Loading
ro ru en
Istorii de succes
Loading
02 Iunie 2015 | 11:00
Liliana Caisîn - tânăra care îi ajută pe semenii săi să guste din experienţa studiilor peste hotare
Toţi mai mulţi tineri din Republica Moldova îşi doresc să înveţe peste hotare, să obţină studii de calitate, însă nu întotdeauna ştiu unde să se adreseze şi cum să procedeze. Pentru a-i ajuta, Biroul pentru relaţii cu diaspora şi absolvenţii instituţiilor de învăţământ de peste hotare au venit cu ideea programului „Mentor Me”. Unul din mentorii acestui program este şi Liliana Caisîn, absolventa unei universităţi din oraşul german Bamberg, care activează acum în cadrul unei companii din Moldova.
Tânăra își amintește că, fiind în al doilea an de studii la Facultatea de Filologie a Universității Pedagogice „Ion Creangă” din Chișinău, a dat de un anunț privind oferirea de burse pentru doritorii de a-și aprofunda cunoștințele în limba germană.  A colectat actele și a susținut mai multe teste, până s-a văzut studentă în Germania. După un an de studiere a limbii, tânăra a hotărât să își continue studiile la aceeași universitate, schimbându-și profilul, a urmat Facultatea de Business și Administrare. Noul statut, cel de student deplin, a însemnat pentru Liliana și necesitatea de a se adapta unui mediu absolut nou.

A fost ajutată de un mentor, căruia eroina noastră îi este și acum recunoscătoare. „Mentorul meu a fost o nemțoaică, care m-a ajutat la început chiar să îmi stabilesc un orar al studiilor. Dacă în Moldova orarul este stabilit de administrația universității, atunci în Germania trebuie să ai responsabilitatea să îți planifici anumite cursuri”, a spus Liliana în emisiunea „Vector European” de la Moldova 1.

Tânăra afirmă că studiile în Germania sunt mai complicate din cauza regulilor mult mai stricte decât cele de la instituțiile din Moldova. „E mai strict, e mai rigid totul, dacă nu te-ai înscris până la o anumită dată la examene, nu poți susține examenul”.

„Alegând o specialitate, trebuie să dai dovadă că ești abil pentru aceasta, ori susții examenul, ori îți cauți alt domeniu. Fiecare student are posibilitatea să susțină un examen de trei ori, dacă nu l-ai susținut a treia oară ești exmatriculat, fără nicio posibilitate de a fi restabilit la studii”, susține Liliana.  
   
Studiile în Europa înseamnă calitate, dar și mari oportunități de mobilitate. Studiind în Germania prin intermediul programului Erasmus, Liliana a avut posibilitatea să facă mai multe cursuri la Universitatea din Lyon, Franța. Având un bagaj bogat de cunoștințe, protagonista nu a avut dificultăți la angajarea în câmpul muncii, este mulțumită de ceea ce face și își dorește să îi ajute pe alți tineri din Moldova să capete studii peste hotare, din acest motiv ea a răspuns fără a ezita la inițiativa de a participa la proiectul „Mentor Me”.

Mai multe detalii aflați din emisiunea „Vector European”.
 
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam