Loading
ro ru en
Istorii de succes
Loading
07 Noiembrie 2014 | 12:04
O moldoveancă promovează imaginea Republicii Moldova în cadrul Comisiei Europene
Iana Stanţieru este o tânără din satul Hâjdieni, raionul Glodeni, care a ajuns să lucreze expert resurse umane în cadrul Comisiei Europene. Moldoveanca originară din nordul Moldovei a împărtăşit echipei „Bună Dimineaţa” de la postul naţional de televiziune Moldova1 că unul dintre scopurile sale pentru acest an este să promoveze cât mai multe proiecte europene în Republica Moldova.
Tânăra a absolvit școala din satul Hâjdieni, apoi a urmat liceul în România, la Slatina și Iași, licența și-a luat-o la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca. Cunoaște patru limbi străine, căci în franceză, engleză, italiană și rusă comunică zilnic la serviciu, iar de curând a început să studieze și limba germană.

„Sunt responsabil de resurse umane în cadrul unui departament ce include peste 700 de persoane, astfel, funcția mea implică evaluarea și promovarea personalului. Mă mai ocup de formarea și dezvoltarea angajaților, analizez necesitățile pe care le are un anumit departament în materie de anumite trening-uri și le propun colegilor mei o anumită instruire în acest sens”, a explicat protagonista.

Iana a făcut un an de studii universitare în Științe Politice la Universitatea din Ljubljana, Slovenia. „În Slovenia am ajuns în cadrul unei organizații internaționale, am fost implicată inițial în organizația națională „România - Societatea studenților europeniști”, iar aceasta făcea parte dintr-o organizație internațională „Asociația internațională a studenților de la Științe Politice”. Am participat la diverse conferințe, astfel am fost aleasă în calitate de președinte al organizației care are 10 mii de membri din 45 de țări de pe toate continentele. Iar deoarece sediul organizației era în Slovenia a fost nevoie în timpul mandatului să fiu prezentă în acea țară”, a menționat Iana.Fiind perfecționistă, conaționala noastră a hotărât ca în timpul petrecut în Slovenia să mai facă o facultate, îmbinând astfel studiile cu munca. „Muncind în Slovenia aveam câte cel puțin trei deplasări în fiecare lună”, remarcă moldoveanca.

Iana nu-și uită originile, mândrindu-se întotdeauna că vine din Republica Moldova. Mai mult decât atât, tânăra este un promotor al țării noastre, povestindu-le prietenilor detalii din cultura noastră. „Nu am menționat niciodată că sunt din altă țară, chiar sunt mândră că sunt din Republica Moldova. Vroiam să vadă și străinii că avem cu ce ne mândri, nu are de ce să-mi fie rușine de originile pe care le am”.

Pentru viitor tânără și-ar dori o carieră în Republica Moldova, în cadrul instituțiilor de stat. „Mi-aș dori să lucrez pentru Ministerul Afacerilor Externe, deoarece cred că acest lucru ar prezenta o valoare adăugată la studiile pe care le-am făcut. Mai ales că dintotdeauna am fost interesată de diplomație atât la nivel de stat, cât și la nivel personal”, a remarcat moldoveanca.

Iana Stanțieru reușit deja să ia masteratul în Diplomație și Relații Internaționale ale Uniunii Europene la Colegiul Europei din Belgia și masteratul în Marketing și Comunicare la Școala de Business din Bruxelles.

Fiind mereu în căutare de lucruri noi, protagonista a reușit în acest an să facă un curs în Macroeconomie la Universitatea Oxford din Anglia și planifică să studieze un curs de Microeconomie, anul viitor, la aceeași universitate.Iana Stanțieru se implică activ în promovarea imaginii Republicii Moldova la nivel internațional. Printre acțiunile desfășurate în acest sens se numără organizarea în anul 2013 a unei degustări de vinuri moldovenești în cadrul instituțiilor europene, precum și lansarea proiectul caritativ „Cărți pentru fiecare copil”. În prezent, eroina noastră este implicată în organizarea unei expoziții a mai multor artiști plastici din Republica Moldova care va avea loc în cadrul Parlamentului European.
 
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam