 2014 | 14:53
Eremei Priseajniuc: Tinerii specialişti, formaţi peste hotare, pot să se manifeste acasă
Regulile care sunt în vigoare în cadrul Uniunii Europene responsabilizează cetăţeanul, fiecare îşi cunoaşte atribuţiile sale, locul său. Aceste practici încercăm să le implementăm şi ne reuşeşte. Tehnologiile care sunt aduse în Republica Moldova au standarde europene, aceste reglementări ar trebui să le luăm în consideraţie, deoarece au demonstrat eficienţă, nu trebuie să inventăm ceva nou. De această opinie este Eremei Priseajniuc şi a fost exprimată în cadrul proiectului intitulat „Europa în Ţara Mea”, realizat de Moldova 1.
Eremei Priseajniuc s-a născut în nordul Moldovei, a învăţat la liceul „Pan Halippa” din raionul Edineţ, apoi a urmat Facultatea de Drept la USM. Chiar din anii studenţiei activa într-un birou de avocaţi. După ce a luat licenţa a deţinut funcţia de inspector, apoi inspector-superior în grad de maior, responsabil de domeniul medical şi farmaceutic în cadrul Centrului de Combatere a Crimelor Economice şi Corupţiei. În anul 2012 a devenit consilier al prim-ministrului Vlad Filat, responsabil de domeniul ocrotirii sănătăţii, iar acum e consilier principal de stat al prim-ministrului Iurie Leancă, responsabil de activitatea organelor de drept şi control.

„Am participat în cadrul unui concurs prin care am fost desemnat de a efectua studii aprofundate în domeniul securităţii în cadrul Colegiului Internaţional în domeniul securităţii din Germania. Studiile mi-au permis  să acumulez multe cunoştinţe din domeniul securităţii şi din domeniul relaţiilor internaţionale. Această oportunitate m-a făcut să cunosc multă lume interesantă. După finalizarea acestor studii, mi s-au deschis ochii la multe lucruri care nu le-am cunoscut până atunci, în deosebi mă refer la cunoştinţele în domeniile combaterea terorismului, drepturile omului, relaţiile internaţionale. Multe din cunoştinţele acumulate în cadrul studiilor peste hotare au fost implementate în activităţile mele practice” a menţionat protagonistul proiectului „Europa în Ţara Mea”.

Discutând despre diferenţele de mentalitate existente între moldoveni și occidentali, Eremei a subliniat că lumea noastră este mult mai complexată, mai închisă, inhibată, decât în țările occidentale. „Deşi sunt aceeași oameni ca şi noi, au trăit în circumstanțe diferite de condiţiile noastre, de trecutul nostru sovietic, de mentalitatea formată. Multitudinea acestor factori a influenţat asupra gândirii sau asupra perceperii anumitor lucruri”.

„În ultimul timp tot mai mulţi şi mai mulţi studenţi, tineri specialişti se deplasează în afara teritoriului Republicii Moldova pentru a efectua studii, pentru a prelua experienţă ca mai apoi să aplice aceste cunoştinţe aici, la noi în ţară. Sincer vorbind, noi avem nevoie de aceste cunoştinţe. Exodul de creieri persistă în multe ţări, este important ca cetăţenii noştri să aibă această posibilitate să circule, să înveţe acolo. Nu consider că este un exod, cât este un proces continuu de schimbare, de circulaţie” a declarat Eremei Priseajniuc.

Pentru Moldova 1, bărbatul a recunoscut că niciodată nu şi-a pus ca scop să rămână peste hotare. „Înainte de a efectua studiile în Germania am a avut posibilitatea să efectuez anumite cursuri şi în alte ţări, dar niciodată nu mi-am dorit să rămân acolo. Scopul şi sarcina de bază era să cunosc lumea de acolo şi modul lor de a vedea lucrurile. Pe viitor, dacă voi avea posibilitatea să urmez anumite cursuri, cu certitudine, am să mă întorc acasă. Cred că tinerii specialiști, cei care şi-au făcut studiile peste hotare, pot să se manifeste acasă” a subliniat Eremei Priseajniuc.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam