Loading
ro ru en
Istorii de succes
Loading
03 Decembrie 2014 | 14:09
Veaceslav şi Natalia Sârbu: Să transmitem copiilor valorile pe care în străinătate nu le putem găsi
Mulţi dintre conaţionalii noştri au fost nevoiţi să plece în străinătate pentru a-şi îmbunătăţi situaţia financiară. Alţii, dornici de a cunoaşte alte culturi, au fost interesaţi să cunoască state în care fiecare cetăţean are siguranţa zilei de mâine. Este şi cazul lui Veaceslav şi a Nataliei Sârbu, care de 15 ani locuiesc în Seattle, SUA. De ce consideră important să îşi educe copiii în spiritul valorilor moldoveneşti, aflaţi din materialul realizat de echipa emisiunii „Moldovenii de Pretutindeni”.
Seattle este orașul din statul Washington care în anul 1999 a deschis porțile pentru Veaceslav și Natalia Sârbu, un cuplu de moldoveni care și-a dorit să își urmeze visele pe pământul făgăduinței. El absolvise Colegiul Teologic din Chișinău, iar soția avea studii medicale și muncea la Spitalul de Urgență din capitală. Au avut nevoie de o buna perioadă pentru adaptare, timp în care au cunoscut o altă mentalitate și un alt sistem de valori.

Când erau întrebați de unde vin și ce prezintă Moldova ca națiune, aveau mereu răspunsul la îndemână, le spuneau americanilor că Moldova e ca un stat de-al lor, precum e Massachusetts.

”Acolo oamenii gândesc diferit decât am fost educați noi aici. Am trăit lucruri frumoase și aici, în Republica Moldova, dar și în străinătate. Desigur că primul pas este mult mai greu, nu știi limba, cultura, nu știi multe lucruri, dar vreau să vă mărturisesc că oamenii de acolo s-au purtat foarte drăguț cu noi. Ne-au determinat să privim altfel lucrurile” au explicat moldovenii.

Veaceslav și Natalia au luat cu ei cele mai frumoase amintiri despre țara de baștină. Au trei copii, doi dintre care s-au născut peste ocean, însă, încearcă își educe copiii în spiritul credinței și al respectului față de oameni.

„Am observat că părinții care emigrează din Republica Moldova, sau oricare alte state, se grăbesc să ofere copiilor lor ceea ce nu au avut ei aici. Pe de o parte, este bine, dar ne scapă din vedere unele lucruri foarte importante - să transmitem copiilor ceea ce ni s-a dat nouă, valori pe care în străinătate nu le putem găsi. Ne dorim ca generația ce vine să păstreze și valorile noastre de acasă”, a remarcat Veaceslav.

Cea mai mare parte a timpului, familia Sârbu o petrece organizând întâlniri de suflet la care participă atât moldoveni stabiliți cu traiul în Seattle, cât și cetățeni din alte comunități. Iar fii lor, David și Samuel, sunt mereu alături, mai ales la sărbătorile religioase când interpretează cântece sacre. „Cu părere de rău, vorbim limba română doar în familie, căci la școală învață în limba engleză. Avem dificultăți în comunicare când vrem să ne exprimăm în limba maternă”, au împărtășit soții.

Abia în 2007, Veaceslav împreună cu fii mai mari au luat avion spre Moldova, călătorie care, pentru David, băiatul născut în America, a fost de-a dreptul una extraordinară.

Aflându-se în Statele Unite timp de 15 ani, soții Sârbu și-au conturat o imagine clară despre oamenii de acolo, despre valorile promovate și despre grija statului față de cetățenii săi. Și-ar dori să fie transpuse și acasă multe din lucrurile văzute în străinătate, asta ar servi drept o platformă reală pentru mulți migranți de a reveni acasă.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam