Loading
ro ru en
Istorii de succes
Loading
27 Ianuarie 2015 | 16:17
Opinie: Moldova are nevoie de tinerii care au studiat peste hotare
Mircea Eni este tânărul moldovean care îşi face studiile la Harvard şi îşi vede viitorul în calitate de arhitect al Chişinăului. Printre reuşitele recente ale tânărului se numără premiul special acordat de premierul Iurie Leancă în cadrul Galei Studenţilor Originari din Republica Moldova. În cadrul aceluiaşi eveniment, Mircea Eni a fost desemnat câştigătorul categoriei „SUA şi Canada” pentru studiile de masterat.
Tânărul a povestit pentru trm.md că pasiunea pentru arhitectura practică a venit în timp ce își făcea studiile de licență la Chicago, Statele Unite ale Americii. „Inițial plecasem la Chicago, acolo a și început pasiunea mea pentru arhitectură fiind o localitate care are o istorie arhitecturală deosebită”, a remarcat Mircea.

„Acum sunt student la Harvard University-Graduate School Of Design, anul II. Învăț arhitectura deja al șaptelea an, un obicei a devenit deja pentru mine ca în fiecare semestru academic să proiectez câte o clădire”, ne-a explicat arhitectul în devenire.

Mircea Eni a demonstrat că un tânăr din Republica Moldova poate face față cu succes curriculei uneia dintre cele mai prestigioase universități din lume. O platformă în acest sens i-au servit și studiile făcute la liceul „Mircea Eliade” din capitală.

„Fiind încă elev la liceul „Mircea Eliade” din capitală îmi plăcea foarte mult să desenez, desenam chiar și în timpul lecțiilor. Acest lucru m-a făcut să îmi planific o carieră în domeniul arhitecturii. După ce absolvisem Universitatea din Chicago aveam un mare interes și pentru arhitectură practică și pentru cea teoretică. Astfel am aplicat la mai multe instituții ce ofereau un masterat în acest domeniu, iar Harvardul este una dintre cele mai bune la acest capitol”, a povestit Mircea Eni.Eroul nostru a remarcat și importanța Galei Studenţilor Originari din Republica Moldova, explicând că aceste premii oferă un sentiment de mândrie și de fericire tinerilor școliți peste hotare și demonstrează că autorităților le pasă de moldovenii de peste hotare.

Întrebat dacă își dorește un doctorat la prestigioasa instituție de învățământ, protagonistul a explicat că nu își planifică în viitorul apropiat o continuare a studiilor teoretice, dorindu-și să activeze mai mult în sfera practică.

„Sunt foarte interesat să găsesc proiecte, metode de a reveni în Republica Moldova, vreau să muncesc acasă, visul meu e să fiu arhitect al capitalei. Vreau să văd că statul este interesat în studenții moldoveni ce își fac studiile peste hotare. Majoritatea dintre noi nu ne prea gândim la salarii, ci la schimbările pe care le putem produce acasă”, a menționat în încheiere Mircea Eni.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam