Loading
ro ru en
Istorii de succes
Loading
24 Aprilie 2014 | 16:05
Un moldovean, fost migrant, şi-a lansat cea de-a patra carte de versuri la Torino
Sergiu Matei este un moldovean care timp de nouă ani a fost nevoit să îşi câştige pâinea peste hotare, iar dorul de patrie şi de persoanele dragi l-au făcut să îşi aşeze pe hârtie trăirile. Astfel, moldoveanul revenit acasă a reuşit deja să îşi lanseze mai multe volume de versuri. Mai multe detalii despre moldoveanul care îşi exprimă sentimentele în poezie, aflaţi din materialul realizat de echipa „Moldoveni de Pretutindeni”.
Sala unde a avut loc lansarea ultimei sale cărţi, „Vânătorii de vieți omenești”, a fost neîncăpătoare pentru cei dornici să asculte poeziile de suflet scrise de Sergiu Matei. Aflându-se nouă ani în Italia, autorul a simţit pe pielea proprie preţul despărţirii de locurile natale, a cunoscut istorii de viaţă ale conaţionalilor săi care nu l-au lăsat indiferent. A descoperit calea spre armonia sufletului prin credinţă, astfel s-a preoţit şi a revenit acasă, la Orhei, unde ţine slujbe la Mănăstirea Hirova. Totuşi, lansarea ultimei sale creaţii intitulată „Vânătorii de vieți omenești” a făcut-o la Torino, locul de unde a învăţat adevărata lecţie a vieţii.

„Dacă noi avem unele probleme şi nu reuşim să dăm glas, atunci Sergiu Matei, reuşeşte foarte bine să aştearnă pe hârtie trăirile sale” a menţionat Larisa Olărescu, preşedintele Asociaţiei  „Basarabia” din Torino.

E de menţionat că prefaţa cărţii a fost semnată de Georgeta Găluşcă, iar ilustraţiile aparţin pictoriţei Paola Măriuţ-Ciobanu. În Italia, autorul a debutat în anul 2010 cu volumul „Vioara cea de nea” urmat de „Visul de taină” şi „Taina lucrurilor obişnuite”.

La manifestarea de lansare a cărţii au fost prezenți şi prietenii italieni cărora autorul le-a închinat versuri în limba italiană.

Sergiu Matei a reuşit să se facă cunoscut publicului din Torino, Italia, abordând în creaţia sa teme precum: dorul de casă, de părinţi şi de copiii. Astfel, în urma lecturii mulţi emigranţi basarabeni se regăsesc în ea.

Mai multe detalii aflaţi din materialul realizat de echipa „Moldoveni de Pretutindeni”.
Cuvinte cheie:
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam