Loading
ro ru en
Istorii de succes
Loading
18 August 2015 | 21:32
Nadejda Hriptievschi: Doresc o Moldovă cu un sistem juridic sigur
Nadejda Hriptievschi este fondatoare şi director de Program la Centrul de Resurse Juridice din Moldova. Acest statut a fost precedat de studii şi stagieri peste hotarele ţării. Ce a determinat-o pe Nadejda Hriptievschi revină în Republica Moldova, aflaţi din materialul realizat în cadrul campaniei „Europa în Ţara Mea” lansată de postul Moldova 1.
Protagonista este membra Comisiei Europene împotriva Rasismului și Intoleranței şi membră a Uniunii Avocaților din Republica Moldova. A absolvit programul de masterat la Universitatea Centrală Europeană din Budapesta.

Tânăra a acordat consultanță în domeniul asistenței juridice garantate de stat fiind implicată în reforme ale sistemelor de asistență juridică garantată de stat din Bulgaria, Georgia, Lituania, Mongolia și Ucraina. A lucrat în calitate de Consultat Juridic pentru Inițiativa Juridică a Societății Deschise din Budapesta, Ungaria. De asemenea, a fost stagiară la Institutul pentru Politici Juridice și Constituționale din Budapesta și la Grefa Curții Europene pentru Drepturile Omului din Strasbourg, Franța.

Protagonista a povestit că la absolvire a considerat că e bine să se reîntoarcă în țară pentru că, după părerea ei, un jurist se formează bine dacă face atât practica națională, cât și internațională. „M-am întors și pentru faptul că am simțit că am acumulat experiență și pot ceva să fac și mă simt destul de satisfăcută de activitatea mea profesională de până acum”, a opinat tânăra.

„Cât am stat la Budapesta m-am simțit foarte sigur. Cred că aici ne lipsește înțelegerea rolului nostru. Trebuie să înțelegem că rolul statului este de a asigura serviciile de bază, iar ONG-urile trebuie să monitorizeze și să vină cu o critică constructivă. Am avut norocul să fiu în mediul oamenilor care sunt raționali și patriotismul l-am văzut la ei. Eu așa îl înțeleg: atunci când nu ți-e rușine de țara de unde vii, înțelegi problemele țării, nu încerci să distorsionezi adevărul și istoria”, a declarat pentru Moldova 1 directoarea de Program la Centrul de Resurse Juridice din Moldova.

„Toată lumea care are posibilitatea să plece, e bine să plece pentru că fiecare om trebuie să vadă. Atunci când stai pe loc și îți pare că dincolo e ceva foarte bun, dar nu încerci și doar stai și te lamentezi: nici aici nu vei fi foarte mulțumit, nici acolo. Iar dacă vezi că tot nu e bine – cauți să pleci. Cel care a plecat, dacă acolo se simte foarte bine și e speriat de întoarcerea acasă, mai bine să stea acolo, dacă are posibilitate. Eu am revenit pentru că am vrut. Contractul meu era pe termen nedeterminat, aș fi putut să mai stau acolo, nu am fost forțată. Mobilitatea este foarte importantă”, a subliniat jurista.

„Eu îmi doresc o Moldovă cu un sistem juridic sigur, cred că e foarte important să existe o siguranță în sectorul bancar, ceea ce noi acum nu avem. Este foarte important să depunem cu toții efortul ca să îmbunătățim clasa politică. Or, clasa politică e cea care ia deciziile și, din păcate, lasă foarte mult de dorit. Cred că este foarte important să promovăm mai departe ceea ce a început Ministerul Educației – reforma educației pe care eu o consider un element crucial al oricărui stat. Să promovăm astfel ca din școală să se educe spiritul civic al persoanelor și dedicația”, a menționat în încheiere Nadejda Hriptievschi.

Mai multe despre protagonistă aflaţi din seria de materiale video cu genericul „Europa în Ţara Mea”, lansată de Moldova 1. O campanie, protagoniştii căreia sunt tinerii care au studiat şi au activat peste hotare, iar revenind în Republica Moldova îşi valorifică experienţa profesională, având încrederea că Europa poate fi edificată în ţara lor de baştină.


     
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam