Loading
ro ru en
Istorii de succes
Loading
11 Iunie 2015 | 09:21
Miriam Gamburd, artistă moldoveancă stabilită în Israel, vernisează o expoziţie la Chişinău
Artista moldoveancă Miriam Gamburd, stabilită în Israel, va lansa astăzi, 11 iunie, la Muzeul Naţional de Artă al Moldovei (MNAM), expoziţia personală cu genericul „Vreme să strângi pietre”.
Aceasta este prima expoziție retrospectivă a artistei, care prezintă câteva serii de lucrări de grafică, o serie de imagini ale sculpturilor realizate de artistă, cărți și albume.

Născută într-o familie de artiști, Miriam Gamburd a absolvit Facultatea de Sculptură Monumentală a Școlii de Artă și Industrie „V. I. Mukhina” din Leningrad.

Din 1977 locuiește în Israel. A realizat o serie de reliefuri sculpturale pe pereții unor edificii publice din Republica Moldova și Israel, a organizat expoziții personale în mai multe muzee din Israel și a participat la expoziții de grup în diverse țări.

Basarabeanca a editat câteva cărți în diverse genuri, printre care monografia despre părinții săi, în colaborare cu criticul de artă Ludmila Toma, precum și MNAM și Academia de Științe a Moldovei (AȘM).

Miriam Gamburd se ocupă și de designul cărților pe care le scrie. Artista a editat o culegere de povestiri cu caracter autobiografic - „Nud cu două figuri” și este unul dintre colaboratorii permanenți ai revistei „Zvezda”, una dintre cele mai vechi reviste de literatură din Sankt Petersburg. Autoarea scrie eseuri și povestiri și în limba ebraică.

În arta sa, Miriam Gamburd folosește limbajul tradițional academic, pentru a povesti despre lucruri neobișnuite. În aceasta constă esența metodei sale care definește caracterul postmodernist, deseori șocant și chiar provocator al lucrărilor sale, se arată într-un comunicat al Muzeului de Artă.

În cadrul expoziției sunt prezentate și câteva dintre cele mai reprezentative lucrări realizate de părinții săi, Moisei Gamburd (pictură) și Eugenia Gamburd (grafică) din colecția MNAM.

Expoziţia va rămâne deschisă până pe 12 iulie curent.                                                                                                                                                                                                        
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam