Loading
ro ru en
Istorii de succes
Loading
25 August 2014 | 16:38
Viorel Roşcovan: Aş veni acasă ca să fac parte dintr-o echipă profesionistă
„Condiţia de a reveni acasă este să fiu parte dintr-o echipă profesionistă care face mai puţină politică şi mai multă treabă, unde valorile sunt europene, intenţiile sunt nobile, unde cetăţeanul este pus pe primul plan cu adevărat”. Astfel condiţionează revenirea în Moldova Viorel Roşcovan, profesor la Universitatea Erasmus din Olanda şi a fost făcută pentru Moldova 1, în cadrul proiectului „Europa în Ţara Mea”.
Viorel Roşcovan s-a născut la Chişinău, a făcut Relaţii Economice Internaţionale la Colegiul Naţional de Comerţ, iar la sfârşitul anilor '90 a învăţat la Academia de Studii Economice din Bucureşti. După ce şi-a luat licenţa a urmat studiile la Praga, doctoratul a decis să îl facă la Tilburg, iar după încheierea studiilor s-a mutat la Rotterdam. Din 2008 e profesor de finanțe la Universitatea Erasmus din Rotterdam, Olanda, unde doi ani a fost desemnat de studenţi „Profesorul Anului”. Deşi are planuri mari pentru Moldova, rămâne deocamdată în „țara lalelelor”.

„Am obosit să îmi tot schimb locul de trai, am un cerc de prieteni foarte apropiaţi şi am hotărât să dau mai mare valoare lor decât perspectivelor de carieră. Am rămas în Olanda şi cred că a fost o decizie justă”, a specificat protagonistul.

Tânărul a explicat pentru postul public de televiziune că moldovenii din Olanda sunt un pic mai diferiți, sunt mai pedanţi, mai pragmatici şi mai calculaţi la timp, bani și la vorbe. „Mi-a părut ciudat faptul că aceste nuanţe culturale pe care noi nu le aveam s-au asimilat atât de repede în grupul social în care activez”.

„Universitatea la care activez este una cu adevărat internaţională, am colegi din Albania, Polonia, Italia, SUA, Canada, Asia. Modalitatea de predare este relativ standard, important e să fii pregătit înainte de lecţii. Secretul este simplu: eu le livrez studenţilor prin intermediul electronic din timp toate notiţele pentru curs, astfel ei au timp la dispoziţie să se pregătească. Atunci studentul vine pregătit şi înarmat cu întrebări, dornic să cunoască răspunsul. Acest stil de predare e specific occidentului”, a explicat profesorul.     
      
O sugestie din partea profesorului moldovean stabilit în Olanda sistemului de învăţământ autohton este să se lucreze asupra metodelor de predare, curriculei şi asupra metodei de motivare a studenţilor, dar şi a profesorilor care nu sunt bine plătiţi. „Toate economiile în tranziţie au trecut prin perioade mai bune şi mai rele, dar eu cred că noi avem un sistem financiar-bancar care merită dezvoltat şi care are loc de dezvoltare. Digitalizarea tuturor plăţilor ar rezolva o bună parte din probleme, portofoliul instituţiilor noastre bancare nu este suficient diversificat din punct de vedre al serviciilor pe care le oferă. Clienţii de aici pot primi mult mai mult, iar lipsa acestor servicii oferite de sistemul bancar se datorează unui sistem neconcurenţial”, a specificat Viorel Roşcovan.

O soluţie din partea protagonistului este deschiderea pieţei, care în opinia lui,  ar rezolva multe lucruri. „O piaţa deschisă va permite companiilor sau investitorilor să se crediteze peste hotare. Micul business va avea de beneficiat pentru că va creşte accesul la credit, legislaţia va fi ameliorată conform normelor stipulate în acorduri de asociere, vor fi mai multe posibilităţi de investiţie”.

„Eu cred că activitatea mea zilnică este una în favoarea Europei, iar respectarea principiilor Acordului de Asociere va ajuta Moldova să devină o ţară europeană”, a concluzionat tânărul stabilit peste hotare.

Mai multe despre Viorel Roşcovan aflaţi din seria de materiale video cu genericul „Europa în Ţara Mea”, lansată de postul public Moldova1.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam