Loading
ro ru en
Istorii de succes
Loading
02 Aprilie 2014 | 13:25
Stela Brânzeanu: În sufletul meu este o carte care aşteaptă să fie scrisă
Este un nume nou în literatură, lansând recent prima sa carte la Londra. Plecată de 14 ani de acasă, moldoveanca Stela Brânzeanu stabilită în Marea Britanie, şi-a îndeplinit mult râvnitul vis de a-şi lansa propriul volum ”Basarabian Nights” (Nopţi basarabene). După cum ne-a asigurat scriitoarea, acest debut este doar un început de cale, ce îşi mai propune ambiţioasa moldoveancă Stela Brânzeanu, aflaţi din interviul realizat de colega de la Radio Moldova, Oxana Gherman-Roşca.
De unde ați pornit ca să ajungeți astăzi un nume cunoscut atât în străinătate, cât și aici, în Republica Moldova ?

După ce am absolvit școala medie din satul Mereșeni, mi-am început studiile la Universitatea de Stat din Moldova, iar după un an de facultate am plecat în Marea Britanie în cadrul unui program de schimb cultural în orașul Brighton. Drept urmare a acelui program mi-am dat seama că aș vrea să mă reîntorc în Anglia și să îmi continui studiile. Astfel că m-am reîntors în anul 2000 în Marea Britanie și a trebuit să muncesc mai întâi ca să îmi pot continua studiile acolo, pentru că taxele sunt astronomice pentru studenții străini, iar abia în 2004 am reușit să îmi încep studiile superioare, am făcut Jurnalism și Producție TV până în 2008, după care am fondat revista ”ProDiaspora”, ca urmare a unui grant pe care l-am obținut.

Ce v-a motivat să țineți pasul înainte, în pofida dificultăților, pentru că vedem că sunteți foarte ambițioasă.

Atunci când am venit în Marea Britanie aveam scopul de a studia, știam că studiile nu se vor sfârși într-un an sau doi, că va fi ceva de durată. După ce mi-am terminat studiile, am vrut să acumulez o experiență în occident. În tot acest timp știam că aș fi vrut să scriu o carte, dar prioritățile erau atunci altele, în primul rând studiile, apoi experiența de muncă. Abia apoi a venit timpul să scriu și cartea la care mă gândeam de foarte mult timp.

Oferiți-ne mai multe detalii despre cartea, titlul căreia în traducere ar suna ”Nopți Basarabene”.

Atunci când mă gândeam la titlul cărții am revăzut mai multe variante, dar vroiam să mențin cumva numele Moldovei, cartea fiind despre țara mea natală. Am hotărât să fac un joc de cuvinte pentru că  ”Basarabian Nights” e foarte asemănător cu ”Arabian Nights” care este de fapt o antologie a poveștilor ”O mie și una de nopți”.

Ce mesaj ați dori să desprindă cititorul în urma lecturării ”Basarabian Nights”?

Două teme principale ale cărți sunt esențiale: sclavia, traficul de ființe umane și prietenia. Mesajul principal al cărții ar fi că atunci când sacrificăm ceva din viața noastră pentru cei dragi, dacă vine din inimă, nu trebuie să îl considerăm un sacrificiu, ci ceva care trebuie să se împlinească, ceva ce ține de destinul nostru, astfel nu ne compromitem viitorul, ci, de fapt îl creăm. Una din eroinele cărții crede că își sacrifică viața în occident și visele ei pentru a-și crea o viață mai bună în Marea Britanie pentru ca să își caute prietena care a fost răpită și vândută. Mesajul ar fi să fim mai buni cu ceilalți și să oferim cu generozitate din viața noastră celor dragi.E o carte pe care ați scris-o bazându-vă pe fapte reale sau e inventat subiectul?

Cartea este o operă de ficțiune, dar bineînțeles, este bazată pe fapte și oameni reali. Tot ceea ce descriu în carte s-a întâmplat, am fost acasă acum doi ani pentru a face cercetări și pentru a aduna material pentru această carte. Am vorbit atunci cu reprezentanții Organizației Internaționale de Migrație din Republica Moldova, care m-au ajutat cu mai multe informații despre traficul de ființe umane din Republica Moldova. Bineînțeles, fiind o operă de ficțiune, imaginația își are locul de onoare, este o carte scrisă cu elemente de fantezie și elemente reale.

Opera a fost lansată în limba engleză. V-ați gândit să o traduceți și în limba română?

Dacă se va manifesta un interes asupra acestei lucrări acasă, atunci cu mare plăcere.

Să recunoaștem că pentru a edita o carte este nevoie și de bani, dumneavoastră ați avut parte de susținere în acest sens?

Aveți dreptate și nu e doar o sumă mică, dar atunci când am venit în Marea Britanie știam că vreau în primul rând să îmi fac studiile. După asta înțelegeam că în inima și în sufletul meu este o carte care așteaptă să fie scrisă. Știam că voi avea nevoie de fonduri, știam că va trebui să îmi adun sursele necesare ca după aceasta să pot să mă las de muncă și să îmi ofer tot timpul și energia pentru scrierea acestei cărți, ceea ce am și făcut.

Ce urmează după ”Nopțile Basarabene”, care e următorul scop care îl aveți în față?

”Nopți Basarabene” este un început al unui drum lung, sper eu. Conținutul cărții care am lansat-o ține de exploatarea sexuală a femeilor și ași vrea să revin cu o a doua carte care ar prezenta cealaltă parte a monedei, cum ar fi exploatarea sexuală a bărbaților, acesta este un alt subiect care merită a fi explorat atât în media cât și în literatură. Asta va urma.

Vă urăm succes!

Mai multe detalii aflați din emisiunea Radio-Moldova, ”Scrisori pentru acasă” din 30 martie.
  
Cuvinte cheie:
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam