Loading
ro ru en
Key Words
Loading
02 Ianuarie 2014 | 21:57
Chişinăul planifică deschiderea unei misiuni diplomatice în Japonia
Republica Moldova are interesul de a institui, în viitorul apropiat, o reprezentanţă diplomatică la Tokyo, Japonia. Despre aceasta a discutat viceministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Iulian Groza, în cadrul unei întrevederi cu ambasadorul Norio Maruyama, reprezentant special pentru relaţii cu ţările GUAM şi consilier al Biroului pentru Afaceri Europene din cadrul Ministerului Afacerilor Externe al Japoniei.
02 Ianuarie 2014 | 22:49
Ai noştri la Soci - 2014
Au mai rămas 36 de zile până la Olimpiada de iarna. Până atunci, în cadrul rubricii „Ai noştri la Soci - 2014”, programul informativ Mesager de la Moldova 1 prezintă sportivii care vor reprezenta Republica Moldova la acest eveniment sportiv de rezonanţă. Primul în listă este sanierul Bogdan Macovei.
08 Ianuarie 2014 | 11:59
Lucrări finalizate la gazoductul Iaşi-Ungheni, pe teritoriul României
Lucrările principale pe teritoriul României la gazoductul Iaşi-Ungheni au fost finalizate, anunţă Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM), titularul proiectului.
11 Ianuarie 2014 | 21:37
Moldova deţine preşedinţia GUAM
Republica Moldova a preluat preşedinţia Organizaţiei pentru Democraţie şi Dezvoltare Economică GUAM. Agenda activităţilor a fost discutată în cadrul unei întrevederi a vicepreşedintelui Parlamentului, Oleg Bodrug, cu secretarul general al organizaţiei, transmite Mesager.
11 Ianuarie 2014 | 22:48
Moldova şi-a confirmat participarea la Eurovision Song Contest 2014
Republica Moldova şi-a confirmat participarea la concursul Eurovision Song Contest 2014 . Cea de 59-a ediţie va avea loc la Copenhaga, Danemarca. Reprezentantul ţării noastre va fi ales la Finala Naţională, care se va desfăşura pe 15 martie, relatează Mesager.
13 Ianuarie 2014 | 19:19
Madridul susţine anularea regimului de vize pentru cetăţenii moldoveni
În scurt timp, la Chişinău va fi inaugurată o filială a Institutului Cervantes, care are drept scop promovarea limbii şi culturii spaniole. Anunţul a fost făcut, luni, de către ambasadorul Spaniei în Republica Moldova, cu reşedinţa la Bucureşti, Estanislao de Grandes Pascual, în cadrul întrevederii cu preşedintele Nicolae Timofti. Întâlnirea a fost prilejuită de încheierii misiunii sale diplomatice în Moldova.
15 Ianuarie 2014 | 21:41
Băsescu acuză lipsa de reacţie în problema riscurilor care persistă în Republica Moldova
Preşedintele Traian Băsescu, acuză lipsa de reacţie la nivel european faţă de riscurile în privinţa independenţei şi suveranităţii Republicii Moldova, precizând că România nu va rămâne impasibilă politic, dacă din Transnistria sau din zona găgăuză vor porni provocări care să întoarcă Moldova din drumul spre UE, relatează Mesager.
16 Ianuarie 2014 | 21:52
Băsescu, după întâlnirea cu Van Rompuy: Am atenţionat asupra riscurilor Găgăuzia şi Transnistria
Preşedintele României, Traian Băsescu, a declarat, joi, la Bruxelles, după întâlnirea cu preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, că a atenţionat, în discuţia cu acesta, „asupra riscurilor Găgăuzia şi Transnistria”.
21 Ianuarie 2014 | 19:49
Băsescu: Relaţiile dintre Israel şi palestinieni seamănă cu cele dintre România şi Republica Moldova
România sprijină cererea Tel Aviv ca palestinienii să recunoască Israelul ca stat evreu, a declarat, într-un interviu, preşedintele Traian Băsescu, care a comparat situaţia din Orientul Mijlociu cu recunoaşterea Republicii Moldova de către România.
21 Ianuarie 2014 | 23:18
Expert: Ucraina va reveni pe calea integrării europene
Ucraina încă nu a renunţat la vectorul european, iar Chişinăul este interesat în depăşirea crizei politice la Kiev, astfel încât Ucraina, alături de Republica Moldova, să-şi continue calea spre Uniunea Europeană (UE). Afirmaţii în acest sens au răsunat, marţi, în cadrul emisiunii „Moldova în Direct” de la postul public de televiziune, în carul căreia a fost abordată evoluţia situaţiei din ţara vecină.
22 Ianuarie 2014 | 15:36
Grupare criminală, anihilată de poliţişti italieni şi moldoveni
O grupare criminală internaţională a ajuns la poliţia din Moldova şi Italia. Oamenii legii au eliberat 40 de mandate de arest, pe numele membrilor grupării. Aceştia ar fi şantajat şi estorcat bani de la şoferii microbuzelor ce transportau colete în Italia, dar şi de la moldovenii care muncesc acolo. În această dimineaţă peste 300 de carabinieri italieni şi 100 de poliţişti moldoveni au efectuat percheziţii la domiciliile suspecţilor, relatează Mesager.
22 Ianuarie 2014 | 22:12
Igor Corman: Referendumurile din Găgăuzia nu vor avea finalitate
Vizita reprezentativă la Comrat nu a avut scopul „de a îmbuna pe cineva”, ci pentru a stabili un dialog constructiv între autorităţile centrale şi cele regionale. Afirmaţia aparţine speakerului Igor Corman şi a fost făcută în cadrul emisiunii „Moldova în Direct” de la postul public de televiziune. Preşedintele Parlamentului consideră că referendumurile vor fi anulate de către instanţele de judecată, iar autorităţilor de la Comrat le-a spus că „nu este cazul de a organiza referendumuri în urma unor declaraţii” vizând statalitatea Republicii Moldova.
23 Ianuarie 2014 | 22:22
Expert: Un nou edificiu pentru liceul „Lucian Blaga” din Tiraspol, nu soluţionează problemele existente
Reprezentanţi ai Ministerului Educaţiei şi Biroului de Reintegrare spun că autorităţile Moldovei sunt gata să cumpere un edificiu pentru liceul „Lucian Blaga” din Tiraspol, ori să construiască unul nou, pentru a soluţiona o parte din probleme, dar autorităţile neconstituţionale din stânga Nistrului vor împiedica acest proces. Declaraţiile au fost făcute de către oficiali, joi, în cadrul emisiunii „Moldova în Direct”, care au confirmat că este necesară o strategie privind dezvoltarea şcolilor cu predare în limba română din regiunea transnistreană.
24 Ianuarie 2014 | 21:28
PCRM cere implicarea lui Štefan Füle
Liderul comuniştilor, Vladimir Voronin, i-a cerut comisarului european pentru Extindere Štefan Füle să condamne declaraţiile lui Traian Băsescu, privind identitatea româneasca a Republicii Moldova, se arata într-un comunicat al PCRM.
27 Ianuarie 2014 | 14:59
Guvernul pledează pentru un parteneriat durabil cu FMI
Agenda de cooperare dintre Chişinău şi Fondul Monetar Internaţional (FMI), inclusiv aspectele ce vizează negocierile noului Program de asistenţă al Fondului pentru Republica Moldova au fost discutate, luni, în cadrul întrevederii premierului Iurie Leancă cu directorul executiv al FMI pentru Moldova, Menno Snel.
28 Ianuarie 2014 | 16:04
Prima reuniune din acest an în formatul 5+2 va avea loc pe 27 şi 28 februarie
Următoarea reuniune în formatul 5+2 va avea loc la Chişinău şi Tiraspol pe 27 şi 28 februarie. Aspecte privind organizarea rundei de negocieri au fost discutate, marţi, în cadrul întrevederii premierului Iurie Leancă cu a noul reprezentant special al preşedintelui în exerciţiu al OSCE pentru reglementarea conflictului transnistrean, ambasadorul Radojko Bogojević.
02 Ianuarie 2014 | 22:49
Ai noştri la Soci - 2014
Au mai rămas 36 de zile până la Olimpiada de iarna. Până atunci, în cadrul rubricii „Ai noştri la Soci - 2014”, programul informativ Mesager de la Moldova 1 prezintă sportivii care vor reprezenta Republica Moldova la acest eveniment sportiv de rezonanţă. Primul în listă este sanierul Bogdan Macovei.
22 Februarie 2014 | 15:25
Tot mai multe operaţii pe cord se fac în Republica Moldova
Pe parcursul anului trecut, peste 800 de pacienţi au fost supuşi unor intervenţii chirurgicale pe cord, cu 100 mai mult decât în 2012. De asemenea, este în creştere şi numărul micuţilor operaţi. Potrivit specialiştilor, succesul se datorează echipamentelor moderne, dar şi stagiului medicilor autohtoni în străinătate, transmite Radio Moldova.
22 Februarie 2014 | 19:57
Miniştrii Afacerilor Externe ai Lituaniei şi Letoniei sunt aşteptaţi la Chişinău
Miniştrii Afacerilor Externe ai Lituaniei şi Letoniei, Linas Linkevičius şi Edgars Rinkēvičs, vor efectua o vizită de lucru la Chişinău, în perioada 24-25 februarie, la invitaţia viceprim-ministrului, ministrului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Natalia Gherman, informează Mesager.
24 Februarie 2014 | 14:49
Premierul Leancă se va întâlni cu vicepreşedintele SUA Joe Biden, pe 3 martie
Prim-ministrul Iurie Leancă se va întâlni, pe 3 martie, la Washington, cu vicepreşedintele american Joe Biden.
26 Februarie 2014 | 21:39
Experţi: Chişinăul ar putea deveni un partener strategic al SUA, dacă va ţine cont de interesele din regiune
Vizita din 3 martie a premierului Iurie Leancă la Washington arată că „s-au copt” premisele pentru un parteneriat strategic moldo-american, iar Chişinăul ar putea valorifica această oportunitate doar în cazul în care va reuşi să se încadreze în contextul intereselor Americii în această regiune. Declaraţii în acest sens au fost făcute, miercuri, în cadrul emisiunii „Moldova în Direct” de la Moldova 1.
27 Februarie 2014 | 21:11
Iurie Leancă: Succesul Moldovei ar putea mobiliza Ucraina
Votul de astăzi în Parlamentul European (PE) este o etapă importantă în „maratonul vizelor”, Republica Moldova depăşind cu mult Ucraina la acest capitol. Declaraţia aparţine premierului Iurie Leancă şi a fost făcută în cadrul ediţiei Mesager de la Moldova 1. Potrivit primului ministru, „există un interes mult mai mare” din partea locuitorilor din stânga Nistrului pentru obţinerea cetăţeniei Republicii Moldova, iar controlul instituit de către autorităţi, minimalizează şansele de obţinere ilegală a paşaportului moldovenesc.
06 Martie 2014 | 16:20
Preşedintele Lituaniei: După Ucraina va urma Moldova şi alte ţări
Preşedintele Lituaniei, Dalia Grybauskaite, a declarat, joi, că Rusia încearcă să „recreeze frontierele celui de-al Doilea Război Mondial” în Ucraina şi că „după Ucraina va urma Republica Moldova, iar după Republica Moldova - alte ţări”, relatează AFP.
13 Martie 2014 | 08:48
Secretarul general adjunct al Consiliului Europei vine la Chişinău
Secretarul general adjunct al Consiliului Europei (CoE), Gabriella Battaini-Dragoni, va efectua, în perioada 13-14 martie, o vizită de lucru la Chişinău. Vizita are drept obiectiv stabilirea priorităţilor de cooperare cu Republica Moldova, precum şi lansarea „Planului de acţiuni privind susţinerea reformelor democratice în Republica Moldova”, elaborat în 2013.
21 Martie 2014 | 19:28
Igor Corman: Situaţia în regiune este tensionată, dar autorităţile Moldovei reuşesc s-o ţină sub control
Deşi situaţia în regiune este tensionată, aceasta reuşeşte să fie ţinută sub control. Autorităţile Republicii Moldova îşi fac datoria şi monitorizează tot ce se întâmplă în vecinătate. Pe de altă parte, oficialii ruşi dau asigurări că în Moldova nu va fi aplicat acelaşi scenariu ca în Ucraina. Declaraţiile au fost făcute după audierile parlamentare închise privind securitatea naţională, transmite IPN.
23 Martie 2014 | 10:38
Titus Corlăţean, despre unire: Cetăţenii moldoveni pot decide în mod suveran ceea ce doresc
Ministrul român de Externe, Titus Corlăţean, a declarat, astăzi, răspunzând unei întrebări privind unirea cu Republica Moldova, că, momentan, singura soluţie fezabilă este integrarea ţării vecine în UE, dar că cetăţenii moldoveni pot decide în mod suveran ceea ce doresc, transmite Mediafax.
23 Martie 2014 | 08:55
Ministrul ucrainean de Externe: Situaţia din Transnistria este o mare preocupare, nu doar pentru Ucraina, nu doar pentru Republica Moldova, ci şi pentru Europa
Ministrul ucrainean de Externe, Andrii Deşciţa, s-a declarat, în contextul anexării Crimeii de către Rusia, „foarte preocupat” de situaţia din Transnistria, pe care a calificat-o drept „o entitate separatistă pro-rusă din Republica Moldova”, transmite Mediafax.
23 Martie 2014 | 22:24
Trupe ruse au efectuat aplicaţii militare în regiunea transnistreană
Trupe ruse au efectuat exerciţii militare în Transnistria, regiunea separatistă pro-rusă din Republica Moldova, a anunţat un purtător de cuvânt al armatei ruse, în contextul în care Chişinăul oficial se teme de repetarea scenariului ucrainean pe teritoriul său, transmite Mediafax.
30 Martie 2014 | 08:53
Energie mai ieftină din Ucraina
Una dintre cele mai mari companii energetice din Ucraina este dispusă să livreze Republicii Moldova energie electrică la un preţ mai mic decât cel achitat în ultimii doi ani. Acordul privind procurarea energiei electrice din Ucraina expiră pe 31 martie. Ţara noastră importă din statul vecin 40% din electricitatea pe care o consumă, transmite Mesager.
30 Martie 2014 | 09:41
Evgheni Şevciuk vrea „divorţ civilizat” cu Republica Moldova şi alipirea Transnistriei la Rusia
Liderul separatist de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk, a declarat, la sfârşitul acestei săptămâni, că Transnistria doreşte în continuare să intre în componenţa Rusiei şi a afirmat că situaţia s-a agravat, după ce Republica Moldova „a transferat o parte din suveranitatea sa militară României”, relatează site-ul transnistrean president.gospmr.ru, citat de Mediafax.
05 Aprilie 2014 | 10:05
Cineaşti din Republica Moldova, premiaţi la un festival internaţional din România
Filmul de animaţie „Dji. Death Fails”, o producţie lansată de câţiva moldoveni a luat premiul pentru cea mai bună animaţie la Festivalul Internaţional de Film ”ClujShorts 2014” din România, informează cinemarx.ro.
09 Aprilie 2014 | 18:45
Flavia Pansieri: Este importantă lupta cu corupţia şi grija faţă de migranţi
Flavia Pansieri, Înalt Comisar adjunct ONU pentru Drepturile Omului, salută progresele obţinute de Republica Moldova în domeniul respectării drepturilor omului. În cadrul unei întrevederi cu preşedintele Nicoale Timofti, oficialul ONU subliniat importanţa luptei cu corupţia, precum şi ratificării de către Parlamentul de la Chişinău a unor convenţii internaţionale cu privire la respectarea drepturilor migranţilor şi membrilor familiilor lor.
10 Aprilie 2014 | 09:35
Oficial rus: NATO a intensificat activităţile în spaţiul postsovietic, inclusiv în Moldova
Alianţa Nord-Atlantică a intensificat activităţile în spaţiul postsovietic, existând contacte nu doar cu Ucraina, ci şi cu Republica Moldova şi Georgia, afirmă Anatoli Antonov, adjunctul ministrului rus al Apărării, avertizând că Rusia nu va tolera „provocările” Occidentului.
15 Aprilie 2014 | 09:31
OSCE speră că o nouă rundă de negocieri privind conflictul transnistrean va avea loc în mai
O nouă rundă de negocieri pentru rezolvarea conflictului între Republica Moldova şi regiunea separatistă prorusă Transnistria, situată la frontiera cu Ucraina, ar trebui să aibă loc în mai, a declarat OSCE pentru AFP.
17 Aprilie 2014 | 20:58
Igor Corman: Integrarea europeană şi cooperarea în cadrul CSI - priorităţile Moldovei
Preşedintele Parlamentului, Igor Corman, optează pentru integrarea europeană a Republicii Moldova şi dezvoltarea cooperării cu partenerii tradiţionali din Est, atât pe dimensiunea bilaterală, cât şi în cadrul CSI. Declaraţia a fost făcută joi, la Sankt Petersburg, de către şeful Legislativului în cadrul întrevederilor cu preşedintele Dumei de Stat a Federaţiei Ruse, Serghei Narîşkin şi preşedintele Consiliului Adunării Federale a Federaţiei Ruse, Valentina Matvienko.
17 Aprilie 2014 | 21:39
Geoană: E foarte probabil ca Rusia să impună un embargo comercial Republicii Moldova
Senatorul român PSD, Mircea Geoană, a declarat, joi, că este foarte probabil ca Federaţia Rusă să impună un embargo comercial inclusiv Republicii Moldova, el arătând că Europa trebuie să găsească soluţii şi să reacţioneze ferm, solidar, concret în principal în zona economică, energetică, comercială, relatează Mediafax.
26 Aprilie 2014 | 08:58
Preşedintele Parlamentului Georgiei va vizita în premieră Republica Moldova
David Usupashvili, preşedintele Parlamentului Georgiei, este aşteptat pe 29 aprilie în Republica Moldova. Este prima vizită oficială la Chişinău a preşedintelui Parlamentului Georgiei în istoria relaţiilor moldo-georgiene.
03 Mai 2014 | 14:25
Ponta: Voi propune o discuţie în CSAT- ce putem face pentru Moldova dat fiind conflictul din Ucraina
Premierul Victor Ponta spune că va propune ca în următoarea şedinţă a CSAT (Consiliul Suprem de Apărare a Ţării) să existe „o analiză foarte clară” a instituţiilor statului, inclusiv a serviciilor de informaţii, legat de ceea ce va putea face România pentru a sprijini Republica Moldova în contextul conflictului din Ucraina, relatează Mediafax.
10 Mai 2014 | 11:43
Moldova participă la Adunarea Parlamentară a Procesului de Cooperare din Europa de Sud-Est
Delegaţia Parlamentului Republicii Moldova participă, în perioada 10-11 mai curent, la sesiunea inaugurală a Adunării Parlamentare a Procesului de Cooperare din Europa de Sud-Est (SEECP). Reuniunea se va desfăşura la Bucureşti.
12 Mai 2014 | 14:31
Alexander Vershbow: Fortificarea Parteneriatului cu NATO va dezvolta Republica Moldova
Situaţia din regiune şi aspectele cooperării bilaterale în cadrul Planului Individual de Acţiuni al Parteneriatului Republica Moldova-NATO au fost subiectele discutate de prim-ministrul Iurie Leancă şi Adjunctul Secretarului General NATO, Alexander Vershbow.
30 Mai 2014 | 13:01
Stefan Fule pledează pentru statut de membru deplin în UE acordat Ucrainei, Georgiei şi Moldovei
Comisarul european pentru extindere şi politică de vecinătate, Stefan Fule, s-a pronunţat, într-un interviu publicat vineri, 30 mai, în „Die Welt”, pentru „acordarea, într-o perspectivă pe termen lung, a statutului de membru deplin în UE” Ucrainei, Georgiei şi Republicii Moldova, notează Agerpres cu referire la Itar-Tass.
09 Iunie 2014 | 08:58
Grigori Karasin vine la Chişinău
Viceministrul afacerilor externe al Rusiei, Grigori Karasin, efectuează o vizită la Chişinău, în perioada 9-10 iunie. Iulian Groza, viceministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, a comunicat pentru IPN că această vizită este parte a dialogului bilateral moldo-rus.
11 Iunie 2014 | 11:34
Trei scriitori din Republica Moldova traduşi în neerlandeză
Trei scriitori din Republica Moldova figurează în sumarul numărului special dedicat literaturii române de revista neerlandofonă „Gierik & Nieuw Vlaams Tijdschrift”. Lansarea operelor acestora va avea loc miercuri, 11 iunie, la biblioteca „Permeke” din Anvers, în cadrul festivalului internaţional de poezie „Felix Poetry Festival”.
23 Iunie 2014 | 18:29
Republica Moldova marchează 24 de ani de suveranitate
Republica Moldova marchează astăzi, 23 iunie, Ziua Suveranităţii. Acum 24 de ani, Sovietul Suprem a proclamat suveranitatea Republicii Sovietice Socialiste Moldoveneşti. Declaraţia a fost adoptată într-un context politic zbuciumat, marcat de „parada suveranităţilor” care a cuprins tot spaţiul sovietic.
08 Iulie 2014 | 17:00
Preşedintele Timofti apreciază drept excelente relaţiile moldo-lituaniene
Preşedintele Nicolae Timofti a avut marţi, 8 iulie, o întrevedere cu ambasadorul Lituaniei, Violeta Motulaite, cu ocazia încheierii misiunii sale diplomatice în Republica Moldova. Şeful statului a apreciat drept excelente relaţiile bilaterale şi a mulţumit ambasadoarei Violeta Motulaite pentru eforturile sale în vederea impulsionării cooperării moldo-lituaniene în toate domeniile.
12 Iulie 2014 | 22:12
Monica Macovei: Republica Moldova este cea mai avansată în procesul de apropiere de UE
Moldova este avansată în procesul de aderare la UE. O spune europarlamentarul român Monica Macovei. Într-un interviu pentru Moldova 1, demnitarul a subliniat că până în 2020, Moldova are şanse reale să devină membră cu drepturi depline a comunităţii europene, însă, cu o singură condiţie: reformele asumate - să fie realizate.
16 Iulie 2014 | 21:33
Anne Brasseur: Decizia Moldovei de a semna Acordul de Asociere nu este îndreptată împotriva cuiva
Decizia Republicii Moldova de a semna Acordul de Asociere este una pozitivă şi nu trebuie privită ca fiind îndreptată împotriva cuiva. Declaraţia a fost făcută de preşedinta Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Anne Brasseur, în cadrul întrevederii cu preşedintele Parlamentului, Igor Corman.
29 Iulie 2014 | 08:58
Republica Moldova ar putea avea un Acord de liber schimb cu China
Necesitatea lansării discuţiilor privind semnarea unui Acord de liber schimb, dar şi alte subiecte ce vizează perspectivele de cooperare economică moldo-chineză, au fost abordate la întrevederea de luni dintre ministrul Economiei, Andrian Candu, şi ambasadorul Republicii Populare Chineze la Chişinău, Tong Mingtao.
30 Iulie 2014 | 21:21
În toamnă, la Chişinău va avea loc o reuniune moldo-austriacă pentru colaborare comercial-economică
Stadiul actual al relaţiilor moldo-austriece şi perspectivele de cooperare în domeniul economic în contextul implementării de către Republica Moldova a componentei economice din Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană au fost abordate în cadrul întrevederii de miercuri a ministrului Economiei, Andrian Candu, cu vicepreşedintele Consiliului Naţional al Parlamentului Austriei, Karlheinz Kopf.
01 August 2014 | 14:20
Perspectivele relaţiilor economice dintre Republica Moldova şi Ucraina, discutate la Chişinău
Perspectivele relaţiilor economice dintre Republica Moldova şi Ucraina la nivel regional, valorificarea comună a oportunităţilor pieţei UE odată cu crearea Zonei de Comerţ Liber Aprofundat şi Cuprinzător cu UE (ZLSAC), securitatea energetică, precum şi unificarea ratelor de acciz la unele produse au fost principalele subiecte abordate la întrevederea ministrului Economiei, Andrian Candu şi ambasadorul Ucrainei în Republica Moldova, Serghei Pirojkov.
28 August 2014 | 21:17
Victor Ponta: Republica Moldova – un proiect de succes
Republica Moldova este cel mai de succes proiect al României şi Uniunii Europene. Declaraţia aparţine prim-ministrului României şi a fost făcută în timpul şedinţei cabinetului de miniştri de la Bucureşti, transmite Mesager.
27 Septembrie 2014 | 20:44
Natalia Gherman: Moldova intenţionează să depună o cerere de aderare la UE în 2015
Ministrul moldovean de Externe, Natalia Gherman, a declarat joi, în carul unei întâlniri cu diaspora moldovenească din statele New York şi New Jersey, că Republica Moldova intenţionează să depună o cerere de aderare la UE în 2015, relatează postul de radio Europa Liberă, în pagina electronică de sâmbătă, citat de Mediafax.
15 Octombrie 2014 | 19:15
Prim-ministrul Iurie Leancă a discutat cu vicepreşedintele SUA Joe Biden
Dialogul strategic bilateral, alegerile din 30 noiembrie 2014 şi provocările regionale sunt subiectele pe care le-au abordat în această seară, într-o discuţie telefonică, prim-ministrul Iurie Leancă şi vicepreşedintele american, Joe Biden.
25 Octombrie 2014 | 13:37
BRD va prelua din experienţa Israelului în elaborarea noilor programe pentru diasporă
O delegaţie a Biroului pentru Relaţii cu Diaspora (BRD) a efectuat recent o vizită de studiu la Tel-Aviv şi Ierusalim, Statul Israel. Pe parcursul a trei zile, reprezentanţii BRD au avut întrevederi cu autorităţile publice centrale israeliene, societatea civilă, cu membri ai diasporei moldoveneşti şi muncitori migranţi în domeniul construcţiilor, care lucrează în Israel în baza Acordului interguvernamental, încheiat între Israel şi Republicii Moldova.
25 Octombrie 2014 | 13:00
BRD va prelua din experienţa Israelului în elaborarea noilor programe pentru diasporă
O delegaţie a Biroului pentru Relaţii cu Diaspora (BRD) a efectuat recent o vizită de studiu la Tel-Aviv şi Ierusalim, Statul Israel. Pe parcursul a trei zile, reprezentanţii BRD au avut întrevederi cu autorităţile publice centrale israeliene, societatea civilă, cu membri ai diasporei moldoveneşti şi muncitori migranţi în domeniul construcţiilor, care lucrează în Israel în baza Acordului interguvernamental, încheiat între Israel şi Republicii Moldova.
30 Octombrie 2014 | 10:09
Conflictul transnistrean şi Republica Moldova - între Est şi Vest: conferinţe la Bruxelles
Conflictul transnistrean din Republica Moldova va face obiectul unei mese rotunde organizate astăzi, 30 octombrie, la European Policy Centre din Bruxelles, cu sprijinul Institutului Cultural Român (ICR) Bruxelles.
01 Decembrie 2014 | 13:59
Traian Băsescu salută victoria partidelor proeuropene din Moldova
Preşedintele României, Traian Băsescu, salută victoria partidelor parlamentare proeuropene din Republica Moldova şi speră, în context, că procesele de modernizare a ţării şi de apropiere de Uniunea Europeană vor fi accelerate, punctând că România va fi în continuare un partener în realizarea acestor obiective, potrivit Administraţiei Prezidenţiale, citate de Agerpres.
15 Decembrie 2014 | 16:17
Moldova, în presa de peste Prut: Alegerile din noiembrie şi drama desprinderii de trecut
Republica Moldova se apropie de încheierea anului 2014 cu speranţa de a avea un nou Guvern pro-european care să continue politica de apropiere faţă de Europa, după ce la sfârşitul lunii noiembrie a avut de făcut o alegere crucială pentru viitorul ei, într-un moment în care acest teritoriu, victimă a sechestrării sovietice timp de 50 de ani, este expus din nou unor riscuri majore de securitate în contextul conflictului militar din estul Ucrainei, scrie Agerpres, într-o analiză.
20 Ianuarie 2015 | 12:39
Iohannis a convenit cu Timofti că va veni la Chişinău după învestirea noului Guvern
Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a avut luni seara o convorbire telefonică cu omologul său român, Klaus Iohannis. Dialogul, iniţiat de preşedintele Timofti, s-a axat pe analiza evoluţiilor politice post-electorale din Republica Moldova.
20 Ianuarie 2015 | 20:32
România - Moldova: Comerţul bilateral a crescut cu 19%
România reconfirmă poziţia de principal partener comercial al Republicii Moldova. În primele 11 luni ale anului 2014, volumul schimburilor comerciale bilaterale crescând cu peste 19,03%, faţă de aceeaşi perioadă a anului 2013, se spune într-un comunicat al Ambasadei României la Chişinău.
28 Ianuarie 2015 | 17:07
Europarlamentar: Faptele sunt cea mai bună carte de vizită în Europa
Poziţia Bruxellesului rămâne neschimbată: există bunăvoinţă, însă sunt necesare progrese şi reforme. Declaraţii în acest sens au fost făcute pentru Radio Moldova Actualităţi de către europarlamentarului român, Andi Cristea.
03 Februarie 2015 | 13:25
Iurie Leancă şi James D.Pettit s-au pronunţat pentru continuarea proiectelor moldo-americane
Premierul în exerciţiu, Iurie Leancă, şi noul ambasador SUA la Chişinău, James D.Pettit, au discutat astăzi subiecte prioritare de pe agenda moldo-americană. În cadrul primei întrevederi, părţile s-au pronunţat pentru continuarea proiectelor comune şi lansarea unor noi parteneriate de colaborare în diverse domenii.
24 Februarie 2015 | 21:40
România va sprijini Republica Moldova pe drumul său european şi democratic, declaraţie
Premierul Chiril Gaburici şi preşedintele României, Klaus Iohannis, au avut în această seară o întrevedere, în cadrul căreia au vorbit despre relaţiile bilaterale, integrarea europeană a Republicii Moldova şi situaţia regională. Şeful Executivului a subliniat că Guvernul de la Chişinău îşi propune să continue reformele în domenii cu impact asupra vieţii cetăţenilor: economie, finanţe, justiţie, combaterea corupţiei.
02 Martie 2015 | 12:31
SUA sprijină în continuare Republica Moldova
Statele Unite ale Americii (SUA) vor sprijini în continuare Republica Moldova. Această declaraţie a fost făcută luni de către ambasadorul american la Chişinău, James D.Pettit, la prima sa întrevedere cu prim-ministrul Chiril Gaburici.
07 Martie 2015 | 18:26
Bogdan Aurescu: Republica Moldova este statul partener cel mai avansat din PaE
Şeful diplomaţiei de la Bucureşti, Bogdan Aurescu, a participat, vineri şi sâmbătă, la reuniunea informală a miniştrilor afacerilor externe din statele membre UE de la Riga, el afirmând că Republica Moldova este statul partener cel mai avansat din PaE, iar eforturile acestui stat trebuie încurajate, transmite Mediafax.
08 Martie 2015 | 18:12
Moldova a devenit a doua casă pentru mai mulţi refugiaţi ucraineni
Şi-au lăsat casele, bunurile agonisite de o viaţă şi au părăsit estul Ucrainei, unde războiul a şters totul în cale. De câteva luni, Republica Moldova a devenit a doua casă pentru mai mulţi ucraineni care au solicitat statut de refugiat. Aici, aceştia încearcă să uite ororile războiului şi să-şi ia viaţa de la capăt, transmite Mesager.
12 Martie 2015 | 11:52
Speakerul moldovean apelează la asistenţa Suediei
Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, a solicitat asistenţa Suediei pentru modernizarea capacităţilor instituţionale şi funcţionale ale Parlamentului. Solicitarea a fost făcută în cadrul unei întrevederi dintre speakerul Andrian Candu şi omologul său suedez, Urban Ahlin, care a avut loc la Vilnius, Lituania.
12 Martie 2015 | 15:36
Ambasadorul Turciei: Investiţiile şi volumul schimburilor comerciale cu Moldova trebuie să crească
Prim-ministrul Chiril Gaburici a avut o întrevedere cu Ambasadorul Turciei la Chişinău, Mehmet Selim Kartal. Agenda discuţiilor a inclus subiecte ce ţin de cooperarea bilaterală, atragerea investiţiilor, consolidarea cadrului juridic şi reformarea justiţiei, se spune într-un comunicat al Guvernului.
26 Martie 2015 | 16:04
România susţine recunoaşterea perspectivei europene a Moldovei
În cadrul Summit-ului Parteneriatului Estic de la Riga, România va susţine recunoaşterea perspectivei clare europene a Republicii Moldova. Declaraţia a fost făcută de ministrul Afacerilor Externe al României, Bogdan Aurescu, la întrevederea cu preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, aflat în vizită oficială la Bucureşti.
26 Martie 2015 | 18:33
Investiţii româneşti în domenii strategice pentru Moldova
Legislativele de la Chişinău şi Bucureşti îşi vor intensifica relaţiile de cooperare pentru facilitarea implementării acquis-ului comunitar şi transferul de expertiză în procesul de integrare europeană a Republicii Moldova. Despre semnarea unui memorandum de cooperare între legislativele celor două ţări au discutat, joi, preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Andrian Candu şi Valeriu Ştefan Zgonea, preşedintele Camerei Deputaţilor din Parlamentul României, în cadrul unei întrevederi comune cu prim-ministrul României, Victor Ponta.
28 Martie 2015 | 14:14
În această noapte, Moldova trece la ora de vară
Republica Moldova trece la ora de vară în noaptea de 28 spre 29 martie. Ceasurile vor fi date cu o oră înainte, iar ora 02:00 va deveni ora 03:00.
30 Martie 2015 | 13:57
Andi Cristea: Republica Moldova nu-şi poate permite stagnarea
„Raportul Comisiei Europene privind progresele înregistrate de Republica Moldova în 2014 trebuie văzut la Chişinău ca un semnal de alarmă, nu mai este timp de pierdut în implementarea reformelor”. Declaraţia aparţine europarlamentarului Andi Cristea, preşedintele Delegaţiei Parlamentului European la Comisia Parlamentară de Asociere UE-RM, care a prezidat şedinţa de lucru, în cadrul căreia au fost discutate situaţia politică actuală din Republica Moldova şi rezultatele primului Consiliu de Asociere UE-Moldova, relatează Radio Moldova Actualităţi.
30 Martie 2015 | 17:30
Priorităţile Guvernului au fost prezentate experţilor misiunii FMI
Ministrul Economiei, Stephane Christophe Bride, a avut luni o întrevedere cu experţii Misiunii Fondului Monetar Internaţional (FMI), condusă de Max Alier, şeful misiunii FMI în Moldova. Principalele subiecte abordate au vizat dezvoltarea social-economică a ţării în anul 2014, prognozele privind evoluţia principalilor indicatori macroeconomici pentru anul 2015 şi pe termen mediu, precum şi realizarea reformelor structurale în domeniile de competenţă ale Ministerului.
30 Martie 2015 | 18:06
Pirkka Tapiola: Moldova riscă să piardă noi tranşe de finanţare din partea UE
Republica Moldova a înregistrat progrese destul de modeste în mai multe domenii, iar dacă situaţia nu va fi schimbată, ţara riscă să piardă noi tranşe de finanţare din partea Uniunii Europene. Declaraţia aparţine şefului Delegaţiei UE la Chişinău, Pirkka Tapiola. Oficialul a prezentat un raport privind progresul Moldovei în cadrul Politicii Europene de Vecinătate în anul 2014, relatează Mesager.
31 Martie 2015 | 18:20
Noul reprezentant ONU a reiterat susţinerea dezvoltării durabile a Moldovei
Dafina Gercheva, noul coordonator rezident al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) şi reprezentantul permanent al Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) în Republica Moldova s-a întâlnit, marţi, cu premierul Chiril Gaburici. În cadrul întrevederii, oficialii au discutat despre progresele Republicii Moldova în realizarea Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului şi angajamentele faţă de realizarea agendei de dezvoltare post-2015, precum şi modalităţile de continuare a obiectivelor europene ale ţării, se spune într-un comunicat al Reprezentanţei ONU la Chişinău.
31 Martie 2015 | 20:20
Natalia Gherman a avut o întrevedere cu Jolanta Chełmińska
Ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Natalia Gherman, a avut astăzi, 31 martie, o întrevedere cu voievodul de Lodz din Republica Polonă, Jolanta Chełmińska, care efectuează o vizită în Republica Moldova.
08 Aprilie 2015 | 14:56
În luna mai premierul va efectua o vizită în Polonia
Premierul Chiril Gaburici va efectua o vizită în Polonia. Invitaţia a fost lansată în cadrul întrevederii de miercuri cu ambasadorul Poloniei la Chişinău, Artur Michalski. Şeful Executivului a acceptat invitaţia omologului său polonez, Ewa Kopacz, de a efectua o vizită în Republica Polonă, în luna mai a anului curent.
08 Aprilie 2015 | 21:49
Stephane Bride: Moldova - atractivă pentru investitorii francezi
Atragerea investiţiilor franceze în Republica Moldova a fost principalul subiect abordat în cadrul întrevederii de miercuri dintre ministrul Economiei, Stephane Bride, şi delegaţia agenţiei guvernamentale „Business France”, condusă de ambasadorul Franţei în Republica Moldova, Pascal Vagogne.
08 Aprilie 2015 | 20:43
Parlamentul va aproba un plan de armonizare a legislaţiei cu acquis-ul comunitar
Legislativul va aproba un plan de acţiuni pentru armonizarea legislaţiei naţionale cu acquis-ul comunitar şi va desemna instituţiile responsabile de implementarea legislaţiei armonizate. Anunţul a fost făcut de preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, la întrevederea cu europarlamentarii Andi Cristea, copreşedintele Comitetului Parlamentar de Asociere Republica Moldova – UE şi Michal Boni, vicepreşedinte al Comitetului.
08 Aprilie 2015 | 21:32
Andi Cristea: Republica Moldova este statul cel mai avansat din cadrul PaE
Prim-ministrul Chiril Gaburici a avut miercuri o întrevedere cu europarlamentarul Andi Cristea, preşedintele Delegaţiei Parlamentului European la Comitetul Parlamentar de Asociere UE-RM. Oficialii au discutat despre principalele reforme prevăzute în Acordul de Asociere Republica Moldova - Uniunea Europeană.
14 Aprilie 2015 | 08:44
A fost lansat un concurs privind livrarea bioenergiei în raioane
Proiectul european Energie şi Biomasă invită raioanele din Republica Moldova să se înscrie în concursul de lansare a Parteneriatelor Public Private (PPP) în livrarea serviciilor bioenergetice. În baza acestor modele, responsabilitatea gestionării centralelor termice pe bioenergie, asigurarea cu biocombustibil de calitate şi plata operatorilor revine agentului economic, autorităţile locale plătind doar costul gigacaloriei produse, se spune într-un comunicat de presă.
15 Aprilie 2015 | 18:15
Moldova, inclusă pe lista aliaţilor apropiaţi ai Ucrainei
Republica Moldova a fost inclusă pe lista aliaţilor apropiaţi ai Ucrainei de către secretarul Consiliului Naţional de Apărare şi Securitate, Oleksandr Turcinov, care a prezentat Strategia de securitate naţională a ţării sale, informează site-ul agenda.ge, citat de Agerpres.
18 Aprilie 2015 | 20:04
Enrico Nunziata: Italia va continua să acorde sprijin Moldovei
Ministrul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor (MDRC), Vasile Bîtca, a avut o întrevedere cu ambasadorul Italiei în Republica Moldova, Enrico Nunziata. În cadrul întrunirii, oficialii au discutat despre parteneriatul şi colaborarea dintre cele două ţări, domeniile prioritare de activitate şi colaborarea bilaterală în domeniile dezvoltării regionale, arhitecturii, urbanismului, locuinţelor şi amenajării teritoriului.
18 Aprilie 2015 | 11:01
Băsescu: Republica Moldova nu va fi membră a UE
Fostul preşedinte al României, Traian Băsescu, a declarat, vineri seara la un post privat de televiziune, că Republica Moldova nu va fi membră a UE, precizând că această ţară, în care România a investit mult efort politic, se poate transforma „într-un eşec de proporţii”, relatează Mediafax.
22 Aprilie 2015 | 19:09
Dalia Grybauskaitė: Nimeni nu o să vă invite în nicio organizaţie fără a vă face temele pentru acasă
Lituania va susţine Republica Moldova în parcursul său european. Asigurări în acest sens a dat preşedintele lituanian, Dalia Grybauskaitė, în cadrul vizitei sale oficiale, întreprinse miercuri, la Chişinău.
23 Aprilie 2015 | 14:04
Adrian Bradshaw: NATO susţine neutralitatea Moldovei şi sper că instabilitatea în regiune nu va progresa
NATO susţine neutralitatea, integritatea şi suveranitatea Republicii Moldova. Declaraţia a fost făcută de adjunctul comandatului suprem al forţelor aliate din Europa, Adrian Bradshaw, aflat într-o vizită la Chişinău. Oficialul NATO spune că Alianţa Nord Atlantică va continua să susţină modernizarea sectorului de apărare al Moldovei şi speră că instabilitatea în regiune nu va progresa, relatează Mesager.
23 Aprilie 2015 | 16:04
La Cimişlia a fost deschis cel de-al nouălea incubator de afaceri din Moldova
Consolidarea infrastructurii de suport în afaceri, reprezintă una dintre priorităţile programului de activitate al Guvernului şi al strategiei de dezvoltare a sectorului dat până în anul 2020. Declaraţia a fost făcută joi de către ministrul Economiei, Stéphane Bridé, la inaugurarea Incubatorului de Afaceri din raionul Cimişlia, construit cu susţinerea financiară a Uniunii Europene.
23 Aprilie 2015 | 21:41
Ericsson îşi extinde prezenţa în Moldova
Compania suedeză Ericsson îşi extinde operaţiunile în Republica Moldova. La Chişinău a fost inaugurat joi, 23 aprilie, primul Centru Operaţional Local de Administrare a Reţelelor Ericsson din Europa de Sud-Est.
23 Aprilie 2015 | 22:14
OSCE va oferi Moldovei sprijin în vederea integrării minorităţilor naţionale
OSCE va susţine activitatea grupului parlamentar de lucru pentru examinarea statutului special al Găgăuziei. Declaraţia a fost făcută de înaltul comisar al OSCE pentru Minorităţile Naţionale, Astrid Thors în cadrul întrevederii cu preşedintele Parlamentului, Andrian Candu.
23 Aprilie 2015 | 21:18
Moldova ar putea rămâne în sistemul Cartea Verde
Republica Moldova va rămâne în sistemul internaţional de asigurare Cartea Verde, iar o primă condiţie pentru aceasta ar fi ca Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din Moldova să acopere garanţia financiară externă în valoare de 4,2 milioane de euro. Decizia aparţine Consiliului Birourilor Sistemului Internaţional de Asigurare Cartea Verde care a sesizat delapidări de milioane de lei puse la cale de fosta conducere, relatează Mesager.
25 Aprilie 2015 | 19:07
Potenţialul Moldovei de a atrage investitori este mare, dar avem nevoie de stabilitate politică şi economică pentru a fi convingători, declaraţie
Potenţialul Republicii Moldova de a atrage investitori din Olanda este extrem de mare. Încercăm să convingem investitorii olandezi şi europeni că Republica Moldova reprezintă o piaţă atractivă. Desigur, pentru a fi mai convingători avem nevoie de stabilitate politică şi economică, dar şi de eforturi comune ale tuturor instituţiilor abilitate pentru crearea unui mediu de afaceri benefic pentru investitori. De această opinie este ambasadorul Republicii Moldova în Olanda, Emilian Brenici, care a fost invitatul lui Anatol Caciuc în ediţia de sâmbătă, 25 aprilie, a emisiunii „Obiectiv Europa. Experienţa Integrării”, de la Radio Moldova.
28 Aprilie 2015 | 09:01
Procurori din 14 state se reunesc la Chişinău
Capitala Republicii Moldova găzduieşte, pe parcursul zilei de marţi, Reuniunea Grupului Consultativ al Procurorilor din Sud-Estul Europei (SEEPAG). Ediţia a 26-a a evenimentului se desfăşoară la Chişinău, în contextul deţinerii de către Republica Moldova a preşedinţiei SEEPAG, genericul reuniunii din acest an fiind „Aspecte practice ale asistenţei juridice penale internaţionale în cazuri de trafic de droguri”.
28 Aprilie 2015 | 12:00
Donald Tusk: Combaterea corupţiei şi soluţionarea crizei bancare ar trebui să fie domenii prioritare ale Moldovei
Reforma justiţiei, combaterea corupţiei şi soluţionarea crizei bancare ar trebui să fie domenii prioritare ale autorităţilor de la Chişinău. Declaraţii în acest sens a făcut, marţi, preşedintele Consiliului Uniunii Europene, Donald Tusk, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută alături de preşedintele moldovean, Nicolae Timofti.
28 Aprilie 2015 | 09:30
Preşedintele Consiliului European se află în vizită de documentare la Chişinău
Donald Tusk, preşedintele Consiliului European, se află în Republica Moldova în vizită de documentare privind implementarea prevederilor Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană.
28 Aprilie 2015 | 14:24
Donald Tusk: Moldova este partener de perspectivă în extinderea europeană
Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, şi premierul Chiril Gaburici au participat la reuniunea Comisiei Guvernamentale pentru Integrare Europeană în format extins care a avut loc, marţi, la Guvern. În cadrul şedinţei au fost punctate ultimele evoluţii în realizarea Acordului de Asociere RM – UE, s-a discutat despre continuarea agendei de reforme a Republicii Moldova şi consolidarea eforturilor comune pentru armonizarea profilului european al ţării, se spune într-un comunicat al Guvernului.
28 Aprilie 2015 | 20:58
Un an de regim liberalizat de vize: Peste 460 de mii de traversări în spaţiul Schengen
Prim-ministrul Chiril Gaburici şi şeful Delegaţiei UE în Republica Moldova, Pirkka Tapiola, au vizitat marţi cel mai solicitat punct de trecere a frontierei, Leuşeni-Albiţa, în contextul marcării primei aniversări de la abolirea regimului de vize cu UE pentru cetăţenii moldoveni, deţinători ai paşapoartelor biometrice.
03 Mai 2015 | 12:29
Ziua Libertăţii Presei: Moldova a pierdut 16 poziţii la indicele libertatea mass-media
Jurnaliştii sărbătoresc astăzi Ziua Mondială a Libertăţii Presei. Evenimentul va fi marcat la Chişinău în perioada 4-8 mai de Centrul pentru Jurnalism Independent alături de alte ONG-uri de media, transmite Radio Moldova Actualităţi.
06 Mai 2015 | 10:04
Un proiect de comunicat al UE oferă perspective neclare pentru Moldova - presa
Uniunea Europeană intenţionează să implementeze din 2016 Acordul de liber-schimb cu Ucraina, în pofida presiunilor Rusiei, potrivit unui proiect de comunicat pregătit pentru summitul Parteneriatului Estic, documentul oferind perspective neclare pentru Republica Moldova, relatează Reuters, citată de Mediafax.
06 Mai 2015 | 21:46
Gaburici: Moldova îşi doreşte o cooperare mai strânsă cu Ucraina la soluţionarea conflictelor separatiste
Republica Moldova şi Ucraina vor intensifica cooperarea şi se vor susţine reciproc la nivel internaţional. La această înţelegere a ajuns premierul Chiril Gaburici cu preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, în timpul vizitei de lucru pe care o efectuează la Kiev. Discuţiile s-au axat pe securitatea regională, restabilirea păcii în regiune şi continuarea parcursului european, relatează Mesager.
16 Mai 2015 | 19:47
În Republica Moldova ar putea fi instituită Ziua Portului Popular
Ministerul Culturii vine cu iniţiativa de a institui în a treia duminică a lunii iunie Ziua Portului Popular. Proiectul este propus pentru consultări publice şi are scopul de a intensifica acţiunile de promovare a costumului naţional – însemn al identităţii fiecărui popor.
16 Mai 2015 | 21:11
Fostul şef al DNA România despre combaterea corupţiei: A reuşit România, poate şi Republica Moldova
Dacă în România s-a putut întâmpla acest lucru, se poate întâmpla peste tot, şi în Republica Moldova. Este convingerea despre combaterea fenomenului corupţiei a lui Daniel Morar, fostul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) din România, acum judecător la Curtea Constituţională a României, transmite Mesager.
17 Mai 2015 | 20:40
Summitul de la Riga ar putea decepţiona Republica Moldova
Bilanţul Summitului Parteneriatului Estic (PaE) este o necunoscută. În timp ce unii lideri de opinie spun că rezultatele nu vor fi tocmai îmbucurătoare pentru Republica Moldova, alţii, dimpotrivă, menţionează faptul că ţara şi-a făcut unele teme de acasă, chiar dacă nu pe toate. Şi ambasadorii europeni la Chişinău vorbesc tot mai puţin despre Moldova ca despre o istorie de succes şi insistă pe necesitatea continuării reformelor, transmite Mesager.
20 Mai 2015 | 14:20
Secretarul General al Consiliului Europei: Moldova avansează în implementarea reformelor
Republica Moldova avansează în direcţia corectă în implementarea reformelor. Declaraţia aparţine secretarului General al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland, şi a fost făcută, marţi, în cadrul unei întrevederi cu ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Natalia Gherman.
20 Mai 2015 | 21:22
Europarlamentar: Uşa UE este clar deschisă pentru Republica Moldova
Summitul de la Riga este un moment de evaluare a ceea ce s-a întâmplat în vecinătatea estică, de la Summitul de la Vilnius până în prezent, dar şi a ceea ce urmează. Opinia a fost exprimată de europarlamentarul Siegfried Mureşan, într-un interviu oferit pentru Radio Moldova Actualităţi. Acesta susţine că Republica Moldova are poarta deschisă către Uniunea Europeană la Summitul ce va avea loc în capitala Letoniei în perioada 21-22 mai.
20 Mai 2015 | 22:50
Republica Moldova şi România vor consolida relaţiile de parteneriat în domeniul energetic
Guvernele de la Chişinău şi Bucureşti vor semna un Memorandum de înţelegere privind realizarea proiectelor necesare interconectării reţelelor de gaze naturale şi energie electrică din Republica Moldova şi România. Un proiect de Hotărâre în acest sens a fost aprobat miercuri, în cadrul şedinţei Guvernului moldovean.
21 Mai 2015 | 13:43
Victor Ponta: România este gata să dezvolte parteneriatul energetic cu Moldova
România este gata să investească în Republica Moldova pentru diversificarea surselor energetice. Declaraţii în acest sens a făcut joi, la Chişinău, premierul român, Victor Ponta, în cadrul unei conferinţe de presă, susţinută alături de prim-ministrul moldovean, Chiril Gaburici. Cei doi oficiali au semnat Memorandumul privind realizarea proiectelor necesare interconectării reţelelor de gaze naturale şi energie electrică din Republica Moldova şi România.
21 Mai 2015 | 20:50
Ambasadorul Letoniei despre PaE: Moldova va trebui să muncească mai mult decât Ucraina şi Georgia
Cooperarea UE cu ţările Parteneriatului Estic (PaE) a fost şi rămâne prioritară pentru Letonia, iar Summitul de la Riga va însemna un sprijin clar pentru implementarea de către Republica Moldova a prevederilor Acordului de Asociere cu UE. Declaraţii în acest sens a făcut joi, la Riga, ambasadorul Letoniei pentru Moldova, Juras Poinkas, în cadrul unui interviu oferit corespondentului Moldova 1, Ludmila Barbă.
23 Mai 2015 | 18:00
În capitala Austriei va avea loc astăzi finala Eurovision 2015
În această seară, în capitala Austriei, Viena, va avea loc finala Eurovision Song Contest 2015. Reprezentanţii a 27 de ţări vor urca pe scena de la Wiener Stadthalle.
01 Iunie 2015 | 12:51
Dacă Moldova îşi doreşte să rămână lider al PaE, are de muncit mai mult decât Ucraina şi Georgia, declaraţie
Ambasadorul Letoniei la Chişinău, Juris Poikāns, a oferit un interviu pentru Radio Moldova Actualităţi, în cadrul căruia a vorbit despre cooperarea moldo-letonă, despre realizările Republicii Moldova în parcursul său european, dar şi despre lucrurile care ar putea afecta aspiraţiile europene ale ţării noastre. Interviul realizat de corespondentul special Radio Moldova, Anatol Caciuc, a fost difuzat în cadrul emisiunii „Obiectiv Europa: Experienţa Integrării” de sâmbătă, 30 mai.
03 Iunie 2015 | 20:36
Cetăţenii Albaniei, Macedoniei şi Muntenegrului nu vor avea nevoie de viză pentru Republica Moldova
Cetăţenii Republicii Albania, Macedoniei şi Muntenegrului vor putea călători în Republica Moldova fără vize. Un proiect de lege în acest sens a fost aprobat de Cabinetul de Miniştri în cadrul şedinţei din 3 iunie.
11 Iunie 2015 | 14:44
Republica Moldova este un partener privilegiat al României, declaraţie
Republica Moldova este un partener strategic al României şi proiectele transfrontaliere iniţiate sunt un argument al acestei afirmaţii. Declaraţia a fost făcută de viceprim-ministrul, ministrul Afacerilor Interne de la Bucureşti, Gabriel Oprea, în cadrul discuţiilor bilaterale cu ministrul Afacerilor Interne Oleg Balan, care efectuează o vizită în ţara vecină, relatează Radio Moldova Actualităţi.
16 Iunie 2015 | 14:53
Cetăţenii Republicii Moldova pot aplica pentru burse de studii în România
Guvernul României a făcut publică Metodologia de şcolarizare a românilor de pretutindeni în învăţământul din România, pentru anul şcolar/universitar 2015 – 2016.
22 Iunie 2015 | 09:47
Experţi Rosspotrebnadzor se află în Republica Moldova
O delegaţie a Serviciului federal de protecţia a consumatorului din Federaţia Rusă (Rosspotrebnadzor) se află, în perioada 22-24 iunie, în Republica Moldova. Experţii ruşi vor analiza situaţia la companiile producătoare de conserve din fructe şi legume.
23 Iunie 2015 | 15:32
NATO va susţine Republica Moldova în consolidarea capacităţilor de apărare
„Republica Moldova şi Alianţa Nord-Atlantică împărtăşesc idealuri şi valori comune şi este firesc ca relaţiile dintre Moldova şi NATO să se extindă”. Declaraţia a fost făcută de către ministrului Apărării, Viorel Cibotaru, aflat în vizită oficială la Cartierul General NATO.
24 Iunie 2015 | 20:02
Legumicultori moldoveni, în vizită de documentare în România
Chiar dacă îi desparte Prutul, au aceleaşi preocupări şi griji. Atât legumicultorii din Moldova, cât şi cei din România, îşi vând singuri produsele. Lipsa unei pieţe de desfacere le taie din avânt, dar şi din puterea de muncă. Dar agricultorii nu se lasă bătuţi şi merg mai departe. Cincisprezece producătoare din Moldova au făcut o vizită de documentare în România, de unde au revenit cu idei, dar şi cu noi cunoştinţe, relatează Mesager.
25 Iunie 2015 | 20:03
Ray Mabus şi-a încheiat vizita în Moldova
Secretarul Forţelor Navale ale SUA, Ray Mabus, a efectuat o vizită de familiarizare în Republica Moldova pe 24-25 iunie. În timpul vizitei el s-a întâlnit cu oficiali din Guvernul de la Chişinău şi a discutat aspecte ale cooperării bilaterale şi securitatea regională.
26 Iunie 2015 | 09:49
UE va sprijini Republica Moldova în implementarea Acordului de Asociere
Uniunea Europeană îşi exprimă disponibilitatea de a ajuta în continuare Republica Moldova în vederea implementării Acordului de Asociere RM-UE, inclusiv prin agenţiile şi programele sale. Declaraţii în acest sens au fost făcute la Bruxelles de către comisarul european pentru Politica de Vecinătate şi Negocieri de Extindere, Johannes Hahn, în cadrul unei întrevederi cu prim-ministrul interimar, Natalia Gherman.
27 Iunie 2015 | 15:25
Acum un an Republica Moldova a semnat Acordul de Asociere la Uniunea Europeană
La 27 iunie 2014, Republica Moldova, alături de Georgia şi Ucraina, a semnat Acordul de Asociere la Uniunea Europeană (UE) la Bruxelles. Semnarea acestui document important este calificată drept un eveniment istoric nu doar pentru ţara noastră, dar şi pentru întreaga Europă, notează Radio Moldova Actualităţi.
30 Iunie 2015 | 09:01
Ambasadorul Bogojević vizitează Moldova
Ambasadorul Radojko Bogojević, reprezentantul special al preşedintelui în exerciţiu al OSCE din partea Serbiei pentru procesul de reglementare transnistreană, efectuează astăzi o vizită în Republica Moldova.
30 Iunie 2015 | 21:00
Natalia Gherman: Consiliul Europei este un susţinător fidel al Moldovei
Consiliul Europei este un susţinător fidel al Republicii Moldova în contextul realizării reformelor în diverse domenii şi al democratizării societăţii moldoveneşti, a declarat prim-ministrul interimar, Natalia Gherman, la deschiderea primei reuniuni a Comitetului Permanent pentru implementarea Planului de acţiuni al Consiliului Europei (CoE) privind susţinerea reformelor democratice în Republica Moldova pentru anii 2013-2016, transmite Radio Moldova Actualităţi şi Mesager.
01 Iulie 2015 | 09:38
Republica Moldova şi Tadjikistan pledează pentru extinderea bazei juridice dintre cele două state
Viceministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Tudor Ulianovschi, a avut marţi, 30 iunie 2015, la Duşanbe, o întrevedere cu viceministrul Afacerilor Externe al Republicii Tadjikistan, Parviz Davlatzoda. Cei doi viceminiştri au pledat pentru extinderea bazei juridice a relaţiilor dintre cele două ţări.
03 Iulie 2015 | 18:35
Raport despre corupţia din cinci ţări est-europene, inclusiv Moldova
Un raport al organizaţiei Transparency International avertizează Uniunea Europeană cu privire la corupţia din cinci ţări est-europene, printre care şi Republica Moldova, care împiedică progresul democratic şi subminează perspectivele cooperării economice şi politice cu UE, relatează Radio Moldova Actualităţi cu referire la Radio Free Europe.
03 Iulie 2015 | 21:01
Judecătorii ar putea plăti din propriul buzunar pentru eşecurile la CEDO
Judecătorii, ale căror decizii vor fi anulate de CEDO, vor plăti din propriul buzunar despăgubirile stabilite de Curtea Europeană. Iniţiativa îi aparţine deputatului PLDM, Valeriu Ghileţchi, doar că propunerea urmează să fie votată de Parlament. Amendamentul liberal-democratului va fi inclus în noua lege cu privire la agentul guvernamental, elaborată de ministerul Justiţiei, relatează Mesager.
06 Iulie 2015 | 22:32
Ambasadorul OSCE, Radojko Bogojević, vine în Republica Moldova
Ambasadorul Radojko Bogojević, reprezentantul special al preşedintelui în exerciţiu al OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană se va afla, în perioada 7-8 iulie, în Republica Moldova.
07 Iulie 2015 | 13:41
Problema transnistreană, discutată la Helsinki de Grupul AP OSCE pentru Moldova
Grupul AP OSCE pentru Republica Moldova s-a reunit ieri la Helsinki, după o pauză de trei ani. Reuniunea a avut loc în cadrul sesiunii de vară a Adunării Parlamentare OSCE, care se desfăşoară în perioada 5-9 iulie, în capitala Finlandei.
07 Iulie 2015 | 14:33
Iohannis, la întâlnirea cu Timofti: Republica Moldova îşi poate împlini destinul doar în UE
România este marea şansă a integrării Republicii Moldova în Uniunea Europeană. Declaraţia aparţine preşedintelui României, Klaus Iohannis, şi a fost făcută astăzi, la Suceava, după întrevederea avută cu preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, scrie Mediafax.
08 Iulie 2015 | 19:20
Oficial european: UE ar putea suspenda dialogul cu Republica Moldova
Uniunea Europeană poate suspenda dialogul cu Republica Moldova pe subiectul implementării Acordului de Asociere, dacă în cel mai scurt timp ţara nu va avea un Guvern funcţional. Este declaraţia reprezentantului Comitetului Economic şi Social European, care a mai precizat că UE aşteaptă să discute cu reprezentanţii unui Executiv funcţional. Responsabilii din cadrul Ministerului Economiei dau asigurări că nu există motive de îngrijorare, iar situaţia politică se va îmbunătăţi în câteva săptămâni, relatează Mesager.
09 Iulie 2015 | 15:11
Autorităţile promit o amplă încadrare în câmpul muncii a persoanelor cu dizabilităţi
Drepturile persoanelor cu dizabilităţi din Republica Moldova continuă să fie încălcate. Aceasta este constatarea juriştilor, dar şi a autorităţilor, care s-au întrunit în cadrul unei Conferinţe internaţionale la Institutul Naţional al Justiţiei, relatează Mesager.
10 Iulie 2015 | 15:19
Barometrul Demografic: Numărul populaţiei Republicii Moldova este de aproximativ 3 milioane de locuitori
Primul barometru demografic privind numărul real al populaţiei din Republica Moldova, a fost prezentat astăzi, cu ocazia Zilei Mondiale a Populaţiei. Potrivit reprezentanţilor Centrului de Cercetări Demografice, în prezent, Republica Moldova are aproximativ 3 milioane de locuitori, o cifră care diferă de statistica oficială, relatează Radio Moldova Actualităţi.
13 Iulie 2015 | 13:34
Republica Moldova – cu restanţe, la 20 de ani de la aderarea la Consiliul Europei
Astăzi, 13 iulie, se împlinesc 20 de ani din momentul când Republica Moldova a aderat la Consiliul Europei. O parte dintre angajamentele asumate de ţara noastră rămân încă a fi nerealizate, iar Republica Moldova se află, până în prezent, sub monitorizarea Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (CoE). Despre aceste lucruri au vorbit, pentru Radio Moldova Actualităţi, fostul reprezentant permanent al Republicii Moldova la Consiliul Europei, Alexei Tulbure, şi ex-directorul Biroului de Informare a Consiliului Europei în Moldova, Lilia Snegureac.
21 Iulie 2015 | 13:16
România a alocat peste 70 de milioane de dolari pentru proiecte de asistenţă în Republica Moldova
România a alocat Republicii Moldova pentru proiecte de asistenţă 70,3 milioane de dolari în anul 2014. Statul român este astfel al doilea donator bilateral, după SUA, şi al treilea în lista generală a donatorilor, după SUA (121,5 milioane dolari) şi Uniunea Europeană (116,8 milioane dolari).
04 August 2015 | 14:28
Circa patru mii de tineri din Republica Moldova doresc să facă studii în România
3461 de dosare au fost depuse de către tinerii din Republica Moldova pentru admiterea pe locurile subvenţionate de statul român. Despre acest lucru anunţă Ambasada României la Chişinău.
10 August 2015 | 15:15
Valeriu Streleţ a exprimat recunoştinţă Angelei Merkel
Şeful Executivului de la Chişinău a exprimat recunoştinţă Guvernului german, în mod special cancelarului Angela Merkel, pentru susţinerea parcursului european al Republicii Moldova, asistenţa tehnică şi financiară substanţială oferită ţării noastre, dar şi pentru misiunea de asistenţă şi expertiză din Germania. Prim-ministrul Valeriu Streleţ a avut astăzi o întrevedere cu ambasadoarea Republicii Federale Germania în Republica Moldova, Ulrike Knotz.
10 August 2015 | 17:18
FMI vine în luna septembrie în Republica Moldova
O misiune a Fondului Monetar Internaţional (FMI) vine în Republica Moldova în data de 22 septembrie. Anunţul a fost făcut de către premierul Valeriu Streleţ, după şedinţa operativă a Guvernului, relatează Mesager.
13 August 2015 | 08:58
Sistem informaţional pentru turişti - lansat în Republica Moldova
Membrii Cabinetului de miniştri au aprobat, în cadrul şedinţei din 12 august, conceptul Sistemului informaţional automatizat „Registrul turismului”. Acesta a fost elaborat în contextul modernizării tehnologice a industriei turistice, în conformitate cu Planul de acţiuni pentru implementarea Strategiei de dezvoltare a turismului „Turism 2020”.
14 August 2015 | 15:07
Republica Moldova - în top ţări de declin demografic
În general, se poate presupune că pe viitor planeta va deveni mai aglomerată. Oamenii se reproduc şi populaţia lumii ar urma să crească oarecum constant în următoarele decenii, scrie ziarul american The Washington Post. Totodată, ultimele proiecţii ONU asupra populaţiei constată că 48 de ţări din lume vor înregistra un declin al populaţiei până în 2100, iar Republica Moldova ar fi în topul acestor ţări.
18 August 2015 | 10:59
Trei experţi UE oferă consiliere în domeniul politicilor publice din Republica Moldova
Trei noi consilieri în domeniul bancar, macro-financiar şi anticorupţie s-au alăturat Misiunii UE de Consiliere în Politici Publice pentru Republica Moldova (EUHLPAM). Începând de astăzi, experţii oferă consiliere în domeniul politicilor publice autorităţilor naţionale pentru a consolida capacitatea acestora de a implementa agenda de asociere UE-Moldova.
26 August 2015 | 17:27
Victor Ponta: România sprijină Republica Moldova în momentele dificile pe care le are acum
România, având acum o creştere economică, poate să meargă mai departe şi să investească în Republica Moldova, însă este important să existe un control la Chişinău, ca banii să ajungă în proiectele planificate. Declaraţia a fost făcută de către şeful Guvernului de la Bucureşti, Victor Ponta, în interviul oferit în exclusivitate pentru Radio Moldova Actualităţi.
26 August 2015 | 18:04
Fenomenul migraţiei copiilor, în creştere în Republica Moldova
În ultimii ani şcolile sunt tot mai moderne, iar copiii tot mai puţini. Fenomenul este atestat şi în raionul Cahul, unde părinţii stabiliţi cu traiul peste hotare, îşi iau cu ei şi odraslele. Aproape că nu există instituţie de învăţământ în raion, din care să nu fi plecat cel puţin un elev în vara curentă, relatează Radio Moldova Actualităţi.
27 August 2015 | 14:08
Ion Ungureanu: Noi am avut un noroc istoric, am demonstrat ce poate face neamul nostru în condiţii extreme
Acum 24 de ani, deputaţii din primul Parlament al Republicii Moldova au semnat Declaraţia de Independenţă a ţării noastre, iar din acel moment, destinul Republicii Moldova şi-a reconfirmat un nou statut, bazat pe conştiinţa naţională şi istoria milenară a poporului nostru.
02 Septembrie 2015 | 17:16
Victor Ponta către diplomaţi români: Prioritatea absolută a României este Republica Moldova
Prioritatea absolută a României este Republica Moldova. Avem vecini cu care trebuie să fim prieteni. Declaraţia aparţine premierului român, Victor Ponta, şi a fost făcută la deschiderea Reuniunii Anuale a Diplomaţiei Române, citat de Mediafax.ro.
10 Septembrie 2015 | 10:20
Pesticidele de la Comrat şi Făleşti - evacuate cu sprijinul României
Un Memorandum de înţelegere între Ministerul Afacerilor Externe al României şi Ministerul Apărării al Republicii Moldova în domeniul cooperării pentru dezvoltare privind proiectul de distrugere a pesticidelor şi chimicalelor periculoase a fost semnat miercuri, 9 septembrie.
28 Septembrie 2015 | 10:32
Viziunea Republicii Moldova asupra acţiunilor globale de dezvoltare durabilă, prezentată la ONU
Viziunea Republicii Moldova asupra acţiunilor globale de dezvoltare durabilă, bazată pe trei componente fundamentale, precum cea economică, socială şi de mediu, a fost prezentată de viceprim-ministrul, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Natalia Gherman, în cadrul şedinţei plenare a Summit-ului ONU privind adoptarea Agendei de dezvoltare post-2015.
30 Septembrie 2015 | 13:01
Tot mai mulţi cetăţeni străini aleg să locuiască în Moldova
Conflictele armate, dar şi cele entice – sunt o parte dintre motivele pentru care sute de cetăţeni străini au ales să locuiască în Republica Moldova şi au solicitat protecţie de la autorităţile moldoveneşti, relatează Radio Moldova Actualităţi. Potrivit datelor Biroului Naţional al Înaltului Comisar ONU pentru Refugiaţi (UNHCR), în prezent, 600 de străini beneficiază de o formă de protecţie în Republica Moldova, dintre care 150 au statutul de refugiat, 200 sunt beneficiari ai protecţiei umanitare şi 150 au depus cereri de azil şi aşteaptă o decizie în acest sens.
02 Octombrie 2015 | 16:49
Zilele Culturii Ruse, marcate în Republica Moldova
Concerte, expoziţii de pictură, lansări de carte şi conferinţe. Acestea sunt câteva dintre activităţile preconizate pentru Zilele Culturii Ruse care vor fi marcate timp de patru zile în Republica Moldova, relatează Mesager.
14 Octombrie 2015 | 16:57
Moldova şi România vor intensifica cooperarea economică şi comercială
Republica Moldova şi România vor intensifica cooperarea economică şi comercială. Despre aceasta s-a discutat la Bucureşti, România, în cadrul lucrărilor Comisiei interguvernamentale, relatează Mesager.
15 Octombrie 2015 | 12:42
Republica Moldova, promovată la Milano printr-un şir de acţiuni
Săptămâna această sunt preconizate a fi desfăşurate mai multe acţiuni la Pavilionul Republicii Moldova din cadrul Expoziţiei Mondiale de la Milano.
22 Octombrie 2015 | 09:57
Republica Moldova a fost aleasă membru al Consiliului Economic şi Social al ONU
Republica Moldova a fost aleasă membru al Consiliului Economic şi Social al ONU în cadrul Adunării Generale ONU de la New York, unde au avut loc alegeri pentru suplinirea a 18 locuri vacante în cadrul Consiliului Economic şi Social ONU (ECOSOC), pentru perioada 2016 -2018.
11 Noiembrie 2015 | 18:44
România şi Moldova vor semna un nou acord de colaborare în domeniul turismului
Un nou acord e colaborare va fi semnat între Federaţia de Promovare a Turismului (FPTM) din Moldova şi Federaţia Asociaţiilor de Promovare Turistică din România. Acţiunea va avea în cadrul participării Federaţiei moldoveneşti la Târgul de Turism al României desfăşurat în perioada 12-15 noiembrie la Bucureşti.
27 Noiembrie 2015 | 11:50
Autorităţile de la Bucureşti vor institui un spaţiu comunicaţional comun între România şi Republica Moldova
Ministrul delegat pentru relaţiile cu românii de pretutindeni, Dan Stoenescu, a anunţat, joi, 27 noiembrie, că vor fi iniţiate demersurile necesare pentru instituirea unui spaţiu comunicaţional comun între România şi Republica Moldova, astfel încât cetăţenii celor două state să aibă acces la canale de televiziune şi posturi de radio în limba română, relatează Radio Moldova Actualităţi.
09 Decembrie 2015 | 16:34
Volumul schimburilor comerciale ale României cu Republica Moldova, în creştere
În primele trei trimestre ale anului 2015, volumul total al schimburilor comerciale ale României cu Republica Moldova au fost de 1039 milioane de dolari, dintre care exportul a fost de 644 milioane de dolari şi importul de 395 milioane de dolari, soldul fiind de 249 milioane în favoarea României.
11 Ianuarie 2016 | 16:58
560 de străini au solicitat azil în Republica Moldova
560 persoane au fost înregistrate în sistemul naţional de azil al Republicii Moldova la 1 ianuarie 2016. Majoritatea dintre ei provin din ţările unde sunt conflicte militare, cum ar fi Siria, Ucraina, Irak, Afganistan, Armenia etc. Din numărul total al acestor persoane, circa 40% reprezintă copiii, femei, persoane în etate.
25 Ianuarie 2016 | 19:55
Republica Moldova va concura în prima semifinală Eurovision 2016
Republica Moldova va concura în prima semifinală a concursului Eurovision din acest an, care se va desfăşura pe 10 mai. A doua semifinală va avea loc pe 12 mai, iar finala competiţiei pe 14 mai, la Stockholm, Suedia, informează eurovision.tv.
27 Ianuarie 2016 | 19:29
Guvernul a numit noi ambasadori
Republica Moldova va avea ambasadori noi în nouă ţări. Numele lor a fost făcut public astăzi, la şedinţa Cabinetului de miniştri, relatează Mesager.
22 Februarie 2016 | 12:30
O moldoveancă a promovat Republica Moldova drept obiect de studiu la Universitatea de la Maastricht
Studenţii de la facultatea Ştiinţe Politice a Universităţii de la Maastricht, Olanda, au posibilitatea să cunoască despre Republica Moldova în cadrul studiului de caz. Acest fapt se datorează conaţionalei noastre, Dorina Baltag, lector la această facultate care a declarat pentru TRM că „pentru prima dată în cei zece ani ai acestui curs, Republica Moldova a fost introdusă în curriculă”.
08 Martie 2016 | 09:17
Ziua Internaţională a Femeii, sărbătorită în Republica Moldova
Astăzi, 8 Martie, în Republica Moldova, dar şi în lume, este sărbătorită Ziua Internaţională a Femeii. Marcarea acestei zile reprezintă, potrivit ONU, un prilej pentru a reflecta asupra progreselor realizate, pentru a apela la schimbare şi pentru a sărbători actele de curaj şi determinare realizate de către femei obişnuite, care au jucat un rol extraordinar în istoria ţărilor şi comunităţilor lor. Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon a adresat un mesaj cu această ocazie, relatează Radio Moldova Actualităţi.
09 Martie 2016 | 14:20
Andrei Galbur: Lituania - un partener pentru Republica Moldova în realizarea reformelor structurale
Viceprim-ministrul, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Andrei Galbur, l-a primit astăzi pe ambasadorul Lituaniei în Republica Moldova, Rimantas Latakas. Oficialul moldovean a ţinut să menţioneze că Lituania este un partener important pentru Republica Moldova în realizarea reformelor structurale şi modernizarea ţării.
19 Martie 2016 | 10:22
Republica Moldova marchează „Ora Planetei”
Republica Moldova va marca astăzi, 19 martie, pentru al optulea an consecutiv, „Ora Planetei”. Cetăţenii sunt îndemnaţi în seara acestei zile, între orele 20:30 şi 21:30 să deconecteze energia electrică pentru o oră. Rolul acestei acţiuni este să atragă atenţia populaţiei asupra necesităţii formării unei atitudini responsabile faţă de natură, relatează Radio Moldova Actualităţi.
25 Martie 2016 | 12:33
Reprezentanţi ai diasporei Republicii Moldova şi României se vor reuni pentru prima dată la Chişinău
Diaspora din Republica Moldova şi România se va reuni pentru prima dată la Chişinău. Peste 100 de români de pe ambele maluri ale Prutului care trăiesc în prezent în străinătate vor participa la Congresul Diasporei Unioniste, desfăşurat vineri, 25 martie, la Academia de Ştiinţe a Moldovei, şi sâmbătă, 26 martie, la Academia de Arte, sediul Sfatului Ţării din 1918.
04 Aprilie 2016 | 10:09
Elevi din Republica Moldova pot participa la un eveniment destinat performanţei în educaţie din România
Zece elevi din Republica Moldova au şansa în premieră să participe la evenimentul destinat performanţei în educaţie din România, desfăşurat cu genericul „Creatori de Viitor - Champions United”.
05 Aprilie 2016 | 11:28
Ambasadorul SUA în Republica Moldova - la „Moldova în Direct”
Marţi, 5 aprilie 2016, vă aşteptăm, de la 19:55, la o ediţie specială a emisiunii „Moldova în Direct”. Avem un invitat de marcă, ambasadorul SUA în Republica Moldova, James Pettit.
11 Mai 2016 | 00:03
Moldova nu s-a calificat în finala concursului Eurovision 2016 (VIDEO/FOTO)
Azerbaidjan, Rusia, Olanda, Ungaria, Croaţia, Austria, Armenia, Cehia, Cipru şi Malta sunt cele zece ţări care vor participa în marea finală a Concursului Eurovision 2016, ce se va desfăşura pe 14 mai, la Stockholm, Suedia. Republica Moldova nu a reuşit să se califice în marea finală.
01 Iunie 2016 | 17:46
Tot mai mulţi ucraineni solicită azil în Republica Moldova
Circa 24 de mii de persoane străine din 37 de ţări se află în Republica Moldova în baza permiselor de şedere. Totodată, Biroul de Migraţie şi Azil are înregistraţi peste 500 de solicitanţi de azil. Datele au fost făcute publice de către a şefa Biroului de Migraţie şi Azil, Olga Poalelungi, relatează Radio Moldova Actualităţi.
07 Iunie 2016 | 12:12
Experţi: Republica Moldova are un mare deficit de apă potabilă
Republica Moldova are un mare deficit de apă potabilă. În prezent, sunt disponibili 500 de m3 de apă la un locuitor pentru un termen de un an. Însă, pragurile recomandate la nivel internaţional sunt de 1700 de m3. Conform specialiştilor, fluviul Nistru rămâne principala sursă de apă potabilă, relatează Radio Moldova Actualităţi.
07 Iunie 2016 | 15:25
Astăzi este marcată Ziua Mondială a Salariului Minim pe Economie
Începând cu 1 mai 2016, în Republica Moldova cuantumul minim garantat al salariului în sectorul real este în mărime de 12,43 de lei pe oră, sau 2100 de lei pe lună. Acesta este calculat pentru un program complet de lucru în medie de 169 de ore pe lună, relatează Radio Moldova Actualităţi.
17 Iunie 2016 | 13:39
Republica Moldova - promovată în cele mai importante cancelarii europene
Republica Moldova va fi promovată în cele mai importante cancelarii europene. Declaraţia aparţine speakerului Andrian Candu, care susţine că vizita efectuată la Bruxelles a făcut parte din această campanie, relatează Radio Moldova Actualităţi.
03 August 2016 | 17:36
Reguli noi pentru cei care vin în Republica Moldova
Cetăţenii care vor călători cu avionul în Republica Moldova, dar şi cei care vor părăsi hotarele ţării vor fi fi verificaţi de către Serviciul de Informaţii şi Securitate. Guvernul a aprobat un proiect de lege propus de către Serviciul de Informaţii şi Securitate al Republicii Moldova cu privire la prevenirea şi combaterea terorismului, relatează Radio Moldova Actualităţi.
20 August 2016 | 14:20
Turismul intern a crescut cu puţin peste două procente în primele şase luni ale acestui an
Turismul intern a crescut cu puţin peste două procente în primele şase luni ale acestui an faţă de perioada similară a anului trecut. Cel puţin aşa arată datele Biroului Naţional de Statistică. Aşadar, obiectivele turistice autohtone au devenit atractive pentru peste 16 mii de moldoveni. De asemenea, Republica Moldova a prezentat interes şi pentru aproape şase mii de turişti şi excursionişti străini, relatează Moldova 1.
22 August 2016 | 13:15
INTERVIU cu Andrei Galbur: Dimensiunea Diplomatică a Republicii Moldova la 25 de ani de Independenţă
25 de ani pentru istorie sunt asemeni unui fir de nisip, dar pentru Republica Moldova este o perioada în care a reuşit să se înscrie în circuitul internaţional. Despre un sfert de independenţă şi drumul parcurs de către ţara noastră până în prezent discutăm cu ministrul de Externe, Andrei Galbur, luni, 22 august, în ciclul de interviuri „Republica Moldova: Dimensiunea Diplomatică”.
27 August 2016 | 10:30
Un sfert de secol de Independenţă: Interviu cu ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova
Andrei Galbur, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova a oferit un interviu pentru Moldova 1, în cadrul căruia a vorbit despre paşii pe care i-a făcut Republica Moldova pe dimensiunea diplomatică, timp de 25 de ani.
24 August 2016 | 12:00
Acordarea unor ajutoare financiare pentru Republica Moldova, pe agenda Guvernului României
Guvernul României va discuta, în şedinţa de miercuri, 24 august, mai multe memorandumuri privind acordarea unor ajutoare nerambursabile Republicii Moldova, scrie Mediafax.
27 August 2016 | 14:30
Un sfert de secol de Independenţă: Interviu cu ambasadoarea Suediei în Republica Moldova
Signe Burgstaller, ambasadoarea Regatului Suediei în Republica Moldova a oferit un interviu pentru Moldova 1, în cadrul căruia a vorbit despre paşii pe care i-a făcut Republica Moldova în relaţia cu Suedia, de la obţinerea Independenţei ţării noastre.
25 August 2016 | 18:57
Republica Moldova nu era pregătită să devină independentă, opinie
Acum 25 de ani, Republica Moldova nu era pregătită să devină independentă, iar conducerea de atunci nu a valorificat un proiect de ţară, ceea ce face ca şi acum societatea să fie dezbinată. Este concluzia expusă de câţiva experţi, care au punctat, în cadrul unei conferinţe de presă, realizările Moldovei de după destrămarea Uniunii Sovietice, relatează Mesager.
26 August 2016 | 15:21
INTERVIU exclusiv cu James Pettit într-o nouă ediţie „Dimensiunea Diplomatică”
Este ambasadorul care la fiecare sărbătoare ne felicită în limba română. Ne respectă tradiţiile şi ne apreciază munca, valorile şi ce suntem ca identitate naţională. Este ambasadorul ţării, care în pofida îngrijorărilor manifestate la nivel internaţional, la 25 decembrie 1991 ne-a recunoscut independenţa, iar în martie 1992 deja îşi deschidea Misiunea Diplomatică la Chişinău. Vineri, 26 august, urmăriţi un interviu exclusiv cu ambasadorul SUA, James Pettit la Chişinău, într-o nouă ediţie „Republica Moldova. Dimensiunea Diplomatică”.
27 August 2016 | 07:00
25 de ani de Independenţă
Astăzi, Republica Moldova îşi sărbătoreşte Independenţa. În acest an se împlineşte un sfert de veac de la semnarea Declaraţiei de Independenţă. La 27 august 1991, Republica Moldova dobândea fundamentele legitime ale consacrării sale depline pe plan naţional şi internaţional. Mii de oameni au ieşit acum 25 de ani în centrul Chişinăului şi au ascultat plini de emoţii mesajele fruntaşilor Mişcării de Renaştere Naţională. La 27 august 1991 deputaţii primului Parlament, ales în mod democratic, dar şi sutele de mii de oameni adunaţi în Piaţa Marii Adunări Naţionale, din toată ţara, au scris cea mai importantă filă în istoria tânărului stat.
27 August 2016 | 09:30
ZIUA INDEPENDENŢEI 2016: Depuneri de flori la monumentul Ştefan cel Mare
Transmisiune în direct din Piaţa Marii Adunări Naţionale 2016
27 August 2016 | 10:35
ZIUA INDEPENDENŢEI 2016: Parada Militară din PMAN
Transmisiune în direct din Piaţa Marii Adunări Naţionale 2016
27 August 2016 | 11:15
ZIUA INDEPENDENŢEI 2016: Hora Mare din PMAN
Transmisiune în direct din Piaţa Marii Adunări Naţionale 2016
27 August 2016 | 12:15
ZIUA INDEPENDENŢEI 2016: Parada Portului Popular în PMAN
Transmisiune în direct din Piaţa Marii Adunări Naţionale 2016
02 Septembrie 2016 | 15:43
Mesajul unirii a ajuns în peste 600 de case din localităţile Republicii Moldova
Pe parcursul acestei veri, Mişcarea civică „Tinerii Moldovei” au organizat o competiţie-maraton numită „Hora Quest” ce a fost plină de distracţii, încercări şi descoperiri. Acţiunea a avut drept scop informarea populaţiei cu privire la beneficiile apropierii Republicii Moldova cu România, relatează Radio Moldova Actualităţi
05 Septembrie 2016 | 13:33
Vinurile moldoveneşti, populare şi în Japonia
În perioada 2 – 5 septembrie o misiune japoneză de afaceri a vizitat Republica Moldova cu scopul de a cunoaşte şi promova vinurile noastre în Ţara Soarelui Răsare. Membrii delegaţiei au efectuat vizite de studiu în şapte vinării din ţară, relatează Moldova 1.
05 Septembrie 2016 | 14:01
Curtea de Conturi îşi propune să excludă influenţa politicului asupra instituţiei
Curtea de Conturi îşi propune să excludă în totalitate influenţa politicului asupra instituţiei. Un proiect de lege ce prevede acest lucru a fost propus Parlamentului spre examinare. Proiectul a fost elaborat graţie unui program de asistenţă din partea Uniunii Europene, relatează Moldova 1.
05 Septembrie 2016 | 16:01
Republica Moldova urmează să prezinte un program de reforme economice în relaţia cu FMI
Autorităţile Republicii Moldova urmează în perioada lunii septembrie să prezinte o viziune consolidată asupra unui program de reforme economice în relaţia cu Fondul Monetar Internaţional (FMI). Consiliul Executiv al FMI va decide în octombrie curent asupra reluării finanţării Republicii Moldova în cazul în care guvernarea de la Chişinău va implementa setul de acţiuni prioritare, relatează Radio Moldova Actualităţi.
05 Septembrie 2016 | 16:33
Oportunităţile europene mai aproape de tinerii din Moldova
Peste o mie de tineri din Republica Moldova vor fi informaţi despre oportunităţile europene în cadrul unei program desfăşurat de un ONG din România, relatează Radio Moldova Actualităţi.
05 Septembrie 2016 | 17:33
Evoluţia procesului de reforme demarate de autorităţile din Republica Moldova, discutată la Bratislava
Comisarul european pentru politica de vecinătate şi negocieri de extindere, Johannes Hahn, a cerut Republicii Moldova să continue reformele ce ţin de combaterea corupţiei, reforma sectorului mass-media, dar şi cea ce ţine de domeniul financiar-bancar, relatează Radio Moldova Actualităţi.
05 Septembrie 2016 | 20:01
Cetăţenii au aşteptări mari de la viitorul şef de stat
Competent, capabil de acţiuni concrete, transparent, apolitic şi cu gândul la interesele ţării - acestea sunt doar câteva dintre virtuţile pe care ar trebui să le posede viitorul preşedinte al Republicii Moldova. Cetăţenii spun că, dacă până acum, în fruntea statului nu a fost omul potrivit, cel puţin la acest scrutin oamenii trebuie să facă alegerea corectă, relatează Mesager.
05 Septembrie 2016 | 18:06
Alţi doi candidaţi la şefia ţării au solicitat înregistrarea grupurilor de iniţiativă
Astăzi, 5 septembrie, doi candidaţi la funcţia de preşedinte al Republicii Moldova au solicitat Comisiei Electorale Centrale înregistrarea grupurilor de iniţiativă în vederea susţinerii lor. Este vorba despre Ilie Rotaru (candidat independent) şi Vitalia Pavlicenco (candidat independent).
06 Septembrie 2016 | 18:09
„Moldova Business Week” se va desfăşura în octombrie
Cea de-a patra ediţie a Forumului „Moldova Business Week” va fi organizată în perioada 4 – 7 octombrie curent, relatează Radio Moldova Actualităţi.
09 Septembrie 2016 | 13:55
Viitoarele mămici, informate despre riscurile consumului de alcool în timpul sarcinii
În această dimineaţă, la ora 09:09 minute, în peste 30 de ţări ale lumii, mai multe organizaţii au transmis mesaje în cadrul Campaniei ,,Sunt prea mic ca să beau”. În Republica Moldova, reprezentanţii organizaţiilor neguvernamentale de profil, alături de medicii de la Spitalul Clinic Municipal nr.1 şi pacientele instituţiei, s-au întrunit pentru a discuta despre prevenirea sindromului Spectrul Tulburărilor Alcoolice Fetale (STAF), ce include afecţiuni înnăscute provocate de consumul alcoolului de către mamă în timpul sarcinii, relatează Radio Moldova Actualităţi.
14 Septembrie 2016 | 14:20
Militari din Moldova şi SUA participă la antrenamente comune
Circa 60 de militari din cadrul Batalionul cu destinaţie specială „Fulger” (BDS) îşi continuă antrenamentele alături de colegi din Statele Unite ale Americii, în cadrul exerciţiului „Joint Combined Exchange Trening – 2016” (JCET), ce se desfăşoară la Baza de instruire militară a Armatei Naţionale.
14 Septembrie 2016 | 18:05
Republica Moldova se confruntă cu probleme ecologice grave, specialişti
Vom avea un mediu înconjurător mai curat şi mai sigur doar atunci când fiecare dintre noi va contribui la protecţia acestuia. O spun specialiştii din ţara noastră, care au celebrat 150 de ani de la apariţia ecologiei ca ştiinţă. Potrivit lor, Republica Moldova mai are de învăţat multe la capitolul educaţia ecologică, relatează Mesager.
16 Septembrie 2016 | 14:20
Moldova a refuzat să preia preşedinţia în exerciţiu a CSI
Rusia va prelua în 2017 preşedinţia Comunităţii Statelor Independente (CSI), după ce Republica Moldova a refuzat funcţia ce îi revenea prin rotaţie. Declaraţia îi aparţine lui Iuri Uşakov, consilier al preşedintelui Rusiei, citat de agenţia Interfax, relatează Radio Moldova Actualităţi.
16 Septembrie 2016 | 17:50
O companie de cablaje electrice pentru maşini se extinde în raionul Orhei
Unul dintre cei mai mari producători de cablaje electrice pentru maşini din lume şi-a anunţat intenţia de a se extinde în Republica Moldova. Noua uzină va fi localizată în raionul Orhei, iar lucrările de construcţie au început luna trecută, relatează Mesager.
27 Septembrie 2016 | 18:49
Doar 30 la sută dintre moldoveni au acces la apă potabilă de calitate
Datele oficiale arată că doar 30 la sută din populaţia ţării are acces la apă potabilă de calitate înaltă. Medicii trag un semnal de alarmă şi spun că din această cauză, în ultimii ani a crescut numărul de îmbolnăviri cu salmonelă, hepatită şi afecţiuni renale. Situaţia îngrijorătoare a alertat autorităţile care au elaborat Programul Naţional pentru implementarea „Protocolului privind Apa şi Sănătatea pentru anii 2016-2025”. În acest mod, ei îşi propun ca până în 2025 să redreseze situaţia, astfel încât moldovenii să aibă acces la apă potabilă de calitate, relatează Mesager.
28 Septembrie 2016 | 17:17
În şase biblioteci publice din ţară vor fi amenajate spaţii de întâlnire şi dezbatere
În şase biblioteci publice din ţară vor fi amenajate spaţii de întâlnire şi dezbatere destinate cetăţenilor activi. Un proiect menit să încurajeze comportamentul civic activ al cetăţenilor moldoveni a fost lansat astăzi de către Asociaţia Bibliotecarilor din Republica Moldova şi Fundaţia „Progress” din România, relatează Radio Moldova Actualităţi.
28 Septembrie 2016 | 18:47
Guvernul a aprobat Programul naţional de control al cancerului
Cabinetul de miniştri a aprobat, în şedinţa de astăzi, Programul naţional de control al cancerului pentru anii 2016-2025. Documentul are ca scop reducerea mortalităţii cauzate de cancer şi îmbunătăţirea calităţii vieţii pacienţilor diagnosticaţi cu această maladie.
30 Septembrie 2016 | 15:20
Parlamentul European a majorat pentru 2017 finanţarea pentru Moldova
Parlamentul European a majorat pentru 2017 finanţarea pentru statele din vecinătatea Uniunii Europene, printre care şi Republica Moldova, cu 15 milioane de euro. Astfel, ajutorul final va fi de circa 45 de milioane de euro, relatează Radio Moldova Actualităţi.
03 Octombrie 2016 | 17:11
Experienţa Franţei în cooperarea descentralizată, preluată de autorităţile moldoveneşti
Între 60 şi 80 de primari şi preşedinţi de raioane din Republica Moldova vor avea ocazia să comunice şi să realizeze un schimb de experienţă cu reprezentanţi ai autorităţilor publice locale (APL) din 12 oraşe din Franţa, în cadrul unui seminar care se va desfăşura timp de două zile la Costeşti, Ialoveni, relatează Radio Moldova Actualităţi.
06 Octombrie 2016 | 17:10
Oferte de muncă în companii europene pentru tineri din Moldova
Mai multe companii din Uniunea Europă şi-au prezentat ofertele de muncă în Republica Moldova, oportunitatea fiind oferită în cadrul unui forum al angajatorilor, care a avut loc astăzi la Chişinău. Evenimentul a atras atenţia mai multor absolvenţi ai instituţiilor de învăţământ din ţară, care au reuşit să stabilească primele contacte cu reprezentanţii companiilor, relatează Mesager.
10 Octombrie 2016 | 18:59
Nicolae Timofti: Aş vrea ca preşedintele nou-ales să nu devieze de la calea europeană
Nicolae Timofti speră că viitorul preşedinte al Republicii Moldova va continua promovarea şi realizarea parcursului european al ţării. Declaraţia a fost exprimată în cadrul întrevederii cu preşedintele Parlamentului Regatului Suediei, Urban Ahlin, relatează Mesager.
18 Octombrie 2016 | 09:01
Populaţia Republicii Moldova este în scădere
Până în anul 2035, populaţia Republicii Moldova ar putea ajunge, conform unor estimări, cu 28,4 la sută mai puţină decât în anul 2014. Despre politicile demografice ale Republicii Moldova s-a discutat în cadrul reuniunii Consiliului Internaţional de Asistenţă în domeniul Populaţiei şi Dezvoltare – Republica Moldova, care a început luni, 17 octombrie, la Chişinău şi va dura două zile, relatează Radio Moldova Actualităţi.
18 Octombrie 2016 | 14:35
Comisia moldo-cehă pentru cooperare economică, întrunită la Praga
Aspectele cooperării comercial-economice dintre Moldova şi Cehia, precum şi iniţierea unor proiecte investiţionale bilaterale sunt discutate la Praga, de către viceministrul Economiei, Vitalie Iurcu, cu omologul sau ceh, Vladimir Bartl, relatează Moldova 1.
18 Octombrie 2016 | 18:03
Relaţiile bilaterale între Ungaria şi Republica Moldova vor fi intensificate
În curând vor fi semnate mai multe acorduri bilaterale dintre Republica Moldova şi Ungaria. Potrivit ambasadorului Republicii Moldova la Budapesta, Oleg Ţulea, acestea, pe lângă cele 60 de documente în vigoare, vor contribui la intensificarea cooperării moldo-maghiare, relatează Radio Moldova Actualităţi.
19 Octombrie 2016 | 16:28
Forul de Afaceri moldo-ceh s-a întrunit la Praga
Importanţa dezvoltării relaţiilor interguvernamentale, diplomatice, dar şi a celor de afaceri dintre comunitatea de business moldo-cehă au fost discutate în cadrul Forumului de Afaceri moldo-ceh ce are loc în cadrul Comisiei interguvernamentale moldo-cehe privind cooperarea economică, întrunită la Praga în perioada 17 – 19 octombrie, curent.
21 Octombrie 2016 | 11:04
Traian Băsescu rămâne cetăţean al Republicii Moldova
Curtea Constituţională a respins sesizarea socialistului Igor Dodon privind acordarea cetăţeniei moldoveneşti fostului preşedinte al României, Traian Băsescu. Prin urmare, decretul preşedintelui Nicolae Timofti, semnat în acest sens, este constituţional, relatează Radio Moldova Actualităţi, cu referire la evz.md.
21 Octombrie 2016 | 18:19
Scrutinul electoral, urmărit de instituţiile europene şi creditorii internaţionali
Parlamentul European va trimite observatori pentru a monitoriza procesul de alegeri din 30 octombrie. Despre aceasta au anunţat astăzi, 21 octombrie, într-o conferinţă de presă la Chişinău, reprezentanţii Partidului Popular European (PPE), care este fracţiunea cea mai mare în Parlamentul European, relatează Radio Moldova Actualităţi.
25 Octombrie 2016 | 11:20
Semnarea acordului cu FMI va spori investiţiile în Republica Moldova, declaraţie
Semnarea acordului cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) va spori investiţiile în Republica Moldova. Despre acest lucru a declarat guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei, Sergiu Cioclea, în cadrul unei emisiuni la Moldova 1, relatează Radio Moldova Actualităţi, cu referire la publika.md.
26 Octombrie 2016 | 15:26
Mediul de afaceri din Moldova înregistrează o îmbunătăţire, raport
Situaţia mediului de afaceri din ţara noastră arată o îmbunătăţire. Moldova a urcat în clasament cu trei poziţii faţă de anul trecut şi s-a clasat pe locul 44 din 190, se arată în raportul „Doing Business-2017”, prezentat de Banca Mondială, informează infomoldova.
26 Octombrie 2016 | 17:21
Veste bună pentru producătorii agricoli
În mai puţin de o săptămână va intra în vigoare Acordul de comerţ liber dintre Republica Moldova şi Turcia. Documentul presupune o serie de avantaje pentru agenţii economici autohtoni, în special pentru producătorii agricoli. Printre acestea se numără accesul nelimitat, fără restricţii tarifare la import pe piaţa Turciei a produselor agricole şi agro-alimentare.
26 Octombrie 2016 | 19:33
Mai multe sectoare ale economiei stagnează din cauza ineficienţei dialogului social, opinii
Mai multe sectoare ale economiei stagnează din cauza ineficienţei dialogului social dintre autorităţi, sindicate şi patronatele din ţara noastră. De această părere sunt unii experţi, dar şi oficiali de peste hotarele ţării. Ei s-au întrunit la o conferinţă internaţională pentru a vedea cum poate fi consolidată cooperarea dintre partenerii sociali, relatează Mesager.
06 Decembrie 2016 | 11:05
Republica Moldova a obţinut statut de observator permanent pe lângă OSA
La 1 decembrie 2016, prin rezoluţia Consiliului permanent al Organizaţiei Statelor Americane (OSA), Republicii Moldova i-a fost conferit statutul de observator permanent pe lângă OSA. În cadrul Organizaţiei, Republica Moldova îşi propune să valorifice potenţialul cooperării intersectoriale cu statele membre în domeniile de interes comun, precum creşterea economică, extinderea comerţului şi a oportunităţilor de dezvoltare.
06 Decembrie 2016 | 18:15
Investiţii străine în sistemul de învăţământ din Republica Moldova
Astăzi, 6 decembrie, la Chişinău a fost pusă prima piatră de temelie la construcţia unei noi şcoli private pentru elevii moldoveni. Este vorba despre investiţii moldo-turce, iar investitorii promit implementarea modelelor internaţionale de predare, relatează Mesager.
06 Decembrie 2016 | 18:43
Drumurile din Moldova, tot mai periculoase pentru participanţii la trafic
De la începutul anului în ţara noastră au avut loc aproape două mii de accidente rutiere. 250 de oameni au murit, iar alte 2.400 de persoane au fost rănite. Potrivit Inspectoratului Naţional de Patrulare, nerespectarea regulilor de circulaţie este cauza principală în producerea accidentelor, relatează Mesager.
07 Decembrie 2016 | 17:25
Secretarul general al NATO: Vom continua să sprijinim Republica Moldova
„Vom continua să sprijinim partenerii noştri - Georgia, Republica Moldova şi Ucraina, deoarece aceste state urmăresc adoptarea unor reforme importante”, a declarat secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, în cadrul reuniunii ministeriale a NATO de la Bruxelles, scrie infoprut.ro.
07 Decembrie 2016 | 19:01
UE - principalul susţinător al economiei moldoveneşti
Uniunea Europeană este principalul susţinător al economiei moldoveneşti, chiar dacă finanţarea a fost o perioadă blocată. În ultimii ani, Uniunea Europeană a oferit ţării noastre peste 800 de milioane de dolari sub formă de grant, iar alte trei miliarde de dolari au fost contractate de la partenerii de dezvoltare, relatează Mesager.
21 Decembrie 2016 | 16:20
UE a reluat asistenţa bugetară pentru Moldova
Asistenţa financiară oferită de Uniunea Europeană a ajuns în bugetul de stat. Este vorba despre puţin peste 45 de milioane de euro, care vor fi utilizaţi pentru achitarea subvenţiilor în agricultură, finanţarea afacerilor muncii dar şi în învăţământ, relatează Mesager.
22 Decembrie 2016 | 16:20
Ministerul Educaţiei a semnat un nou acord de colaborare cu România
România va acorda şi în următorii trei ani burse de studii pentru tinerii din Republica Moldova. Un nou acord în acest sens a fost semnat astăzi, 22 decembrie, de către Ministerul Educaţiei din Republica Moldova şi Ministerul Educaţiei şi Cercetări Ştiinţifice din România. Acordul a fost completat cu prevederi noi şi anume - studenţii moldoveni vor avea posibilitatea să-şi continue studiile de master, rezidenţiat şi doctorat în România.
23 Decembrie 2016 | 13:32
Igor Dodon, învestit în funcţia de preşedinte al Republicii Moldova
Igor Dodon a fost învestit în funcţia de preşedinte al Republicii Moldova în cadrul unei ceremonii festive. Evenimentul a avut loc la Palatul Republicii Moldova în prezenţa mai multori demnitari şi alţi oaspeţi de rang înalt din afara ţării.
23 Decembrie 2016 | 16:01
Belarus, interesată în continuarea cooperării cu Moldova
Comisia mixtă interguvernamentală moldo-belorusă pentru colaborare comercial-economică ar putea să se convoace de două ori pe an, astfel încât toate măsurile ce pot fi luate în beneficiul cetăţenilor ambelor state, sa fie discutate şi puse în aplicare în mod operativ. Propunerea aparţine viceprim-ministrului Republicii Belarus, Mihail Rusîi şi a fost făcută în timpul întrevederii de astăzi, 23 decembrie, cu prim-ministrul Republicii Moldova, Pavel Filip.
28 Decembrie 2016 | 16:02
Planul de acţiuni pentru implementarea Acordului de Asociere, aprobat de Executiv
Planul naţional de acţiuni pentru implementarea Acordului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană în perioada 2017 – 2019 a fost aprobat de Guvern astăzi, 28 decembrie. Documentul stabileşte principalele măsuri ce urmează a fi întreprinse de autorităţi pentru a realiza angajamentele asumate în faţa instituţiilor europene, inclusiv privind ajustarea legislaţiei naţionale la acquis-ul comunitar.
02 Ianuarie 2017 | 14:31
În 2017 Moldova marchează 25 de ani de relaţii diplomatice cu mai multe state
În anul 2017 se vor împlini 25 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre Republica Moldova şi mai multe ţări ale lumii. În acest context, ambasadele ţării noastre acreditate în străinătate vor organiza mai multe evenimente de amploare, relatează Radio Moldova Actualităţi.
03 Ianuarie 2017 | 10:26
Embargoul impus de Moldova la importul de carne de porc continuă şi în 2017
Embargoul impus de Republica Moldova la importul de carne de porc continuă şi în acest an. În luna decembrie, Serviciul Vamal şi Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor au contracarat 43 de tentative de aducere în ţară a produselor din carne de porc şi carne în stare proaspătă, relatează Moldova 1.
05 Ianuarie 2017 | 13:56
Vinul moldovenesc cucereşte piaţa din Japonia
Vinul moldovenesc devine un produs tot mai cunoscut şi mai solicitat de către consumatorii niponi. Declaraţia aparţine ambasadorului Republicii Moldova la Tokio, Vasile Bumacov, relatează Radio Moldova Actualităţi.
05 Ianuarie 2017 | 15:00
Află din emisiunea „Renaştere” datinile de Crăciun ale comunităţii ucraineşti din Republica Moldova
Realizatorii emisiunii „Renaştere” (Відродження) de la Radio Moldova, Ecaterina Cojuhari şi Victor Cojuhari au pregătit o ediţie specială astăzi, 5 ianuarie. Radioascultătorii sunt invitaţi să fie pe frecvenţele Radio Moldova, începând cu ora 20:15 şi on-line pe TRM.MD.
06 Ianuarie 2017 | 10:40
Jocurile de noroc din Republica Moldova, sub monopol de stat
Statul va institui monopolul la toate tipurile de jocuri de noroc, cu excepţia cazinourilor faţă de care însă se înăspresc condiţiile de activitate. O lege în acest sens a fost publicată astăzi, 6 ianuarie, în Monitorul Oficial al Republici Moldova, relatează Moldova 1.
09 Ianuarie 2017 | 19:26
Noi oportunităţi pentru tinerii cineaşti din Moldova
Cineaştii, în special tinerii creatori în acest domeniu au acum mai multe şanse pentru a-şi aplica noile idei în domeniul artei filmului. Asta deoarece, în premieră, în ultimii zece ani, Guvernul Republicii Moldova a alocat aproape opt milioane de lei pentru dezvoltarea noului Centru Naţional al Cinematografiei, relatează Mesager.
11 Ianuarie 2017 | 15:44
Peste 100 medicamente, autorizate pentru comercializarea pe piaţa farmaceutică din Moldova
Agenţia Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale (AMDM) a înaintat Ministerului Sănătăţii pentru autorizare primară 43 de medicamente, iar pentru autorizare repetată - 61 de preparate, un Ordin în acest sens fiind deja semnat.
12 Ianuarie 2017 | 16:24
Banca Mondială prognozează o creştere economică de 2,8% în Republica Moldova
Banca Mondială prognozează o creştere economică de 2,8 la sută în Republica Moldova în anul 2017, transmite IPN cu referire la raportul Global Economic Prospects (Previziuni economice globale). Pentru 2016 prognoza a fost de 2,2 la sută, ţara revenindu-şi din recesiunea înregistrată în 2015.
13 Ianuarie 2017 | 09:45
Opt oraşe din Moldova au obţinut statut de municipiu
Opt oraşe din Republica Moldova au obţinut statut de municipiu, conform unei modificări legislative, publicată astăzi, 13 ianuarie, în Monitorul Oficial. Potrivit documentului, este vorba de oraşele Cahul, Hânceşti, Ungheni, Orhei, Soroca, Edineţ, Ceadâr-Lunga şi Străşeni, relatează Radio Moldova Actualităţi, cu referire la Moldpres.
13 Ianuarie 2017 | 11:54
Moldova şi Europol îşi intensifică cooperarea în combaterea traficului ilicit de ţigarete
Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova şi Oficiul European al Poliţiei şi-au consolidat capacităţile şi eforturile în combaterea traficului ilicit de ţigarete. Un aranjament în acest sens a fost semnat de către ministrul Afacerilor Interne, Alexandru Jizdan şi Directorul adjunct al Europol, Wil Van Gemert.
17 Ianuarie 2017 | 10:46
Elveţia investeşte în reducerea bolilor netransmisibile din Moldova
Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare (SDC) va oferi Republicii Moldova 4,43 milioane de franci elveţieni, echivalentul a circa 89 de milioane de lei, pentru implementarea primei faze a Proiectului „Reducerea poverii bolilor netransmisibile”. Un Memorandum în acest sens a fost semnat e ministra Sănătăţii, Ruxanda Glavan şi directorul de cooperare al Agenţiei Elveţiene pentru Dezvoltare şi Cooperare (SDC), Simone Giger.
17 Ianuarie 2017 | 13:35
Primul preşedinte al Republicii Moldova împlineşte 77 de ani
Astăzi, 17 ianuarie, Mircea Snegur, primul preşedinte al Republicii Moldova, împlineşte vârsta de 77 de ani. În cadrul unei emisiuni realizate de Radio Moldova Actualităţi, Mircea Snegur a vorbit despre bucurii şi tristeţi, despre realizări şi eşecuri - toate acestea trăite cu demnitate, relatează Radio Moldova Actualităţi.
17 Ianuarie 2017 | 21:29
Moldova, ajutată să pregătească specialişti după modelul dual german
Au fost întruniţi în Germania, iar acum vor transmite cunoştinţele obţinute elevilor din şcolile profesionale. Vorbim de 20 de maiştri-instructori de la întreprinderile din ţara noastră. Aceştia şi-au primit astăzi, 17 ianuarie, certificatele de calificare profesională, care le atestă abilităţile de instruire a elevilor după un model european. Proiectul a fost lansat în comun de Ministerul Educaţiei şi Camera de Comerţ şi Industrie (CCI), cu suportul financiar al Agenţiei de Cooperare Internaţională a Germaniei, relatează Mesager.
18 Ianuarie 2017 | 12:58
Wolf Dietrich Heim, reprezentantul OSCE pentru reglementarea transnistreană, în vizită în Moldova
Reglementarea conflictului transnistrean în atenţia partenerilor internaţionali. Noul reprezentant special al preşedintelui în exerciţiu al OSCE din partea Austriei pentru procesul de reglementare transnistreană, Wolf Dietrich Heim, se află într-o vizită în Republica Moldova, relatează Radio Moldova Actualităţi.
19 Ianuarie 2017 | 09:46
Reacţia Comisiei Europene la declaraţiile lui Igor Dodon făcute la Moscova
Contactele noastre cu autorităţile moldovene sunt dedicate continuării implementării cu succes a Acordului de Asociere dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană, spre binele cetăţenilor moldoveni. Aşteptăm cu nerăbdare vizita preşedintelui Igor Dodon la Bruxelles în viitorul apropiat. Declaraţia aparţine Majei Kocijancic, purtătoarea de cuvânt a şefei politicii externe a Uniunii Europene, Frederica Mogherini, relatează Europa Liberă.
19 Ianuarie 2017 | 11:23
Acordul dintre Moldova şi Turcia privind securitatea socială, negociat în ultima rundă
Ultima rundă de negocieri moldo-turce pe marginea proiectului de Acord în domeniul securităţii sociale între Republica Moldova şi Republica Turcia, a avut loc în perioada 18-19 ianuarie la Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi a Familiei (MMPSF).
19 Ianuarie 2017 | 12:56
Interconectarea energiei electrice dintre România şi Moldova, discutată la Chişinău
Energia electrica va fi mai ieftină cu 20 la sută, iar asta doar dacă va fi furnizată din România. Este opinia experţilor de pe ambele maluri ale Prutului, care au realizat un studiu în acest sens. Una dintre soluţii este realizarea unei interconexiuni în sudul ţării, acolo unde ar urma să fie investite până la 200 de milioane de euro, relatează Mesager.
19 Ianuarie 2017 | 12:56
Interconectarea energiei electrice dintre România şi Moldova, discutată la Chişinău
Energia electrica va fi mai ieftină cu 20 la sută, iar asta doar dacă va fi furnizată din România. Este opinia experţilor de pe ambele maluri ale Prutului, care au realizat un studiu în acest sens. Una dintre soluţii este realizarea unei interconexiuni în sudul ţării, acolo unde ar urma să fie investite până la 200 de milioane de euro, relatează Mesager.
22 Ianuarie 2017 | 12:13
Tot mai mulţi producători îşi exportă marfa în UE
Producătorii moldoveni exportă tot mai multe mărfuri în statele Uniunii Europene. Potrivit ministrului Economiei, Octavian Calmâc, din momentul implementării acordului de asociere cu Uniunea Europeană se atestă o diversificare şi o reorientare masivă a exportului spre piaţa europeană, relatează Moldova 1.
21 Ianuarie 2017 | 11:12
Pe lângă preşedintele Republicii Moldova va fi constituit Consiliul Economic
Pe lângă preşedintele Republicii Moldova va fi constituit Consiliul Economic, în calitate de organ consultativ. În calitate de membri ai Consiliului Economic se preconizează a fi implicaţi reprezentanţi ai comunităţii de experţi, ai companiilor, asociaţiilor de afaceri, organizaţiilor neguvernamentale, care activează în diferite sectoare ale economiei.
21 Ianuarie 2017 | 20:15
2017 - un an al stabilităţii economice în Moldova, experţi
Schimbarea ratingului Republicii Moldova de la negativ la stabil de către compania de evaluare financiară „Moody’s” demonstrează că anul 2017 va fi unul al stabilităţii economice. Este părerea experţilor în domeniu care mai cred că noul indice, chiar dacă este unul nesemnificativ, reprezintă un semn al dinamicii economice pozitive, relatează Mesager.
23 Ianuarie 2017 | 18:09
Neutralitatea Moldovei nu poate fi pierdută, declaraţie
Neutralitatea Republicii Moldova este afirmată în Constituţie şi nu există niciun motiv de îngrijorare că neutralitatea ar putea fi pierdută sau că în Republica Moldova ar putea veni forţe militare străine (cu excepţia celor care deja sunt dislocate în regiunea transnistreană). Despre aceasta a scris preşedintele Parlamentului, Adrian Candu, într-o postare de pe o reţea de socializare. Potrivit lui, în acest sens, îngrijorările preşedintelui Igor Dodon sunt neîntemeiate.
24 Ianuarie 2017 | 18:45
Moldova nu va anula sau renegocia Acordul de Asociere cu UE, declaraţie
Anticipatele nu vor fi declanşate nici de guvernare, nici de opoziţie, iar cabinetul Filip îşi va duce mandatul până la capăt. Sunt declaraţiile liderului democrat, Vlad Plahotniuc, făcute într-un interviu pentru deschide.md. Totodată, politicianul declară că Republica Moldova nu va anula sau renegocia Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană şi nici nu va încheia vreun acord cu Uniunea Euroasiatică, relatează Mesager.
25 Ianuarie 2017 | 12:44
Moldova, pe locul 123 într-un top al perceperii corupţiei
Republica Moldova a coborât 20 de poziţii faţă de anul trecut într-un top al perceperii corupţiei la nivel mondial, lansat astăzi de Transparency International, relatează Radio Moldova Actualităţi cu referire la Radio Chişinău.
25 Ianuarie 2017 | 18:41
Klaus Iohannis a încurajat comunitatea Consiliului Europei să continue să sprijine Moldova
Preşedintele Klaus Iohannis a încurajat comunitatea Consiliului Europei să continue să sprijine Republica Moldova, susţinând în plenul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) că România este un „susţinător fervent” al procesului democratic din vecinătatea sa, punctând, în acest context, că rolul membrilor APCE în consolidarea democraţiei este fundamental, relatează Agerpres.
26 Ianuarie 2017 | 12:23
Burse pentru studenţii din Moldova, acordate de Guvernul Ungariei
Tinerii din Republica Moldova pot aplica pentru burse de studii în universităţile din Ungaria. Anul acesta, Guvernul de la Budapesta oferă în total 30 de burse pentru studenţii din ţara noastră. Despre aceasta a anunţat astăzi, 26 ianuarie, ambasadorul Ungariei în Republica Moldova, Mátyás Szilágyi, relatează Radio Moldova Actualităţi.
27 Ianuarie 2017 | 11:24
CoE, dispus să continue cooperarea cu autorităţile moldoveneşti
Subiecte ce ţin de legislaţia cu privire la legalizarea capitalului, precum şi subiecte cu privire la legislaţia ce reglementează statutul Autonomiei Găgăuze şi problema transnistreană, au fost discutate în cadrul întrevederii preşedintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, cu şeful Oficiului Consiliului Europei (CoE) în Republica Moldova, Jose Luis Herrero.
27 Ianuarie 2017 | 12:04
Mai puţine cereri la CtEDO împotriva Republicii Moldova în 2016
Neexecutarea hotărârilor judecătoreşti, anchetarea neadecvată a maltratărilor şi deceselor şi detenţia în condiţii proaste – au fost principalele cauze înaintate de moldoveni la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) în anul 2016. Totodată, potrivit preşedintelui Centrului de Resurse Juridice din Moldova (CRJM), Vladislav Gribincea, împotriva ţării noastre sunt depuse cereri la CtEDO de patru ori mai des decât media europeană, relatează Radio Moldova Actualităţi.
30 Ianuarie 2017 | 13:23
25 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice moldo-chineze
Astăzi, 30 ianuarie, se împlinesc 25 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre Republica Moldova şi Republica Populară Chineză. În această perioadă de timp au avut loc mai multe vizite ale şefilor de state la Beijing şi Chişinău, vizite la nivel înalt ale reprezentanţilor guvernelor şi legislativelor, a societăţii civile, ale oamenilor de cultură şi artă. Tot în această perioadă au fost semnate 59 de acorduri bilaterale care prevăd colaborarea comercial - economică, protecţia reciprocă a investiţiilor, evitarea dublei impuneri pe impozitele pe venit şi pe capital, serviciile aeriene, domeniul consular, tineret, învăţământ, turism, sănătate, cultură, dar şi altele, relatează Radio Moldova Actualităţi.
30 Ianuarie 2017 | 17:09
Mai multe medicamente vitale pentru Moldova vor fi procurate în 2017 de PNUD
Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) va procura o gamă largă de medicamente vitale pentru Republica Moldova în 2017. În acest sens, Ministerul Sănătăţii al Republicii Moldova şi PNUD au semnat astăzi, 30 ianuarie, un acord conform căruia PNUD va procura medicamente vitale şi produse medicale pacienţilor din Republica Moldova în 2017.
30 Ianuarie 2017 | 17:42
Un post de radio destinat romilor, lansat în Moldova
Romii din Moldova au de astăzi un post de radio. Platforma online „Patrin” va emite în limba romani, engleză şi română. Programele vor fi destinate promovării drepturilor romilor şi a drepturilor omului la general. Potrivit iniţiatorilor proiectului, prin lansarea postului de radio se pune accent pe dorinţa minorităţii rome de a se implica în soluţionarea problemelor ţării dar şi participarea la prosperarea viitorul acesteia pe care-l văd unul european, relatează Mesager.
31 Ianuarie 2017 | 10:46
Program de stagiu gratuit în Marea Britanie pentru tinerii din Moldova
Veste bună pentru tinerii din Republica Moldova, care au ocazia să participe, timp de patru săptămâni, la unul dintre cele mai extinse programe de stagii din Europa. Oportunitatea include o săptămână de stagiu în Scoţia şi trei săptămâni la Londra, Marea Britanie.
31 Ianuarie 2017 | 11:10
Peste patru mii de studenţi străini, înmatriculaţi la universităţile din Moldova
În anul academic 2016-2017 la instituţiile de învăţământ superior din Republica Moldova studiază 4370 de cetăţeni de peste hotare. Conform informaţiilor pe care le deţine Ministerul Educaţiei, cei mai mulţi cetăţeni străini care au ales să obţină studii superioare la noi în ţară provin din Israel, România, Turcia, Ucraina şi India.
31 Ianuarie 2017 | 13:47
Copiii din Moldova vor putea să vorbească despre drepturile lor pe „Platforma Copiilor”
În şcoală, în familie, în societate copiii nu sunt învăţaţi cum să rezolve conflictele pe cale paşnică, fără violenţă; cum să identifice şi unde să se adreseze în cazul în care sunt martori sau victime ale violenţei. Este una din constatările regăsite în raportul Respectarea drepturilor copilului, document elaborat de copii ce descrie modul în care sunt respectate drepturile copilului în Republica Moldova. În februarie 2017, raportul va fi prezentat Comitetului Organizaţiilor Naţiunilor Unite (ONU) pentru drepturile copilului.
31 Ianuarie 2017 | 16:58
Nivelul infracţionalităţii în Moldova, în creştere
Situaţia economică, rata ridicată a şomajului şi a consumului de alcool, sunt principalele cauze ale infracţiunilor înregistrate în Republica Moldova pe parcursul anului 2016, relatează Radio Moldova Actualităţi.
01 Februarie 2017 | 16:49
Acreditarea a 13 programe de studii de licenţă, aprobată de Guvern
Acreditarea a 13 programe de studii de licenţă în instituţiile de învăţământ superior din Republica Moldova a fost aprobată în cadrul şedinţei de astăzi, 1 februarie de către Guvern. Acestea au fost evaluate de Agenţia Germană de Asigurare a Calităţii pentru Acreditarea Programelor de Studii (AQAS).
01 Februarie 2017 | 18:47
UE oferă peste trei milioane de euro pentru proiecte de cooperare transfrontalieră între Moldova şi Ucraina
Liderii a 16 parteneriate transfrontaliere s-au întrunit astăzi, 1 februarie, la Chişinău la ceremonia solemnă de semnare a contractelor de finanţare în cadrul Programului de Cooperare Teritorială Republica Moldova – Ucraina, relatează Radio Moldova Actualităţi.
01 Februarie 2017 | 20:32
Mai multe oportunităţi pentru cercetătorii moldoveni
Centrul National de Studiu şi Testare a Materialelor de la Universitatea Tehnică din Moldova (UTM) a fost dotat cu un laser performant. Echipamentul, care costă 33 de mii de euro, va putea fi folosit în mai multe domenii, inclusiv în biomedicină, şi a fost donat de Ambasada Germaniei, relatează Mesager.
02 Februarie 2017 | 11:09
În Republica Moldova ar putea fi marcată Ziua Statalităţii
Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, vine cu noi iniţiative. În cadrul ceremoniei de acordarea a distincţiilor de stat, Igor Dodon a declarat că pledează pentru introducerea zilei de 2 februarie în lista sărbătorilor oficiale ale Republicii Moldova, precum şi pentru examinarea posibilităţii aprobării prin lege a drapelului istoric al Moldovei, drapelul roşu cu cap de bour.
02 Februarie 2017 | 19:00
2017 – un an important în contextul dialogului moldo-turc
Anul 2017 va fi unul foarte important în contextul dialogului dintre Chişinău şi Ankara. Asta pentru că se vor extinde schimburile comercial-economice, rezultat al implementării Acordului de Liber Schimb, intrat în vigoare la 1 noiembrie 2016, dar şi al activităţii eficiente a Comisiei mixte interguvernamentale. Pe plan politic, anul 2017 va fi marcat de vizita de stat în Republica Moldova a preşedintelui Turciei, Recep Tayyip Erdogan, dar şi a preşedintelui Parlamentului Republicii Moldova, Andrian Candu, în Turcia, relatează Radio Moldova Actualităţi.
03 Februarie 2017 | 12:47
Schimb de practici cu grănicerii estonieni, în domeniul expertizei documentelor
Tendinţe de falsificare a documentelor şi noile metode de protecţie ale acestora au fost discutate în cadrul unei întrevederi dintre poliţiştii de frontieră din cadrul Direcţiei expertiză a documentelor cu omologii estonieni. În context, părţile au făcut schimb de informaţii şi experienţe şi s-au familiarizat cu activitatea experţilor din domeniul de specialitate, relatează Radio Moldova Actualităţi.
03 Februarie 2017 | 17:24
Turcia şi Moldova marchează 25 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice
Astăzi, 3 februarie, se împlinesc 25 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre Turcia şi Republica Moldova. În această perioadă de timp au fost efectuate 12 vizite oficiale şi de lucru ale preşedinţilor turci şi moldoveni la Chişinău şi Ankara, precum şi mai multe vizite ale şefilor de guverne şi ale legislativelor. Totodată, în această perioadă de timp au fost semnate 61 de acorduri bilaterale în diverse domenii, relatează Radio Moldova Actualităţi.
06 Februarie 2017 | 10:40
Peste 20 de cetăţeni moldoveni au primit refuz de intrare în Rusia şi UE
Săptămâna trecută, 33 de cetăţeni străini, dar şi 76 de mijloace de transport, au primit refuz de intrare în Republica Moldova. Totodată, potrivit datelor Poliţiei de Frontieră, 12 cetăţeni moldoveni nu au avut acces de intrare în Federaţia Rusă, iar 12 conaţionali în Uniunea Europeană. Din Federaţia Rusă au fost deportaţi patru moldoveni, din Uniunea Europeană – şapte, relatează Radio Moldova Actualităţi.
08 Februarie 2017 | 10:33
BERD, interesată în dezvoltarea sectorului energetic din Moldova
Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) este interesat în dezvoltarea mai multor proiecte investiţionale în diferite domenii social-economice din ţară, în special în sectorul energetic, bancar şi în infrastructură. Declaraţia a fost făcută în cadrul întrevederii preşedintelui Parlamentului, Andrian Candu cu prim-vicepreşedinte BERD, Phil Bennett.
09 Februarie 2017 | 12:26
Numărul populaţiei stabile în Moldova continuă să scadă
Biroul Naţional de Statistică anunţă că numărul preliminar al populaţiei stabile în Republica Moldova la începutul anului 2017 a constituit 3550,9 mii persoane în scădere faţă de aceeaşi perioadă a anului 2016 cu 2,2 mii persoane. Mai mult de jumătate din populaţie o constituie locuitorii mediului rural – 2034,1 mii persoane sau 57,3 la sută, iar în mediul urban – 1516,8 mii persoane sau 42,7%, relatează Radio Moldova Actualităţi.
09 Februarie 2017 | 18:30
Investitorii din Marea Britanie, interesaţi de dezvoltarea comerţului liber în Moldova
Investitorii din Regatul Unit al Marii Britanii - interesaţi de dezvoltarea comerţului liber şi investiţiilor transfrontaliere în Republica Moldova. Declaraţia a fost făcută de Andrew Parmley, conducătorul districtului financiar al Londrei, în cadrul unei întrevederi cu preşedintele Parlamentului Andrian Candu, relatează Mesager.
10 Februarie 2017 | 09:15
România acordă Republicii Moldova tranşa de 50 de milioane de euro cu o lună mai devreme
România va acorda Republicii Moldova, cu o lună mai devreme, a doua tranşă de 50 de milioane de euro din împrumutul ratificat în 2016, în sumă de până la 150 de milioane de euro, în condiţiile în care prima tranşă de 60 de milioane de euro a fost acordată în data de 24 august 2016, informează Ministerului Finanţelor Publice (MFP) al României, transmite Agerpres.
10 Februarie 2017 | 10:28
Pavel Filip: Apropierea de UE, benefică pentru Moldova
Produsele alimentare fabricate în Moldova - mai aproape de piaţa de desfacere din Vest şi de standardele europene de calitate. Lituania, Letonia şi Suedia au acordat ţării noastre două milioane de euro în vederea edificării unui sistem eficient de control al siguranţei alimentelor, în cadrul unui proiect susţinut de Uniunea Europeană. Finanţatorii, dar şi beneficiarii speră că implementarea reformei va contribui la promovarea produselor autohtone pe piaţa internaţională, relatează Mesager.
10 Februarie 2017 | 18:33
Lecţie olimpică la Sângerei
Comitetul Naţional Olimpic şi Sportiv (CNOS) a desfăşurat la Bilicenii Vechi, raionul Sângerei, primul eveniment consacrat popularizării mişcării olimpice şi susţinerii sportivilor din Republica Moldova, relatează Mesager.
13 Februarie 2017 | 14:09
Republica Moldova şi Ucraina îşi intensifică cooperarea
Republica Moldova şi Ucraina îşi vor intensifica cooperarea. În acest sens, prim-ministrul Republicii Moldova, Pavel Filip şi omologul său ucrainean, Volodimir Groisman, au semnat o foaie de parcurs privind programul de cooperare pentru anul 2017, relatează Moldova 1.
15 Februarie 2017 | 16:21
Moldova şi Ungaria îşi intensifică colaborarea în domeniul agriculturii
Republica Moldova şi Ungaria vor îmbunătăţi colaborarea în domeniile siguranţei alimentelor, sănătăţii animale şi fitosanitar. Executivul a aprobat, în cadrul şedinţei de astăzi, 15 februarie, un Memorandum de înţelegere între Ministerele Agriculturii din cele două state.
15 Februarie 2017 | 18:48
Pavel Filip: 2016 – un an de gestionare a crizelor, 2017 – un an al investiţiilor
Anul 2016 a fost un an de gestionare a crizei, iar 2017 va fi unul al creşterii şi al investiţiilor. Declaraţia a fost făcută de către premierul Pavel Filip la întrevederea cu ambasadorii partenerilor de dezvoltare ai Republicii Moldova, statelor-membre ale Uniunii Europene, Statelor Unite ale Americii, Turcia şi Elveţia, la care au participat şi membrii Cabinetului de miniştri, relatează Mesager.
16 Februarie 2017 | 14:47
Patriarhul Kiril va întreprinde vizita oficială în Moldova în a doua jumătate a anului
Patriarhul Moscovei şi al Întregii Rusii, Kiril, va întreprinde o vizită oficială în Republica Moldova în a doua jumătate a anului. Pregătirile pentru vizita Sanctităţii Sale au fost discutate astăzi, 16 februarie, în cadrul unei întrevederi dintre preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon şi Înaltpreasfinţitul Vladimir, Mitropolitul Chişinăului şi a Întregii Moldove.
16 Februarie 2017 | 16:15
Moldova se situează pe poziţia 110 în clasamentul mondial al libertăţii economice
Republica Moldova a fost plasată pe locul 110 din 180 de ţări într-un clasament elaborat de Fundaţia americană Heritage şi revista The Wall Street Journal, în funcţie de indicele libertăţii economice, care evaluează gradul de deschidere a economiilor naţionale, relatează Radio Moldova Actualităţi, cu referire la Moldpres.
17 Februarie 2017 | 09:07
Cooperarea comercial-economică dintre Moldova şi SUA, discutate la Chişinău
Cooperarea comercial-economică dintre Republica Moldova şi Statele Unite al Americii (SUA), precum şi identificarea unor noi posibilităţi de dezvoltare a relaţiilor bilaterale, inclusiv prin iniţierea proiectelor investiţionale în diferite domenii, au fost principalele teme de discuţie abordate în cadrul întrevederii de joi, 16 februarie, dintre viceprim-ministrul Octavian Calmâc, ministru al Economiei şi ambasadorul SUA la Chişinău, James Pettit.
17 Februarie 2017 | 11:14
Elveţia, dispusă să susţină dezvoltarea economiei Republicii Moldova
Elveţia va susţine dezvoltarea economiei sustenabile ca domeniu prioritar pentru asistenţa ce urmează a fi acordată Republicii Moldova de către Biroul de Cooperare al Elveţiei (BCE). O declaraţie în acest sens a fost făcută de directoarea BCE, Simone Giger, în cadrul întrevederii cu viceprim-ministrul, Octavian Calmâc, ministru al Economiei.
17 Februarie 2017 | 14:22
Imnul de Stat al Republicii Moldova, intonat de un grup de copii japonezi
Imnul de Stat al Republicii Moldova a fost intonat de un grup de copii japonezi în cadrul unei lecţii deschise pentru prezentarea ţării noastre şi interacţiunea cu elevii şcolii elementare Kita-Jujonakahara din oraşul Tokyo, informează ştirilocale.md.
17 Februarie 2017 | 17:29
Tinerii din Moldova, puţin interesaţi de situaţia socio-politică din ţară
Tinerii din Republica Moldova sunt puţin interesaţi de situaţia socio-politică din ţară, însă consideră importante valori precum democraţia, drepturile omului, libera expresie, precum şi lipsa corupţiei – sunt concluziile unui studiu, efectuat de compania iData, cu suportul Fundaţiei Hilswerk Austria, relatează Radio Moldova Actualităţi.
21 Februarie 2017 | 15:46
Relaţiile comerciale dintre Moldova şi România, discutate la Bucureşti
Cooperarea comercial-economică dintre Republica Moldova şi România este discutată astăzi, 21 februarie, la Bucureşti în cadrul vizitei ministrului Economiei Octavian Calmâc, relatează Moldova 1.
22 Februarie 2017 | 14:05
Aspectele implementării Acordului de Asociere UE-RM, discutate la Chişinău
Peste o sută de persoane - reprezentanţi ai Guvernului, societăţii civile, partenerilor de dezvoltare şi experţi independenţi participă la Forumul Civic de monitorizare a Acordului de Asociere pe aspecte juridice, securitate energetică şi protecţia mediului. În cadrul Forumului se discută despre rezultatele obţinute în aceste domenii. În acest sens, societatea civilă a venit şi cu unele recomandări, relatează Radio Moldova Actualităţi.
22 Februarie 2017 | 17:29
Moldova a realizat peste 70 la sută din prevederile Acordului de Asociere cu UE
Republica Moldova a realizat, în primii trei ani de la implementarea prevederilor Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, 74 la sută dintre aspectele Acordului prevăzute în Planul naţional. Totuşi, unele provocări complexe au rămas pentru moment fără finalitate. Declaraţia a fost făcută de ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Andrei Galbur, în cadrul Forumului Civic de monitorizare a Acordului de Asociere pe aspecte juridice, securitate energetică şi protecţia mediului. Pe de altă parte, societatea civilă este de părere că există progrese, dar nu sunt suficiente pentru a fi resimţite de cetăţeni, relatează Radio Moldova Actualităţi.
22 Februarie 2017 | 18:04
Structura populaţiei Moldovei este favorabilă creşterii economice
În prezent, Republica Moldova are o structură a populaţiei favorabilă dezvoltării economice, conform estimărilor Centrului de Cercetări Demografice, care a lansat astăzi, 22 februarie, în parteneriat cu Fondul ONU pentru Populaţie, un barometru al dividendului demografic al ţării, relatează Radio Moldova Actualităţi.
23 Februarie 2017 | 11:42
Şapte spitale raionale din Moldova vor deschide Unităţi de Primiri Urgente
Locuitorii mai multor raioane vor beneficia de asistenţă medicală de urgenţă în unităţi spitaliceşti organizate şi echipate după standarde internaţionale. Mai exact, din acest an, în spitalele din raioanele Edineţ, Soroca, Ungheni, Orhei, Căuşeni, Hânceşti şi Comrat vor funcţiona Unităţi de Primiri Urgenţe (UPU), unde specialiştii vor oferi ajutorul medical necesar la noi standarde de calitate, informează e-sănătate.md.
23 Februarie 2017 | 18:42
Diplomaţi americani, în vizită la o universitate din capitală
Schimbările nu sunt uşoare şi nu se fac peste noapte, mai ales în cazul ţărilor nevoite să parcurgă o perioadă de tranziţie. Aşa au explicat diplomaţii americani, studenţilor moldoveni, mersul reformelor din ţara noastră, făcute prin cooperare cu marile puteri mondiale. Evenimentul a fost dedicat celor 25 de ani de cooperare a Republicii Moldova cu Statele Unite ale Americii (SUA), relatează Mesager.
24 Februarie 2017 | 09:43
Ministrul Afacerilor Externe din Estonia va întreprinde o vizită în Moldova
Ministrul Afacerilor Externe din Estonia, Sven Mikser, întreprinde o vizită în Republica Moldova. Ministru estonian va avea, pe 27 februarie, întrevederi oficiale cu preşedintele Igor Dodon, preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, cu premierul Pavel Filip şi cu ministrul de Externe, Andrei Galbur, relatează Radio Moldova Actualităţi, cu referire IPN.
24 Februarie 2017 | 12:24
Moldova va beneficia de asistenţă medicală în cadrul proiectului „Telemedicina”
Republica Moldova, alături de alte patru state, va beneficia de asistenţă medicală în cadrul proiectului ,,Telemedicina”, iniţiat de Alianţa Nord-Atlantică. Potrivit asistentului secretarului general NATO, Sorin Ducaru, proiectul reuneşte colaborarea a două ţări membre NATO, între care SUA şi România şi a trei ţări partenere, Republica Moldova, Finlanda şi Ucraina, scopul acestuia fiind crearea unei reţele-pilot pentru telemedicină între aceste state, relatează Radio Moldova Actualităţi.
28 Februarie 2017 | 13:56
Moldova şi SUA marchează 25 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice
Astăzi, 28 februarie, se împlinesc 25 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre Republica Moldova şi Statele Unite ale Americii (SUA). Astfel, pe parcursul celor 25 de ani au fost semnate 48 de acorduri bilaterale, ca acum trei ani să fie stabilit un Parteneriat Strategic, relatează Radio Moldova Actualităţi.
28 Februarie 2017 | 21:01
Experţi: UE trebuie să supravegheze mai strict asistenţa financiară oferită Moldovei
Uniunea Europeană ar trebui să supravegheze mai strict asistenţa tehnică şi financiară oferită Republicii Moldovei. Este constatarea unui grup de experţi care consideră că autorităţile nu gestionează corect fondurile europene şi că reformele mimate pun în pericol parcursul european al ţării, relatează Moldova 1.
01 Martie 2017 | 13:21
Rusia a ridicat interdicţiile impuse cetăţenilor Republicii Moldova
Demnitarii ruşi au decis să aplice o amnistie migraţională cetăţenilor Republicii Moldova, care au interdicţie de a intra în Federaţia Rusă. Anunţul a fost făcut de şeful statului, Igor Dodon, în cadrul unui briefing de presă.
02 Martie 2017 | 13:51
Eroii conflictului armat de pe Nistru, comemoraţi în localităţile Moldovei
Astăzi, 2 martie, pe întreg teritoriu al Republicii Moldova au loc activităţi de comemorare a eroilor căzuţi în conflictul armat de pe Nistru, relatează Radio Moldova Actualităţi.
03 Martie 2017 | 12:22
Investiţii americane în Moldova
Mai multă independenţă energetică pentru Republica Moldova. Premierul Pavel Filip şi preşedintele unei companii americane, specializată în exploatarea zăcămintelor, au semnat astăzi un acord de concesiune. Declaraţia prevede ca întreprinderea americană să extragă petrol şi zăcăminte naturale din Republica Moldova în următorii cinci ani, relatează Moldova 1.
03 Martie 2017 | 15:18
Se caută cei mai buni promotori ai turismului local
Gala Turismului Republicii Moldova şi-a lansat platforma de comunicare, astfel fiind dat startul procesului de votare pentru turismul receptor din Republica Moldova, relatează Radio Moldova Actualităţi, cu referire la Radio Chişinău.
10 Martie 2017 | 09:00
O nouă serie de mărci poştale, puse în circulaţie
Seria de mărci poştale „ONU: 2017 – Anul Internaţional al Turismului Durabil pentru Dezvoltare” au fost puse în circulaţie începând de astăzi, 10 martie, relatează Radio Moldova Actualităţi.
09 Martie 2017 | 12:48
Un nou partid politic în Moldova
Un grup de iniţiativă în frunte cu fostul preşedinte al organizaţiei Chişinău a Platformei Demnitate şi Adevăr, Nicolae Gârbu, a anunţat astăzi, 9 martie, în cadrul unei conferinţe de presă, despre crearea Partidului Politic Voinţa Poporului. Potrivit lui, noua formaţiune va fi o alternativă a partidelor deja existente, relatează Radio Moldova Actualităţi.
13 Martie 2017 | 14:45
Realizarea reformelor în practică ar putea restabili încrederea cetăţenilor în UE, opinie
Franţa, ca şi ale state din Uniunea Europeană, doreşte ca cetăţenii Republicii Moldova să-şi restabilească încrederea în orientarea europeană a ţării. Potrivit ambasadorului Republicii Franceze la Chişinău, Pascal Vagogne, pentru a restabili încrederea cetăţenilor este important ca lupta cu corupţia, precum şi realizarea efectivă şi reală a reformelor să fie puse în practică, nu doar pe hârtie, relatează Radio Moldova Actualităţi.
24 Martie 2017 | 08:30
Oportunitate pentru cetăţenii moldoveni care doresc să înveţe limba engleză
Veste bună pentru cetăţenii Republicii Moldova care doresc să înveţe limba engleză. Ambasada Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova anunţă înscrierea la cursul gratuit on-line de limba engleză pentru „Educaţie mediatică”, care va avea loc în perioada 3 aprilie – 7 mai 2017.
14 Martie 2017 | 15:49
Consolidarea şi dezvoltarea relaţiilor moldo-ruse, discutate la Chişinău
Problemele ce ţin de consolidarea şi dezvoltarea relaţiilor bilaterale dintre Republica Moldova şi Federaţia Rusă au fost discutate astăzi, 14 martie, la Chişinău în cadrul întrevederii dintre prim-ministrul Republicii Moldova, Pavel Filip şi viceministrul Afacerilor Externe ale Federaţiei Ruse, Grigorii Karasin. În cadrul întrevederii, cei doi oficiali au remarcat dinamica ascendentă a dialogului politic la toate nivelurile.
14 Martie 2017 | 18:14
Flash-moburi în Moldova şi Ucraina împotriva construcţiei hidrocentralelor pe Nistru
De Ziua Internaţională a râurilor, marcată astăzi, 14 martie, în Republica Moldova şi Ucraina au fost organizate concomitent mai multe flash-moburi împotriva construcţiei hidrocentralelor pe Nistru, relatează Radio Moldova Actualităţi.
15 Martie 2017 | 16:11
Banca Mondială va acorda suport în consolidarea securităţii energetice din Moldova
Banca Mondială îşi reiterează disponibilitatea de a acorda tot suportul Republicii Moldova în consolidarea securităţii energetice a ţării şi îmbunătăţirea cadrului de reglementare a activităţii de întreprinzător. O declaraţie în acest sens a fost făcută de directorul regional al Grupului Băncii Mondiale pentru Belarus, Moldova şi Ucraina, Satu Kahkonen în cadrul întrevederii cu ministrul Economiei, Octavian Calmâc.
16 Martie 2017 | 13:23
25 de ani de relaţii diplomatice moldo-nipone
Astăzi, 16 martie, se împlinesc 25 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre Republica Moldova şi Japonia. Potrivit ambasadorului Japoniei la Chişinău, Masonobu Yoshii, odată cu deschiderea ambasadei Republicii Moldova la Tokyo, cooperarea bilaterală se va extinde, relatează Radio Moldova Actualităţi.
17 Martie 2017 | 14:57
Este primordială relansarea unui parteneriat strategic amplu cu Rusia, declaraţie
Perioada negativă în relaţiile dintre statele noastre se finalizează. Începe o perioadă pozitivă. O declaraţie în acest sens a fost a fost făcută de către preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, în cadrul business-forumului „Rusia – Moldova: extinderea cooperării în domeniul afacerilor”, ce şi-a început lucrările astăzi la Moscova. Potrivit şefului statului, este primordială relansarea unui parteneriat strategic amplu cu Rusia şi atragerea investiţiilor ruseşti în economia Republicii Moldovei.
20 Martie 2017 | 10:16
În circa 150 de localităţi ale Moldovei se va desfăşura Marşul pentru viaţă
Marşul pentru viaţă, prin care se va cere oprirea avorturilor şi susţinerea femeii şi a familiei, se va desfăşura pe 25 martie, în circa 150 de localităţi din Republica Moldova, relatează Radio Moldova Actualităţi, cu referire la moldova.org.
20 Martie 2017 | 10:35
Noi recomandări pentru Moldova privind drepturile omului, aprobate la Geneva
Raportul Republicii Moldova pentru al II-lea ciclul al Evaluării Periodice Universale a fost aprobat la Sesiunea Consiliului Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Drepturile Omului.
20 Martie 2017 | 16:32
Moldovenii îi devansează pe ucraineni la capitolul fericire
Republica Moldova ocupă locul 55 în topul celor mai fericite state din lume, din 155 de ţări, în timp ce România – locul 57. Zece cele mai fericite ţări în 2015-2016 sunt, conform topului, ţările nordice: Norvegia, Danemarca, Islanda, Norvegia, Finlanda. Ţările vecine, Rusia şi Ucraina s-au clasat pe locul 49 şi, respectiv, 132.
21 Martie 2017 | 20:00
Pădurile Moldovei, într-un număr tot mai mic
Pădurile sunt plămânii planetei, iar Republica Moldova a ajuns să nu mai poată respira. Deşi autorităţile susţin că suprafaţa zonelor împădurite este într-o continuă creştere, realitatea este cu totul alta. Doar 400 de mii de hectare, mai exact puţin peste zece la sută din suprafaţa ţării sunt acoperite de păduri, şi asta din cauza defrişărilor ilicite şi a arendării masive a terenurilor forestiere. Ca urmare, mediul devine tot mai poluat, iar fiecare inspiraţie ne pune viaţa în pericol. Doar în ultimul an, peste cinci mii de moldoveni au murit din cauza maladiilor provocate de aerul plin de substanţe toxice, relatează Mesager.
21 Martie 2017 | 19:34
Statalitatea Republicii Moldova, subiect de discuţie în cadrul unei conferinţe internaţionale
Pe 24 şi 25 martie, peste 80 de cercetători ştiinţifici atât din ţară, cât şi din alte 12 state ale lumii, se vor întruni la Chişinău în cadrul unei conferinţe internaţionale. Temele abordate vor ţine de statalitatea Republicii Moldova, continuitatea istorică şi perspectiva dezvoltării. Conferinţa este organizată sub patronajul Preşedinţiei. Deşi iniţiatorii spun că au fost invitaţi toţi istoricii, reprezentanţii Academiei de Ştiinţe spun că nu cunosc despre un asemenea eveniment şi nimeni nu le-a solicitat participarea, relatează Mesager.
21 Martie 2017 | 18:27
Medalie de bronz pentru Moldova la Campionatul European Under-22
Republica Moldova a obţinut o medalie de bronz pentru la Campionatul European Under-22, care se desfăşoară la Brăila, România. Dorin Bucşa din Hânceşti a urcat pe treapta a treia a podiumului de premiere după ce a pierdut lupta pentru distincţia de argint în faţa rusului Shamil Askerov, relatează Mesager.
22 Martie 2017 | 12:47
Veste bună pentru antreprenorii din mediul rural
Antreprenorii din mediul rural care doresc să-şi sporească venitul prin deschiderea unei afaceri pot beneficia de credite de până la 520 de mii lei, dintre care 120 mii lei sunt grant, prin intermediul băncilor comerciale. Aceste surse financiare sunt disponibile pentru tinerii din Republica Moldova şi pot fi utilizate în orice domenii ale agriculturii, chiar şi activităţi neagricole, dar care sunt relevante activităţii de producere, relatează Radio Moldova Actualităţi.
22 Martie 2017 | 16:29
Ambasadorul Republicii Moldova în Belarus, retras din funcţie
Ambasadorul Republicii Moldova în Belarus, Gheorghe Hioară, a fost retras din funcţie. Anunţul a fost făcut de către viceministra Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Daniela Morari, în cadrul şedinţei de Guvern, informează unimedia.info. Motivul pentru care Gheorghe Hioară a fost rechemat din funcţie nu a fost enunţat.
23 Martie 2017 | 12:17
Delegaţia Republicii Moldova nu va participa la Adunarea Parlamentară a CSI
Parlamentul Republicii Moldova nu participă la Adunarea Parlamentară a CSI, ce va avea loc în perioada 26-28 martie la Sankt-Petersburg. O declaraţie în acest sens a fost făcută cu puţin timp în urmă, în cadrul unui briefing de presă, de către preşedintele Parlamentului, Andrian Candu.
24 Martie 2017 | 09:22
O cisternă înmatriculată în Republica Moldova s-a răsturnat în România
O cisternă încărcată cu 32 de tone de motorină, înmatriculată în Republica Moldova, s-a răsturnat, astăzi dimineaţa, 24 martie, la cinci kilometri de municipiul Huşi, România. Mai multe echipaje de pompieri intervin în zonă, în condiţiile în care există scurgeri de combustibil, iar traficul pe E 581 este îngreunat, informează news.ro.
24 Martie 2017 | 18:07
Prevederile Acordului de Asociere au fost implementate în proporţie de 63%
Rată statistică de realizare a Acordului de Asociere este de 63,1%, iar majoritatea măsurilor îndeplinite sunt de natură legislativă. Din totalul celor 1.784 de acţiuni planificate au fost realizate 1.126, altele 353 au fost implementate parţial, iar 305 nu au fost realizate în perioada de referinţă - sunt unele dintre concluziile Raportului alternativ de progres realizat de Institutul pentru Politici şi Reforme Europene (IPRE), relatează Radio Moldova Actualităţi.
28 Martie 2017 | 09:50
Moldova şi Ucraina vor semna o adresare comună către Comisia Europeană privind exploatarea râului Nistru
Republica Moldova şi Ucraina vor semna o adresare comună către Comisia Europeană pentru solicitarea asistenţei în vederea identificării soluţiilor reciproc avantajoase privind exploatarea râului Nistru. Subiectul a fost abordat la Kiev, în cadrul unei întrevederi a premierului Pavel Filip cu omologul său ucrainean Vladimir Groisman, relatează Moldova 1.
30 Martie 2017 | 13:12
NATO respectă neutralitatea Republicii Moldova, declaraţie
Republica Moldova este o ţară neutră, care înţelege valoarea parteneriatului cu Alianţa Nord-Atlantică (NATO). Declaraţia aparţine prim-ministrului Pavel Filip şi a fost făcută în cadrul unei conferinţe de presă, susţinută la Bruxelles în comun cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. În context, Pavel Filip şi-a exprimat speranţa că Oficiul de Legătură NATO de la Chişinău va fi funcţional din vara acestui an. La rândul său, secretarul General NATO, s-a arătat convins că Oficiul va facilita colaborarea practică dintre Republica Moldova şi NATO, relatează Moldova 1.
Promo
Oamenii Televiziunii
Echilibrată, profesionistă şi carismatică – astfel ne-am deprins să o vedem pe Dorina Iurcu, cea care aduce în casele oamenilor cele mai relevante ştiri ale momentului. Niciun eveniment nu-i scapă din vedere şi are grijă ca informaţia să fie reflectată obiectiv. Mai multe despre prezentatoarea „Mesagerului” aflaţi în interviul de mai jos.
Moldova 1
În perioada sovietică unii basarabeni se mirau de faptul că la Bucureşti se vorbeşte ca la ei în sat. Despre vremurile în care la şcoală în piesele de teatru erau impuse nişte norme lingvistice şi cum au depăşit-o, ne povesteşte Nicolae Dabija joi, 30 martie, la „Povestea Generaţiilor”.
mai multe emisiuni: TV | Radio
Abonare la Știri
Live Stream
Info Util
Curs BNM Meteo
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam