Loading
ro ru en
Istorii de succes
Loading
15 Octombrie 2014 | 16:14
Vasile Dumbravă, promotor al culturii Moldovei în Germania
Directorul Institutului Moldova din Leipzig, Vasile Dumbravă poate fi considerat un adevărat ambasador al ţării noastre în Germania. Începând cu 2006, este o punte de legătură între Chişinău şi Berlin, iar pe 18 octombrie va organiza la Leipzig premiera filmului „Acasă la Marienfild”, realizat de Moldova 1, în colaborare cu Deutsche Welle, anunţă Mesager.
Vasile Dumbravă este stabilit în Germania din 1996. Peste zece ani, cu ajutorul unor prieteni germani, fondează Institutul Moldova, în cadrul universităţii din Leipzig, prin intermediul căruia organizează schimburi culturale între nemţi şi moldoveni. În fiecare an, câte 40-50 de studenţi germani participă la numeroase şcoli de vară în Republica Moldova şi învaţă limba română.

„Ne bucură că există un interes mare printre studenţii germani pentru limba română. Anul acesta am fost la poliţia de frontieră europeană, iar şeful EUBAM a spus că a fost studentul meu şi că a trecut aceste cursuri de limba română”, a menționat Vasile Dumbravă.

Tot cu suportul Moldova Institut, un grup de jurnalişti din autonomia găgăuză vor merge pe 26 octombrie în Germania pentru  un schimb de experienţă şi vizite de documentare în Bundestagul şi ministerul de externe german. Până acum, graţie institutului, mai mulţi studenţii moldoveni de la medicină au beneficiat de studii gratuite în universităţile nemţeşti. 

„Studenţii de aici au posibilitatea să vină pe o perioadă mai lungă în Germania ca să lucreze în diferite laboratoare. Facultatea de medicină din Leipzig este cea mai bună din Germania. Schimbul acesta de experienţă este benefic, deoarece au ocazia să înveţe multe lucruri pe care nu le pot învăţa în Moldova”, a subliniat moldoveanul stabilit în Germania.

Pe 18 octombrie, Vasile Dumbravă va organiza la Leipzig premiera filmului „Acasă la Marienfild”, o peliculă realizată de Moldova 1, în colaborare cu Deutsche Welle. Filmul scoate în evidenţă trecutul şi prezentul locuitorilor unui sat fondat cu un secol în urmă de germanii basarabeni. La eveniment va participa şi preşedintele fracţiunii creştin-democrate din Bundestagul german.  

„Am invitat 500 de germani basarabeni. Vom avea o discuţie despre potenţialul pe care îl au pentru a ajuta Moldova.  Un film foarte bun, emoţional. Eu sunt surprins plăcut că din partea Germaniei există un interes atât de mare pentru ţărişoara noastră mică, începînd cu 2012”, a remarcat Vasile Dumbravă.

În ultimii ani, Germania a devenit unul dintre cei mai mari susţinători ai integrării europene a Republicii Moldova.

Detalii la acest subiect urmăriți în ediția Mesager de la ora 19:00.
  
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam