Loading
ro ru en
Istorii de succes
Loading
09 Aprilie 2014 | 15:47
Veaceslav Şaramet: Sunt singurul tânăr născut în Republica Moldova care candidează la Europarlamentare
„Sunt singurul tânăr născut în Republica Moldova care candidează la Europarlamentare. Eu apar pe listele alianţei PSD-PC-UNPR la alegerile pentru Parlamentul European”, a menţionat cu mândrie Veaceslav Şaramet. Tânărul moldovean, după ce şi-a făcut studiile de licenţă în medicină dentară, îmbină profesia de medic rezident dentist cu sfera politică din România. Cum vede tânărul politician perspectivele europene ale ţării noastre şi care ar fi contribuţia conaţionalilor noştri stabiliţi în străinătate la procesul de integrare a Republicii Moldova în Uniunea Europeană, aflaţi din interviul ce urmează.
Veaceslav, numele tău a devenit cunoscut datorită înscrierii la alegerile europarlamentare. Ce te-a motivat să îți depui dosarul?

Am fost motivat de încrederea pe care mi-a acordat-o Partidul Social Democrat din România, formațiune care a dat dovadă de  spirit de inițiativă și deschidere față de Republica Moldova. Alegerile europarlamentare sunt de fapt, un pas foarte important atât pentru viitorul Uniunii Europene, cât și al României. Iar includerea pe listele alianței PSD-PC-UNPR a unui tânăr originar din Republica Moldova este un lucru de importanță majoră care arată deschiderea acestei forțe politice față de Republica Moldova.Fiind o perioadă și președintele Federației Asociațiilor de Basarabeni din România, cum crezi, care sunt problemele sau dificultățile basarabenilor stabiliți în România?

Într-adevăr vin dintr-un mediu ONG-ist, am făcut vreo 5-6 ani voluntariat atât în asociație cât și în federație. M-am decis să intru în politică pentru că am avut certitudinea că ideile mele de ONG-ist pot fi aplicate și în sfera politică. Studenții basarabeni aflați la studii aici, întâmpină uneori anumite probleme legate de oferirea unui cămin, de înscrierea la facultate, de integrarea într-o societate diferită de cea din Republica Moldova. Însă, consider că este o integrare destul de ușoară pentru tinerii basarabeni veniți, aici, în România, pentru că vorbesc aceeași limbă, limba română, au aceleași tradiții, iar mediul de aici este foarte prietenos pentru basarabeni.Integrarea în Uniunea Europeană este un deziderat al țării noastre. Care ar fi beneficiile moldovenilor în opinia candidatului la europarlamentare, Veaceslav Șaramet?

Avantaje sunt foarte multe pentru Republica Moldova, întâi de toate pentru tineri, pentru că majoritatea dintre ei sunt amatori de călătorii, iar dreptul la libera circulație este unul dintre avantajele majore pe care le oferă integrarea în Uniunea Europeană. Din avantajele economice aș menționa accesul la proiecte transfrontaliere și interconexiunea energetică. Recent au fost acordate din partea Guvernului României, cu susținerea Uniunii Europene, fonduri pentru grădinițele din Moldova. Sunt niște pași concreți, niște proiecte concrete și numai așa trebuie să mergem înainte. Această integrare trebuie să știm să o folosim prin atragerea de fonduri și prin crearea de relații peste Prut.Cum crezi, cum ar putea și alți conaționali stabiliți în străinătate să contribuie la integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană?

Foarte mulți oameni ne întreabă pe noi, tinerii din Republica Moldova plecați la studii în România, în Europa, de ce nu ne întoarcem acasă, să schimbăm ceva. Părerea mea este  că noi putem să ajutăm Republica Moldova aflându-ne și în afara granițelor ei. Implicându-ne în viața politică la București, la Bruxelles, la Iași, la Galați, oriunde putem, important e să avem același scop - integrarea europeană a Republicii Moldova și vectorul spre vest al țării. Ce pot să fac tinerii plecați peste hotare? Foarte simplu - să se implice în orice proiect care îl dezvoltă, și nu în ultimul rând, să aibă o susținere din partea celor de acasă, dar și din partea oamenilor din țara de reședință.

Unde își vede viitorul tânărul politician?  Poate acasă, în Republica Moldova?

Acum sunt liderul Organizației Tineretului Social Democrat pentru Republica Moldova, nu știm ce va fi după alegerile europarlamentare din 25 mai, nu aș putea ști ce o să se întâmple într-un an de zile sau doi, cine știe ce ne pregătește viața…

Îți dorim mult succes!
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam