Loading
ro ru en
Istorii de succes
Loading
04 Iunie 2014 | 11:42
O moldoveancă a câştigat Marele Premiu la un concurs internaţional de pian
Laura Balicov, din Chişinău, a câştigat Marele Premiu al Concursului internaţional de pian „Frederic Chopin” din România.
„Câștigătoarea Marelui Premiu va fi o mare performeră. Vom mai auzi, în mod cert, de numele său în importante evenimente culturale din Europa și din lume, cum vom mai auzi și de alți tineri pianiști remarcați la Bacău”, a declarat Verona Maier, președintele juriului cu referire la câștigătoarea din Republica Moldova, informează Agerpres.

Competiția a fost destinată preșcolarilor, elevilor din liceele de artă și discipolilor școlilor de muzică (clasele I - XII), studenților, precum și masteranzilor care își fac studiile la universitățile și facultățile de muzică atât din România, cât și din străinătate.

Potrivit organizatorilor, la concurs s-au înscris peste 44 de tineri pianiști din România, Republica Moldova, Bulgaria, Italia, Olanda și Franța, cu vârste cuprinse între șase și 25 de ani, un număr aproape dublu față de anul trecut.

Juriul format din Verona Maier, de la Universitatea Națională de Muzică București, Luciano Lanfrachi, pianist concertist italian, Tsarina Marinkova, pianistă din Olanda, Mihaela Spiridon de la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj Napoca și Ioana Stănescu de la Universitatea de Arte „George Enescu” din Iași au subliniat că participanții s-au prezentat la un nivel înalt în cadrul concursului.

„A fost o ediție reușită, mult mai bună decât aceea din 2013 ca nivel de prezentare, de interpretare, în condițiile la care cerințele și criteriile de apreciere le-am situat la nivele superioare. A fost, așadar, un concurs foarte dificil și mă bucur că valoarea lui a fost în creștere” a menționat președintele juriului.

Concursul aflat la cea de-a doua ediție a derulat în sala de concerte ,,Ateneu” din Bacău în organizarea Asociației „Școala de Pian” și primăriei municipiului Bacău, cu suportul Filarmonicii „Mihail Jora” din localitate, scopul concursului fiind stimularea pregătirii de specialitate a tinerilor muzicieni, dar şi aprofundarea lucrărilor din repertoriul pianistic.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam