Loading
ro ru en
Istorii de succes
Loading
08 Septembrie 2014 | 13:39
Tânăra generaţie poate să plece peste hotare să acumuleze cunoştinţe, însă, ar fi bine să împărtăşească din experienţa lor aici, acasă
Iniţial italienii vedeau Republica Moldova ca ţara „badantelor” aşa erau numite femeile noastre care muncesc ca îngrijitoare acolo. Azi, însă, pot să constat că în Europa se cunoaşte mult mai mult despre ţara noastră, inclusiv şi la nivel de problematici, prin contribuţia diasporei şi efortul Guvernului Republicii Moldova. De această opinie este Olga Coptu,care şi-a împărtăşit experienţa de acasă şi de peste hotarele ţării în cadrul proiectului intitulat „Europa în Ţara Mea”, realizat de Moldova 1.
Olga Coptu vine din oraşul Cimișlia, acolo a făcut liceul, la Chişinău urmează apoi Facultatea de Istorie la USM.  În anul 2005 a mers la o şcoală de vară în Corsica şi astfel a rămas în Italia, ca mulţi moldoveni în acea perioadă. Apoi într-un răstimp de doi ani şi şapte luni şi-a legalizat şederea şi a urma Facultatea de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale la Universitatea Sapienza din Roma. Simțind pe pielea proprie cum e să trăieşti într-o ţară străină, fără şedere legală şi aflând care sunt preocupările moldovenilor din Italia, în 2009, Olga a fondat publicaţia „Gazeta Basarabiei” care acum este distribuită moldovenilor din Franţa, Portugalia, Elveţia, Belgia, Grecia, precum şi în 20 de oraşe italiene. Actualmente este şefa Direcţiei Relaţii Internaţionale, Integrarea Europeană şi Diasporă în cadrul Biroului pentru Relaţii Interetnice din Moldova.

Tânăra revenită acasă povesteşte pentru Moldova 1 că în ultimul timp se observă o schimbare de mentalitate, „înainte veneam acasă de câteva ori pe an şi de fiecare dată observam reuşite, multe proiecte pentru migranţi, schimbări în sate”.

Referindu-se la întoarcerea sa, Olga Coptu a menţionat că nu regretă decizia luată. „Am reuşit să găsesc aici multă lume bună. Venind dintr-un ONG din occident în Republica Moldova, într-o instituţie publică unde lucrurile sunt radical diverse, m-am adaptat uşor” a menţionat şefa Direcţiei Relaţii Internaţionale, Integrarea Europeană şi Diasporă în cadrul Biroului pentru Relaţii Interetnice din Moldova.

„Să stopăm exodul de creieri din Republica Moldova sau orice declaraţie în acest sens ar fi incorect, deoarece conform datelor ONU, migraţia din Republica Moldova va continua până în 2020. Acest fenomen ia amploare, dar e de apreciat efortul Guvernului pentru atragerea migranţilor, crearea unui climat favorabil străinilor care vor să investească în ţara noastră” explică protagonista.

„Am putea spune că avem o Moldovă europeană atunci când fiecare cetăţean nu va sesiza existenţa frontierelor, atunci  cetăţeanul se va defini – european în Republica Moldova. Este bine ca tânăra generaţie să plece peste hotare să acumuleze cunoştinţe, însă, ar fi bine, ca cel puţin o parte din ei să împărtășească din experienţa lor aici, acasă”  îndeamnă migranta revenită din Italia.

O soluţie propusă de Olga Coptu pentru ca fiecare să resimtă schimbările ce se produc la nivel de ţară este să începem să avem intenţii bune, astfel vom reuşi să facem schimbări în orice domeniu.

Mai multe despre Olga Coptu aflaţi din seria de materiale video cu genericul „Europa în Ţara Mea” lansată de postul public Moldova1. O campanie, protagoniştii căreia sunt tinerii care au studiat şi au activat peste hotare, iar revenind în Republica Moldova îşi valorifică experienţa profesională, având încrederea că Europa poate fi edificată în ţara lor de baştină.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam