Loading
ro ru en
Istorii de succes
Loading
12 August 2015 | 16:38
O tânără din Moldova a ţinut un discurs în cadrul Adunării Generale a ONU
O tânără din Republica Moldova a fost invitată să ţină un discurs în cadrul Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite, cu sediul la New York, SUA. Invitaţia pe numele Danielei Moisei a survenit în urma participării ei la concursul de eseuri cu genericul: ,,Many languages, one world” (Multe limbi, o singură lume), organizat de către ELS Educational Services, Inc. şi United Nations Academic Impact (UNAI).
Concursul, prevăzut din două etape, a  presupus,  iniţial,  redactarea unui eseu în una dintre cele șase limbi oficiale ale ONU (engleză, franceză, spaniolă, arabă, rusă, chineză), referitor la subiectele Agendei de Dezvoltare Durabilă post-2015 ale Organizaţiei Naţiunilor Unite. Ca urmare, concurenţii preselectaţi la proba scrisă, au susţinut şi proba interviului on-line, cu organizatorii proiectului, pentru a demonstra competenţa lingvistică. Concursul a fost organizat cu ocazia aniversării a 70 de ani de la fondarea ONU.

„Peste 3500 de tineri din 130 de ţări au participat la faza iniţială a concursului, iar eseul meu, redactat în limba franceză, s-a numărat printre cele 70 învingătoare. Drept premiu, în perioada 20-26 iulie am fost întruniţi la Forumul Global pentru Tineret, în cadrul Universităţii Adelphi din New York, unde am cercetat, în șase grupuri lingvistice, subiecte specifice ale Agendei de Dezvoltare Durabilă a ONU. Grupului vorbitorilor de franceză, din care făceam parte, i-a revenit subiectul ,,Promovarea societăţii paşnice şi incluzive pentru dezvoltare durabilă, accesul la justiţie şi crearea instituţiilor eficiente, responsabile şi incluzive la toate nivelurile”, a menționat Daniela Moisei.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Tineretului și Sportului, evenimentul a culminat cu oportunitatea unică a fiecărui participant de a ţine un discurs în cadrul Adunării Generale a Naţiunilor Unite din New York.

„Mi-am formulat discursul conform temei ce a revenit grupului de lucru, menţionând importanţa păcii, a statului de drept şi a cooperării internaţionale în procesul de eradicare a sărăciei şi favorizare a creşterii şi dezvoltării economice durabile a unui stat. De asemenea, am venit cu propunerea de a aborda în şcoli subiecte ce ar promova cultura păcii, educaţia incluzivă, astfel, contribuind la formarea unui set de valori pentru tânăra generaţie. Realizând o retrospectivă a acestui minunat eveniment, sunt onorată că am avut posibilitatea să reprezint Republica Moldova într-un asemenea context şi cred cu fermitate că munca şi perseverenţa ne pot garanta succesul”, remarcă tânăra.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam