Loading
ro ru en
Istorii de succes
Loading
02 Februarie 2015 | 16:18
Violonista din Moldova care predă muzica copiilor germani
De multe ori se întâmplă ca tinerii talentaţi din Moldova să fie aplaudaţi pe scenele de peste hotare. Este şi cazul unei violoniste perseverente care a ocupat un loc binemeritat în societatea germană. Beatriz Pavlicenco a absolvit Conservatorul de muzică din Chişinău, iar pentru masterat a mers în Germania, la Hamburg. Deşi şi-a întemeiat acolo o familie, gândul îi este mereu la baştină. Care sunt succesele basarabencei, aflaţi din materialul realizat de echipa emisiunii „Moldovenii de Pretutindeni”.
Protagonista a plecat foarte devreme de acasă, la 15 ani a mers la studii în România, după trei ani a revenit în Moldova și a făcut Conservatorul de muzică din Chișinău. Fiind dornică să cunoască mai mult, tânăra a aplicat pentru un masterat la cinci instituții de profil din Germania. Nu a stat prea mult la poarta așteptărilor, în scurt timp, a devenit studentă la Școala Superioară de Muzică și Teatru din Hamburg. „Studenții veniți depun mai mult efort, la școala la care studiam erau mai mulți ruși, ucraineni, belaruși, români și fiecare se străduia să obțină ceva. Este o concurență sănătoasă, iar dacă ești perseverent, tenace și sârguincios – ești acceptat”, a subliniat Beatriz Pavlicenco.

Integrarea în societatea germană nu este un lucru ușor, pentru a-și asigura existența Beatriz a cântat în stradă, la biserici, la diverse ceremonii, expoziții. La scurt timp a primit oferte avantajoase: șapte ani a cântat în orchestra simfonică a Teatrului din Lubeck, iar acum e liberă-profesionistă, îmbinând activitatea de violonistă cu cea pedagogică la gimnaziu, liceu și conservator. „Hamburg e un oraș cu multe posibilități, chiar și pentru liberi-profesioniști.
Recent am început să cânt la un teatru foarte mic, sunt înscenate opere clasice, dar numărul de artiști este unul foarte redus. Mai sunt invitată la orchestra simfonică de la Hamburg”, a mărturisit artista.

Deși este implicată activ în viața culturală germană, cel mai mult timp Beatriz îl dedică discipolilor cărora le predă vioara, iar mulți dintre ei ocupă locuri de frunte la diverse concursuri.

Violonista din Moldova este o adevărată profesionistă pentru că se dedică profesiei, iar aceste calități au fost remarcate de germani. Astfel Beatriz le-a câștigat respectul și încrederea.

Mai multe detalii la acest subiect aflați din materialul emisiunii „Moldovenii de Pretutindeni”.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam