Loading
ro ru en
Istorii de succes
Loading
08 Octombrie 2014 | 09:09
O moldoveancă din Spania va lansa mai multe proiecte de promovare a imaginii Republicii Moldova
Moldoveanca Rodica Racoviţă, care de 15 ani se află peste hotare şi este cofondatoarea platformei „Inergias” din Catalonia, Spania, pregăteşte mai multe proiecte de promovare a imaginii Republicii Moldova. Într-un interviu pentru trm.md, participanta la Forumul de Afaceri al Diasporei a declarat că are deja semnat un contract în acest sens cu Consulatul Moldovei de la Barcelona.
Rodica Racoviță locuiește în zona Maresme, care se află la 25 de minute de Barcelona. Consideră că pentru inițierea unui proiect cel mai important este factorul uman și implementarea acestuia până la final. Actualmente, femeia este în căutarea oamenilor pentru a forma o echipă puternică și pretinde să colaboreze cu toate asociațiile diasporei moldovenești, precum și să implice corpul diplomatic.

„Colaborez cu Consulatul Moldovei de la Barcelona, am semnat un contract și vom lucra împreună la promovarea imaginii, este foarte mult de lucru. Sunt dispusă și flexibilă pentru orice rezultat începător. Deoarece sunt originară din Moldova, interesul meu este, după o experiență de 15 ani peste hotare, ca să fac o punte. La Congresul Diasporei am fost numiți „o punte, vectori, mesageri” și este adevărat, pentru că experiența pe care o aducem acasă, ar putea favoriza foarte multe sectoare, dar, reîntorcându-ne acasă avem nevoie de o susținere și de o conlucrare”, afirmă Rodica Racoviță.

Moldoveanca mai colaborează cu un grup de designeri din Barcelona care au lucrat cu mărci cunoscute, pentru a prelua din experiența lor, și a reușit să convingă oamenii de la platforma unde lucrează ca să vină în Moldova. „Vrem să facem un schimb intens de cultură, de gastronomie, să-i atragem în Moldova și să le deschidem posibilitățile de investiții în turism. Nu avem munte, nu avem mare, dar sunt alte posibilități”, afirmă Rodica Racoviță.

Dacă ar aduce turiști din Spania, moldoveanca spune că i-ar aduce în familiile din sate care ar fi dispuse să îi primească, într-o zi ordinară, pentru că este cel mai natural, cel mai adevărat, de unde s-au început toate culturile. „Imaginați-vă că într-un sat este un hram, asta este o comoară”.

Rodica Racoviță mai afirmă că este necesar ca autoritățile de la Chișinău să fie mai receptive și să manifeste o atitudine mai flexibilă față de diasporă.

Primul Forum de Afaceri al Diasporei, organizat în premieră la Chişinău, la iniţiativa Biroului pentru Relaţii cu Diaspora şi Agenţia de Cooperare Internaţională a Germaniei s-a desfășurat în perioada 6-7 octombrie.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam