Loading
ro ru en
Istorii de succes
Loading
10 Ianuarie 2014 | 10:58
Victor Buza, tânărul moldovean care a devenit doctorand la Harvard
Tânărul moldovean Victor Buza este unul dintre laureaţii Galei studenţilor originari din Republica Moldova. La prima ediţie a concursului, putem considera că Victor a fost cel mai norocos participant, or, anume el s-a învrednicit tocmai de două premii: Premiul special al prim-ministrului Republicii Moldova şi locul I - secţiunea Doctorat, categoria „SUA şi Canada”.
- A fost greu pentru un tânăr moldovean să devină doctorand la Harvard?

- A fost dificil, mai ales că și concurența în această instituție de învățământ este foarte mare. În Moldova, mi-am făcut studiile la Liceul moldo-turc, unde eram membru al echipei de fizică. Astfel, am luat parte la mai multe concursuri naționale și internaționale. Pentru studiile de licență am aplicat la o instituție din SUA, Institutul Tehnologic din Massachusetts. Abia apoi am aplicat la Harvard, pentru doctorat, și am fost acceptat.

- Dacă ar fi să compari studiile făcute la o instituție cu renume mondial cu cele care se fac în ţara noastră, ce ai avea de spus?

- Cu siguranță, oportunitățile care există la universități cu renume ca Institutul Tehnologic din Massachusetts sau Harvard, dar şi în alte universități de peste hotare, sunt cu mult mai mari decât cele de acasă. Aceste instituții au cu totul altfel de posibilitățile financiare, acestea depășindu-le considerabil pe cele ale unei instituții din Republica Moldova. Respectiv, în cadrul acestora predau și profesori cu renume.

- Din câte se vede, îţi place foarte mult să studiezi, să te ocupi de cercetări. Ce  domeniu te pasionează în mod deosebit?

- Sunt interesat de cosmologia teoretică, un studiu al originii universului și componentele sale. În prezent, lucrez pentru un grup experimental care activează la polul sud, studiază universul. Pentru viitor, mi-aș dori o carieră academică, să devin profesor într-o instituție din SUA, dar asta rămâne de văzut. 
Mai multe detalii la această temă aflaţi din materialul realizat de Radio Moldova.
Cuvinte cheie:
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam