Loading
ro ru en
Istorii de succes
Loading
14 Ianuarie 2015 | 16:28
O moldoveancă predă baletul copiilor americani
La doar 23 de ani, Carolina Şişcanu ştie bine ce-i place să facă, ea este pasionată de balet. Ca să se afirme în această meserie deloc uşoară a parcurs un drum lung şi anevoios, însă şi-a cules laurii atunci când a dansat alături de maeştri precum Andrei Batalov sau Leonid Sarafanov. Cum a ajuns tânăra moldoveancă să îi iniţieze în arta dansului clasic pe copiii americani, aflăm din Revista online a Guvernului Republicii Moldova.
Carolina a început să facă balet la vârsta de 14 ani, până atunci fiind pasionată de dansuri sportive. „Într-o bună zi, în timp ce ne antrenam, în sală a venit una dintre prietenele profesoarei de dans, care fusese balerină în trecut , iar pe atunci preda la Colegiul de Coregrafie din Chișinău. Ea s-a apropiat de mine și mi-a spus să fac niște mișcări anume, pentru a-mi testa elasticitatea. În scurt timp, m-am mutat la o altă școală, începusem să fac balet” își amintește tânăra balerină.

Dansatoarea Carolina Șișcanu este convinsă că baletul este o lume magică. Și asta pentru că programul este foarte încărcat, orele lungi și epuizante de repetiții, perseverența, efortul și sacrificiul sunt răsplătite din plin cu bucuria pe care o simți atunci când ieși în scenă și, mai ales, cu ropotele de aplauze ale spectatorilor, scrie sursa citată.

În cazul protagonistei noastre, acestea au venit atunci când, după absolvirea Colegiului de Coregrafie, a fost acceptată în trupa de balet a Teatrului de Operă și Balet, unde a început viața adevărată a unei balerine. „Ore întregi petrecute la teatru, repetiții, învățatul mișcărilor pentru anumite spectacole în timp record. Dar simplul fapt de a juca pe scena mare din Chișinău era deja un vis împlinit” a remarcat dansatoarea.

A urma o perioadă frumoasă pentru moldoveanca care, la doar doi ani de practicare a baletului, deja lucra cu maeștri experimentați, foști soliști principali. În curând a mers și în primul său turneu, în Marea Britanie. Atunci, timp de 90 de zile, a evoluat în 86 de spectacole și tot atunci a învățat cum este să dansezi în așa fel, încât să-ți economisești puterile pentru a rezista. După acel turneu a început cariera sa adevărată de balerină. Apoi au fost scenele din Belgia, Italia, Suedia, Franța, Spania, Elveția, China, Cehia, Canada, SUA.

Acum ea este în America, unde revine deja pentru al treilea an. Prima dată a mers într-un turneu de două luni. Ulterior, i s-a făcut propunerea de a-i învață pe copiii americani coregrafia, lucru pe care îl face în prezent. „Elevii mei au între șase și 14 ani, cea mai mare răsplată este momentul în care, atunci când se termină lecțiile, copii vin și te îmbrățișează foarte strâns. Este lucru care mă face să mă simt împlinită, căci înțeleg că le-au plăcut orele de dans” , împărtășește moldoveanca.

Cu toate acestea, Carolina nu are de gând să se oprească aici. Visul ei este să cucerească tot mai multe scene internaționale și să își îmbogățească palmaresul. 
Postat de: Departamentul Multimedia
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam