Loading
ro ru en
Istorii de succes
Loading
20 Februarie 2014 | 16:40
Vasile Goncear: Banii câştigaţi peste hotare i-am investit în satul de baştină
Deşi a fost plecat peste hotare, dar a revenit acasă pentru a se ocupa de ceea ce îi este mai aproape de suflet – olăritul. Un meşteşug transmis prin sânge. Or, dinastia Goncear din părţile Călăraşilor este cunoscută încă din cele mai vechi vremuri ca olari de mare valoare. Un exemplu pentru conaţionali şi o lecţie de patriotism aflaţi din interviul cu meşterul popular, Vasile Goncear.
Ce v-a determinat să părăsiți satul de baștină?

Sunt unul dintre primii migranți moldoveni și am plecat pe timpul crizei din 1996, erau timpuri grele. Reușeam să îmi hrănesc familia din , însă am hotărât să plec pentru a evolua în acest domeniu. Acest domeniu era semiprimitiv, nu aveam utilaje și nu aveam de la cine învăța. Când am fost la o expoziție în Franța am văzut că sunt tehnologii noi și am hotărât să plec peste hotare pentru a mă dezvolta profesional. Acolo am reușit să cunosc metode și tehnici, am crezut chiar că peste hotare am să pot să trăiesc toată viața deoarece în Europa e mult mai ușor de trăit. Cu timpul am înțeles că prioritățile nu mai sunt aceleași. Olăritul mă face să mă simt ca în rai, este prima și ultima meserie, încerc să le transmit și generațiilor următoare dragostea mea față de olărit.
 
În ce țari ați mers pentru a crește profesional?

În România, Ucraina, Rusia este multă ceramică, însă metodele sunt la fel de rudimentare ca la noi. În Franța am văzut și lucruri artistice, deși meșterii sunt axați mai mult pe industrie. În Germania olăritul este dezvoltat numai industrial, însă cunoscând istoria am ales să merg în Italia, acolo nivelul tehnic și artistic sunt la cea mai înaltă valoare.

Cum v-au primit colegii de breaslă din Italia?

Dintr-o țară în care erau 20-30 de olari am ajuns într-o țară unde sunt mii și mii de olari profesioniști și multe fabrici. Un meșter popular care se consideră emerit aici, în Moldova, acolo nu are nici rangul de ucenic. Olăritul este un talent care fie îl ai, fie nu. Astfel, în decurs de un an am devenit unul dintre primii profesioniști și fiecare fabrică de profil visa să aibă un muncitor ca mine.

Cum a suportat familia la emigrare?

Italia este o țară frumoasă, primitoare, copiii mei s-au născut în Italia, au studiat acolo, însă, nu s-au simțit la fel de bine precum aici, acasă. Revenit în țară, copiii se simt mai bine, familia este mai fericită și pentru nimic în lume nu schimb satul natal. Chiar dacă pentru unii este doar un sat îndepărtat, pentru mine este centrul pământului.

În satul de baștină, Hoginești, unde continuați să activați aveți o afacere, iar pe parcursul anului organizați mai multe evenimente importante.

Festivalul Olarului este un târg internațional de olărit care s-a născut la inițiativa mea și poartă numele tatălui meu care era un meșter renumit pe timpurile Uniunii Sovietice. Satul nostru era cunoscut și prin dinastia noastră, iar pentru ca acest lucru să nu se piardă în timp am hotărât să lansez acest târg. Astfel, trei ediții deja au fost organizate cu succes, fiind unul dintre cele mai importante târguri din Moldova. La acest eveniment vin mulți turiști de peste hotare, aici ei pot vedea cum tehnologiile moderne se îmbină armonios cu elementele noastre tradiționale.

De unde a venit ideea de a organiza acest târg?

Un astfel de târg era necesar, satul nostru merită să găzduiască astfel de evenimente, deoarece pe timpuri, acolo, erau foarte mulți olari. Satul Hoginești este doar cunoscut ca unul dintre centrele cele mai importante de ceramică utilitară, o baștină a olăritului. De multe ori spun că ceramist poate fi oricine, dar olar este omul cu dar de la Dumnezeu.

După ce ați revenit din străinătate, ați investit mult în satul de baștină?

Am investit toți banii munciți peste hotare în satul meu de baștină, am mai luat și credite, iar tot ce fac în ziua de azi - investesc în satul Hoginești. Îmi face plăcere să fac totul cu mâna mea, singur. Știu prețul banului de mic copil, asta încerc să educ și în copii mei. Ei au toate cele necesare, precum și posibilitatea de a câștiga mai mult. 

Mai multe detalii aflați din interviul din cadrul emisiunii „Scrisori pentru acasă”.

Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam