Loading
ro ru en
Istorii de succes
Loading
26 Februarie 2015 | 16:38
Victoria Ştefaniuc, artista păpuşar care învie poveştile la Paris
Poveştile noastre populare au prins viaţă şi în capitala Franţei. Victoria Ştefaniuc, fiica regretatului actor Victor Ştefaniuc, a moştenit de la tatăl său pasiunea şi talentul pentru actorie, iar acum îşi desfăşoară activitatea la Paris. Cum sunt primite de publicul francez spectacolele ce au la bază poveştile moldoveneşti, aflaţi în cadrul unui material realizat pentru Radio Moldova de jurnalista Diana Istrati.
Victoria Ștefaniuc a povestit  despre cariera ei artistică care a început la Paris cu vreo patru-cinci ani în urmă, „m-am angajat într-un teatru păpușăresc unde se jucau și „Umbre Chinezești” perfecționându-mă în domeniu acesta. Jucam spectacole la biblioteci, în alte săli, apoi am creat o asociație teatrală și am pus în scenă povestea „Fata babei și fata moșului”, a menționat protagonista.

Moldoveanca a povestit ascultătorilor Radio Moldova că a dat spectacole în Austria, Maroc și în China,  astfel a încercat să transmită mesajul poveștilor noastre moldovenești copiiilor din mai multe țări.

„Acum lucrez asupra unui alt proiect, „Balada celor cinci motănași” de Ion Druță. Publicul este foarte receptiv și mai ales că eu vin dintr-o țară pe care nu o cunosc, spectatorii încep să mă întrebe despre muzica, costumele și păpușele noastre, căci caut să colaborez cu scenografii din Moldova”, a remarcat artista.

Victoria vorbește cu nostalgie despre tatăl său, Victor Ștefaniuc, considerându-l un „fenomen”, „alături de el eram oricând cu zâmbetul pe buze. Mi-ar plăcea să mă întorc, să mai trăiesc acea senzație”, remarcă eroina.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam