Loading
ro ru en
Istorii de succes
Loading
20 Decembrie 2014 | 15:00
Mariana Danu, moldoveancă stabilită în Portugalia: Când eşti printre ai tăi e mai uşor să trăieşti
A emigrat în Portugalia de mai bine de nouă ani, iar, în prezent, este vicepreşedinta Asociaţiei „Tezaur” din oraşul Faro, Portugalia. Vorbim de moldoveanca Mariana Danu, care a vorbit într-un interviu pentru trm.md despre activitatea care o practică în Portugalia şi despre cum părinţii moldoveni trebuie să le insufle copiilor dragostea faţă de ţara de unde le vin rădăcinile – Republica Moldova.
În cazul Marianei Danu, pasiunea pentru lectură, de pe vremurile când era bibliotecară la Chișinău, a fost transpusă în orele de limbă română și istorie predate copiilor migranților moldoveni din Portugalia. „Prin anii 2000, când era foarte greu să îți găsești un loc de muncă în țară, a plecat soțul meu. După șapte ani am hotărât să ne stabilim în Portugalia, pentru că, între timp, soțul și-a deschis o mini-firmă  de construcție, iar pentru reuniunea familiei am decis să emigrez și eu împreună cu cei doi feciori”, astfel și-a început istoria vieții sale moldoveanca Mariana Danu.

Mariana, absolventă a Universității de Stat din Moldova, Facultatea Biblioteconomie și Științe ale Informării, a activat în calitate de bibliotecară la Biblioteca „B.P.Hasdeu”.

„Îmi părea foarte rău atunci când am plecat pentru că făceam ceea ce îmi place, dar am dat prioritate familiei, să fim toți împreună. Am organizat o Asociație a moldovenilor în orașul Faro din Portugalia, președinte Mariana Melinte. Aceasta a fost oficializată acum doi ani, însă, deja de patru ani activează Școala Parohială a copiilor moldoveni. Organizatorii acestei școli au fost preotul Ioan Gherbovețchi și Larisa Grosu. Avem un grup de copiii cu vârstele cuprinse între 5 și 12 ani care frecventează aceste cursuri”, a povestit pentru trm.md, Mariana Danu.

 

La moment, Școala Parohială este frecventată de aproximativ 20 de copii, însă, la unele întruniri iau parte și frații mai mari ai acestora, dar și părinții.

Protagonista a povestit că pentru copiii migranților moldoveni sunt organizate lecții ce țin de diverse domenii: istoria Republicii Moldova, limba și literatura română, religia ortodoxă. „Mai sunt organizate și acțiuni cu diferite tematici, cenacluri literare. De exemplu, în fiecare sâmbătă organizăm un atelier de artă populară, unde se întâlnesc mămicile copiilor, precum și cei care sunt interesați la aceste șezători unde brodăm, croșetăm, coacem pâine”, a explicat moldoveanca.

Mariana Danu a spus că  mulți dintre copiii care s-au născut în Portugalia nu prea vorbesc limba română. „Atât la studii, cât și cu prietenii discută mai mult în limba portugheză. Oricum sunt rupți de baștină, există acea dificultate de a comunica. Iar venind în țară, desigur că e foarte important pentru copii să cunoască limba maternă pentru a discuta cu bunicii. Deosebit de important este ca tânăra generație să cunoască cultura, tradițiile și religia ortodoxă”, a remarcat Mariana.

Întrebată unde își vede viitorul copiilor săi, eroina noastră a împărtășit că alegerea le aparține, deși ar fi foarte fericită dacă copiii ei și-ar dori să revină în Moldova. „Oriunde ar fi, important e să fie bine, integrați în societate. Dacă s-ar regăsi în țară, în Moldova aș fi foarte bucuroasă, deoarece în orice colț al lumii ar fi, totuși, la baștină, sunt ai tăi, iar când ești printre ei tăi e mai ușor să trăiești”, a spus Mariana Danu.

Vorbind despre societatea portugheză, Mariana Danu a subliniat că sunt un popor foarte primitor. „Moldovenii ar putea prelua de la portughezi felul de a fi, liniștea, optimismul și simplitatea. Ne-am integrat bine, însă nu ne-am asimilat” a concluzionat Mariana Danu.

 

Mai multe detalii la acest subiect aflați din materialul difuzat în cadrul emisiunii „Scrisori pentru acasă” de la Radio Moldova.
Cuvinte cheie:
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam