Loading
ro ru en
Istorii de succes
Loading
15 Noiembrie 2014 | 13:07
Un medic moldovean, în căutarea unui trai mai bun, şi-a deschis o afacere în Italia
În speranţa de a găsi un trai decent şi o viaţă mai uşoară, medicul chirurg Eugen Andrieş şi-a abandonat profesia şi ţară. Deşi şi-a pus pe roate o afacere în Italia, gândul de a reveni acasă îl macină tot mai des. Cum şi-a lansat afacerea un migrant moldovean în Italia, aflaţi din materialul realizat de echipa emisiunii „Moldovenii de Pretutindeni”.
A părăsit Republica Moldova la începutul anilor 2000. Se vedea ajuns în orașul italian Trento, unde, spune bărbatul, a venit ca miile de moldoveni să își dobândească existența.

„După cum se spune la noi, trebuie să ai casă, masă, iar pe vremea ceea trăiam împreună cu soția într-un cămin. Aveam nevoie de o casă, de un apartament, de o mașină, asta m-a făcut să vin în Italia”, a menționat moldoveanul.

Eugen Andrieș este medic de profesie, a activat ani buni la Spitalul Republican din Chișinău. Conaționalul nostru spune că i-a fost greu să își abandoneze meseria, însă politicile de acasă nu mai erau favorabile carierei lui Eugen și astfel a fost nevoit să ia calea pribegiei. „Atunci când eram în Republica Moldova m-am specializat în cancer la rinichi, îmi pare rău că am pierdut îndeletnicirea de chirurg”, regretă bărbatul.

Totuși, Eugen Andrieș nu s-a lăsat în totalitate de medicină, în Italia el a devenit „medicul mașinilor”, a deschis un salon auto, iar astăzi se bucură de clienți chiar și din Moldova.

„Mi-am deschis afacerea încă în anul 2000 atunci era mai ușor, acum, este o problemă să lansezi o afacere pentru că e nevoie de sume mult mai mari”, explică migrantul pentru emisiunea „Moldovenii de Pretutindeni”.

Chiar dacă are un venit stabil, eroul nostru se gândește totuși să revină acasă. Eugen Andrieș vrea să pună în aplicare noi metode în domeniul medicinii.
Odată cu Asocierea Moldovei la Uniunea Europeană și moldovenii stabiliți peste hotare cred în viitorul țării noastre. „Moldova e o mică Elveție cu niște oameni foarte frumoși”, a opinat Eugen Andrieș.

Potrivit statisticii oficiale, circa 300 de mii de cetățeni ai Republicii Moldova sunt plecați la muncă în străinătate, însă, în realitate se consideră că circa un milion de moldoveni sunt plecați peste graniță. În ultimii ani destinațiile preferate ale muncitorilor moldoveni sunt țările din Uniunea Europeană,  unde pot câștiga cel puțin 500 de euro pe lună.      
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam