Loading
ro ru en
Istorii de succes
Loading
20 Octombrie 2014 | 14:47
Silvia Ţabor, dirijoarea moldoveancă din Canada care construieşte „poduri” între culturi
Silvia Ţabor a plecat în Canada acum 12 ani pentru un masterat, între timp a reuşit să facă şi doctoratul. A muncit mult pentru ca în 2011 să-şi vadă visul realizat de a fonda Orchestra Interculturală din Montreal, pe care vrea s-o facă cunoscută la nivel mondial. „Acum sunt la o etapă a carierei când sper să am cât mai multe concerte de talie internaţională”, a spus dirijoarea în cadrul unei emisiunii „Moldoveni de Pretutindeni” de la Moldova 1.
„Eram ultimul an de conservator și am auzit de acest proces de emigrare și am hotărât că după ce îmi iau diploma să aplic și eu actele pentru emigrare. Părinții mei erau împotrivă, nu-și închipuiau cum aș putea merge singură undeva atât de departe. Însă, totuși, am hotărât să încerc. Eram curioasă să aflu cum este viața acolo, aveam planuri să fac și ceva studii în engleză și franceză, de aceea, după ce am trecut interviul, am hotărât să merg la Montreal”, povestește moldoveanca supranumită „Dirijoarea din Moldova pentru inimile din Canada”.

Silvia Țabor spune că sunt multe profesii și meserii care poți să le practici în Canada. „Sunt locuri de muncă la care te poți angaja ușor și vei face un ban, dar calea meu, este un pic mai dificilă, cum, de fapt, este și calea fiecărui artist”, afirmă dirijoarea.

Astfel a început marea aventură a Silviei Țabor în Montreal. Chiar dacă a depus dosarul în ultimul moment, Silvia a fost înmatriculată la una dintre cele mai bune instituții anglofone, Universitatea Mcgill, iar după ce a obținut titlul de master, în 2008 a intrat la doctorat la o universitate din Montreal. Sarcina principală era să devină managerul unui proiect muzical, să adune o orchestră, să aleagă repertoriul și să susțină câte un concert pe an.

„În anul întâi de facultate la doctorat am dat primul concert la care am reușit să strângem aproape 50 de oameni. Cel de-al doilea concert care a fost în anul doi a fost un concert de rapsodii care a avut succes și la muzicieni deoarece și acestora le-a plăcut programul”,  spune Silviei Țabor. 

După ultimul spectacol a înțeles că proiectul ei poate să continue. Astfel, în 2011 a înregistrat o organizație pe care a numit-o „Orchestra Interculturală din Montreal”, specializată în concerte dedicate diferitor culturi ale lumii. Astfel, primul concert a fost un omagiu culturii poloneze, apoi orchestra a interpretat muzică rusească, românească, evreiască și franceză.

Dirijoarea spune că în acest fel dorește să construiască poduri între culturi. Silvia Țabor este convinsă că dacă ea, o moldoveancă, a reușit să creeze o orchestră într-o țară străină, va reuși să ridice prestigiul acesteia la nivel mondial.

„Atât timp cât fac ceea ce îmi place, nu contează unde sunt. Acum sunt la o etapă a carierei când sper să am cât mai multe concerte de talie internațională, de aceea mai puțin contează unde stau, în Moldova sau în Canada. Voi reveni întotdeauna cu plăcere acasă, căci aici este familia mea, oamenii cei mai dragi. Îmi face o deosebită plăcere să dirijez la mine acasă, în Chișinău, căci dacă dirijez în Canada e frumos, dar acolo nu pot să-i am alături pe toți oamenii mei dragi” a concluzionat artista.  

Mai multe detalii la acest subiect aflați din emisiunea „Moldoveni de Pretutindeni”.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam