Loading
ro ru en
Istorii de succes
Loading
05 Martie 2014 | 13:36
Larisa Grosu, Portugalia: Scopul nostru primordial este să perpetuăm tradiţiile şi obiceiurile neamului nostru
Conaţionalii noştri din regiunea Algarve din Portugalia sunt aşteptaţi, în fiecare zi de sâmbătă, la atelierul artelor populare „Comorile Neamului”, organizat de către membrii Asociaţiei „Tezaur” şi şcoala parohială „Sfânta Xenia”. În cadrul acestor ateliere, moldovenii au posibilitatea să înveţe sau să împărtăşească din experienţa lor în arta croşetării, brodării, modelării, cântecului şi dansului popular. Mai multe detalii la acest subiect aflăm de la Larisa Grosu, preşedintele Consiliului de Administrare al Asociaţiei „Tezaur”.
- Cui aparține inițiativa organizării acestui atelier și când a avut loc prima întrunire de acest fel?

- Asociația noastră activează de doar un an și jumătate. Este o asociație tânără, însă cu patru ani în urmă, la inițiativa protoiereului Ioan Gherbovețchi, a fost înființată o școală parohială pe lângă biserica ortodoxă din orașul Faro. Școala parohială activează în colaborare cu Asociația „Tezaur”, care este o asociație cultural-religioasă. Pe parcursul acestor patru ani, ne-am dat seama că fiecare membru al Asociației, enoriașii bisericii cunosc câte un meșteșug și ne-am gândit să ne unim, să învățăm unii de la alții și să împărtășim ceea ce cunoaștem.

- Cine sunt cei care s-au arătat interesați de această oportunitate?

- Sunt părinții și copiii care frecventează școala parohială, enoriașii care frecventează biserica noastră ortodoxă, precum și cei interesați, deoarece despre activitatea noastră se transmite din gură în gură.

- Cum faceți rost de materia primă necesară și cine vă susține în acest sens?

- Fiecare participant sau doritor de a lua parte la atelier își aduce materia primă necesară. Depinde și de activitatea care îl pasionează. Suntem voluntari și nimeni nu ne susține în acest sens.- Care este scopul promovării și desfășurării acestor ateliere?

- Scopul primordial pentru noi este cel de a readuce la viață tradițiile și meșteșugurile neamului nostru, de a ne uni comunitatea moldavă, indiferent de vârstă. Ne unim în cadrul unei familii care poartă în suflet aceleași idealuri, aceleași valori.

- Povestiți-ne și despre dumneavoastră, de cât timp stați departe de Republica Moldova și cum vă realizați departe de casă?

- Sunt stabilită în Portugalia, împreună cu familia mea de 14 ani. Nu mi-e rușine să spun că jumătate de zi fac menaj în casă, iar cealaltă jumătate sunt cu gândul și cu sufletul la ziua de sâmbătă, când organizăm diverse activități. M-am realizat mai mult în ultimii patru ani, deoarece fac ceea ce mi-a plăcut dintotdeauna.

- Ce urare ați avea pentru moldovenii din întreaga lume cu ocazia Mărțișorului?

- Le-aș dori tuturor conaționalilor și prietenilor din țară să aibă parte de multă sănătate, să le sporească lumina în suflet, bucuria în casă, iar sărbătorile să le întâlnească alături de cei dragi!

- Vă mulțumesc pentru interviu.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam