Loading
ro ru en
Istorii de succes
Loading
04 Septembrie 2014 | 10:34
Maria Jomir-Flores, moldoveancă stabilită în Elveţia: Ţara are nevoie de noi
„Susţin ideea că noi, migranţii, nu suntem o povară, suntem cei de care are nevoie ţara ca să se dezvolte”, spune Maria Jomir-Flores, o moldoveancă emigrată de 19 ani în Elveţia. Ea şi-a întemeiat o familie peste hotare, iar dorul de casă şi-l suplineşte prin iniţierea unor acte de caritate destinate ţării natale.
Femeia, originară din satul Vişneovca, raionul Cantemir, povesteşte pentru trm.md, că a gustat, ca și alţi moldoveni, din pâinea migrantului. „Încă de mică aveam orientarea spre occident şi întotdeauna mi-a plăcut să cunosc persoane stabilite peste hotare, iar experiența acumulată să o împart cu cei de acasă”, a explicat Maria Jomir-Flores.

„Deşi m-am integrat foarte bine în Elveţia, nu pot uita de ţara mea natală, pentru că rădăcinile nu ne lasă. Iar ca să completez dorul de ţară am hotărât să ajut copiii din localităţile rurale ale Republicii Moldova, contribuind la dezvoltarea tinerei generaţii de aici cu unele loturi ce includ haine, rechizite şcolare. Astfel vreau să îi ajut pe compatrioţii noştri care au rămas acasă, căci unii din ei sunt un pic dezamăgiţi de starea de lucruri din Republica Moldova, iar în acest fel încercăm să îi bucurăm”, a menţionat moldoveancă emigrată de aproape două decenii.

Întrebată care ar fi particularitatea moldovenilor din Elveţia, Maria Jomir-Flores a răspuns că peste hotare dorul de casă reuneşte moldovenii în comunităţi, ceea ce îi face mai uniţi. O tradiţie, a devenit pentru moldovenii din Elveţia să se întrunească în cadrul ambasadei, unde prin diverse acţiuni se promovează tradiţiile şi obiceiurile din străbuni.„Conaţionalii noștri lucrează într-o sferă largă de servicii, de la menajere până la angajaţi ai unor organizaţii internaţionale. Îi respect pe toţi deoarece muncesc cu dăruire, iar munca le este bine remunerată şi de ce să nu o facă dacă ţara lor natală nu le-a oferit oportunităţi de a activa acasă” se întreabă femeia.

Vorbind despre activităţile sale, Maria Jomir-Flores a menţionat că este membră a asociaţiei „Comunitatea Moldovenilor din Elveţia”, iar recent a iniţiat o altă asociaţie ce se axează mai mult pe acţiuni de caritate. „Am fondat această asociaţie deoarece ocupând un rol în diaspora moldovenilor din Elveţia făceam multe lucruri frumoase, însă, cu timpul, s-a ivit dorinţa să fac şi mai mult pentru ţara noastră”, a adăugat moldoveanca.

Întrebată dacă şi-ar dori să revină acasă după o absenţă de aproape douăzeci de ani, Maria Jomir-Flores spune că ar vrea să revină în Moldova, însă nu ar lăsa-o familia - soțul și copilul de 10 ani. „Pentru moment fac naveta Geneva-Chişinău şi astfel suplinesc dorul de casă”.Fiind interesată să ajute în mod special copiii de la sate şi femeile, Maria Jomir-Flores a prezentat în cadrul conferinţei „Republica Moldova 2020: Contribuţia Diasporei la Dezvoltarea Ţării de Origine” o comunicare la tema „Rolul femeii în ţara de reşedinţă şi în ţara de origine”.

„Astfel vrem să aducem experiențe noi, de exemplu, cred că experienţa mea în Elveţia ar putea fi implementată aici în ţară, iar prin intermediul unor astfel de întâlniri ale diasporei sperăm că vor fi deschise larg uşile spre noi orizonturi, spre dezvoltarea ţării, pentru că noi, cei din diasporă, putem contribui şi implementa aceste idei în practică” susţine Maria Jomir-Flores.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam