Loading
ro ru en
Istorii de succes
Loading
08 Iunie 2015 | 13:39
Vlaicu Bunduchi – tânărul care vrea să aducă un suflu nou artei fotografice
Originar din Republica Moldova, Vlaicu Bunduchi, este tânărul care îşi face studiile la facultatea de Arte Vizuale la Iaşi. După ce a lansat o expoziţie de fotografie în România, îşi doreşte să o prezinte şi publicului din Republica Moldova.
Tânărul a gustat recent de un program de o bursă de studii în Finlanda. „Am aplicat pentru bursa Erasmus+, nu au fost foarte mulți candidați și am hotărât să aleg o țară mai exotică. Am ales Finlanda, este un teritoriu exotic pentru moldoveni”, a remarcat Vlaicu în cadrul emisiunii „Cine vine la noi?” de la Moldova 1.

„Am fost primit cu brațele deschise și am reușit într-un timp foarte scurt să îmi fac prieteni. În universitate am simțit această atmosferă de prietenie dintre profesor și elev, am fost tratat cum se cuvine”, menționează protagonistul cu referire la studiile sale în Finlanda.

Vlaicu a povestit că primul motiv pentru care a dat prioritate Finlandei în cadrul programului Erasmus, a fost să vadă în realitate Aurora Boreală, „atunci când o vezi cu proprii ochi te pierzi în spațiu și în timp și doar o urmărești”.

Vlaicu Bunduchi a devenit celebru peste hotarele țării datorită unei expoziții inedite de fotografie lansată la începutul acestui an la Iași. Proiectul fotografic realizat în toamna anului 2014, în timp ce se afla în Finlanda conţine o selecţie de fotografii cu studenţii originari din ţara gazdă.

„Am hotărât să le prezint românilor o expoziție de fotografie ce cuprindea 14 lucrări. Am surprins 14 finlandezi în spațiul lor intim, dar am încercat să introduc și elemente mai deosebite. Am lucrat cu lumina și umbra, întrucât am reușit să scot în evidență niște elemente  pe care, la prima vedere, nu le observi”, a remarcat  tânărul fotograf. 

Protagonistul a explicat că arta fotografică presupune mult mai mult decât o simplă apăsare de buton a aparatului de fotografiat. „Fotografia presupune psihologie, presupune lucrul cu elementele vizuale, găsirea unui loc special care poate să redea toată complexitatea fotografiei. Oamenii nu apreciază fotografia la justa ei valoare”. 

„Părinții mei fiind jurnaliști mi-au creat această dorință de a crea ceva frumos . Nu mă vedeam medic, jurist, îmi doream să fac ceva creativ, iar fotografia este o artă în care mă regăsesc totalmente”, spune Vlaicu. 

Tânărul a împărtășit că în viitor și-ar dori să realizeze o expoziție de fotografie și la Chișinău. „De aici am pornit, aici e punctul meu de start și vreau să aduc niște chestii noi pe care nu le-am mai văzut în Republica Moldova”, a subliniat protagonistul.

Mai multe detalii la acest subiect aflați din emisiunea „Cine vine la noi?” de la Moldova1.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam