Loading
ro ru en
Istorii de succes
Loading
28 Noiembrie 2014 | 11:20
Felicia Doni - pianista emigrată de 17 ani în SUA care doreşte să concerteze mai des acasă
Felicia Doni este o tânără pianistă, originară din Republica Moldova, care în urmă cu 17 ani s-a stabilit în oraşul Portland, Statele Unite ale Americii. Tânăra care studiază pianul la una dintre cele mai prestigioase instituţii de învăţământ din America, revine în fiecare an în Moldova pentru a-şi vedea rudele, dar şi pentru a concerta alături de tatăl ei, cunoscutul dirijor, Valentin Doni. Cum îşi vede artista viitorul, aflaţi din materialul realizat de echipa emisiunii „Moldovenii de Pretutindeni”.
De mai bine de 17 ani Felicia locuiește în Statele Unite ale Americii, cu toate astea ține legătura ce cei rămași acasă. Vine în vacanță în Moldova aproape în fiecare an, iar atunci când are nevoie de sfatul tatălui, ea comunică prin skype. „Fără acești oameni nu aș fi putut să fac nimic în domeniul muzicii, tata m-a ajutat foarte mult deși este la sute de mii de kilometri distanță”, a remarcat Felicia.

Pentru echipa emisiunii „Moldovenii de Pretutindeni”, dirijorul Valentin Doni a povestit că deseori a ținut lecții pe skype pentru fiica sa. ”Ea îmi cânta la pian, iar eu, de la computer, îi dădeam indicații și sugestii. Au plecat pe când Felicia avea cinci ani, dacă băiatul meu, Laurențiu, a început aici vioara, ea a început să cânte la pian în SUA. La început am crezut că era o pasiune, o ocupație pentru cultură generală, însă pe parcursul anilor, am înțeles că muzică devine pentru ea ceva foarte serios. Este muncitoare, este foarte profundă în ceea ce face, are și un talent deosebit”, a menționat tatăl ei.

Tânăra locuiește în Portland, un mediu prielnic pentru a face cunoștință cu muzicieni renumiți din toată lumea, a trecut prin mai multe școli de muzică și a avut norocul să ia un master-class de la cei mai renumiți pianiști care veneau să concerteze în Portland.

Pianul este marea pasiune a Feliciei, nu îi place să facă lucrul de mântuială, poate sta chiar și ore în șir exersând o partitură. Iar atunci când urmează să evolueze într-un concert își face nopțile albe.

Protagonista povestește că amintirea cea mai frumoasă pentru ea este atunci când a cântat pentru prima dată alături de o orchestră la Sala cu Orgă. Se întâmplă pe când avea doar 11 ani. ”Oriunde aș cânta, dacă eu simt lucrarea, pot să transmit mesajul publicului și asta mă face satisfăcută”, a subliniat pianista.

Felicia este o tânără ambițioasă și dedicată meseriei, spune că cel mai important lucru e să știi ce îți dorești și unde vrei să ajungi, iar odată definit, să îți urmezi scopul cu înverșunare. A demonstrat acest lucru de nenumărate ori, mai ales atunci când pentru a lua lecții pentru Universitatea din Arizona trebuia să facă patru ore cu mașina din Portland. „Mă simt la fel de acasă aici și acolo, în SUA. De la început mi-a fost mai greu să mă adaptez, simțeam că ceva îmi lipsește, totul era nou pentru mine. Fericirea mea cea mai mare era să vin vara în vacanță în Moldova și să îmi văd toate rudele”, a împărtășit moldoveanca.

Acum Felicia studiază pianul la conservatorul de muzică din New York, anterior a luat lecții de la un profesor din Brazilia, iar acum studiază alături de pianistul Benjamin Hoffman. Chiar dacă America îi poate oferi perspective reale de realizare, Felicia este mereu cu gândul la țara de baștină. Aici și-ar dori să vină cu ore de pian pentru copiii din grădinițe și să aibă cât mai multe concerte.

Mai multe detalii aflați din reportajul  realizat de echipa emisiunii „Moldovenii de Pretutindeni”, de la Moldova 1.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam