Loading
ro ru en
Istorii de succes
Loading
21 Iulie 2014 | 09:40
Proiect susţinut de NATO: Un moldovean a inventat sistem de siguranţă pentru aviaţia civilă
Eşecul altora a devenit succesul lui. Tânărul pe nume Alexandru Balan a reuşit să inventeze sistemul care, nici mai mult, nici mai puţin, va salva oamenii în catastrofele aviatice. Este vorba de două substanţe care vor imobiliza pasagerii în timpul prăbuşirii şi nu vor permite ca avionul să explodeze. O invenţie la care zeci de ani, instituţii celebre din întreaga lume nu au putut să ajungă, relatează Mesager.
Ceea ce pare astăzi ireal, un moldovean din Cojuşna a reuşit să transforme în realitate. Încercările eşuate de NASA în 1964, sunt realizate acum de tânărul savant ce a reuşit să pună în aplicare două sisteme de siguranţă destinate aviaţiei civile.

„SIAAB1 care se referă la un mecanism şi o substanță chimică, care într-un tandem neutralizează kerosenul pentru a evita explozia avionului la impactul cu solul. SIAAB 2 este o substanţă chimică hibridă, care se transformă din lichidă în spumă şi are menirea de a imobiliza corpurile omeneşti în interiorul avionului astfel ca la momentul impactului maxim posibil să reducă forţa G”, explică Alexandru Balan.

Anume aceste momente ar putea fi evitate dacă invenţia va ajunge să fie pusă în aplicare. Altfel spus, dacă un avion se va prăbuşi, acesta nu va exploda, iar pasagerii vor rămâne în viaţă.

Ideea unei astfel de invenţii a apărut acum opt ani, pe când studia arhitectura la Universitatea Tehnică. Pentru că nimeni din Moldova nu i-au luat în serios concepţiile, Alexandru a încercat să-şi caute succesul în afara ţării. A mers să studieze ingineria aeronautică la Universitatea din Helsinki, iar acolo proiectul său a fost pus în capul mesei şi i se ofereau miliarde pentru el.

„Este susţinut de către NATO şi alte instituții care poartă interes foarte mare pentru acest proiect. Am avut propunerea să dau vânzare proiectul şi am refuzat pentru că nu acesta îmi era scopul Proiectul este foarte interesant şi dacă ar obţine un stat dreptul asupra acestui proiect asta ar însemna supremaţie în domeniu. Acest proiect trebuie să devină unul social, fiecare dintre noi trebuie să beneficieze de pe urma lui”, afirmă inventatorul moldovean.

În prezent toate forţele sunt concentrate pe ultimul test de poligon care va avea loc la sfârşitul anului în California. Un avion, cu manechine  şi cu cele două substanţe la bord, va fi doborât. Dacă aeronava nu va lua foc iar manechinele vor rămâne intacte, atunci invenţia ar putea fi implementată obligatoriu pentru fiecare avion, spune Alexandru Balan.

Acelaşi sistem ar putea fi aplicat şi în transportul terestru. Mai mult, în scurt timp Alexandru Balan promite să lanseze şi proiectul SIAAB3, însă ce va conţine acesta este deocamdată secretul invenţiei.

Detalii la acest subiect aflați din materialul realizat de echipa Mesager.
 
Postat de: Departamentul Multimedia
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam