Loading
ro ru en
Moldova 1
Loading
13 Iulie 2017 | 14:03
Cehoslovacia Sacrificată – episodul 7 din serialul „New Occupation”
Ofensată în Tratatul de la Vesailles, Germania devine o ameninţare pentru Europa încă devastată de Primul Război Mondial. Teama de un nou război în Europa a lăsat tot mai mult teren pentru expansiunea ambiţiilor lui Hitler. Marile puteri au dat dovadă de laşitate, încercând să îşi răscumpere vina de la Versailles şi permiţându-i imperialistului ambiţios să înainteze, fără să bănuiască cât de departe visează acesta să ajungă. Joi, 13 iulie, aflaţi istoria „Cehoslovaciei Sacrificate” într-un nou episod „New Ocupation”.
„Dumnezeu n-a creat 7 milioane de cehi pentru a asupri 3 milioane de germani. În spatele germanilor din Regiunea Sudeților există o națiune germană înarmată”, cu asemenea teze a operat Hitler în expansiunea asupra Cehoslovaciei. Sub pretextul că militează pentru drepturile germanilor din Regiunea Sudeţilor, Hitler visa să distrugă Cehoslovacia şi să o ocupe în întregime.
 
Acordul final privind Regiunea Sudeților a fost semnat la 29 septembrie 1938. Liderii a patru țări importante s-au întrunit la Fuhrerbau, reședința lui Hitler de la München, pentru a decide destinul Cehoslovaciei. La conferință au participat liderii Marii Britanii, Franței, Italiei și Germaniei. Adolf Hitler, Neville Chamberlain, Benito Mussolini și Eduard Daladier, reprezentanți ai tuturor țărilor în poziție de lidere, erau prezenți aici, cu excepția țării a cărei soartă urma să fie decisă. Reprezentanții Cehoslovaciei au așteptat verdictul după ușile închise.
 
La ora 12:45, Hitler a deschis întrunirea. Discursul lui Hitler a fost susținut în unanimitate. Noaptea târziu s-a ajuns la acordul final. La unu dimineața, pe 30 septembrie 1938, conferința liderilor europeni a adoptat decizia potrivit căreia Regiunea Sudeților cu 5 milioane de oameni era cedată Germaniei. În acel moment, Europa a sacrificat Cehoslovacia.
 
Soarta Cehoslovaciei a fost decisă fără ca reprezentantul acestei țări să participe la proces. Nimeni n-a întrebat partea cehă ce își dorește. Guvernul Benes a primit un document semnat și a fost anunțat că pentru a specifica detaliile, Cehoslovacia trebuie să trimită un reprezentant la Berlin. După ce a aterizat la Londra, Chamberlain a declarat că a adus pacea în lume.
 
 
NU pierdeţi, joi, ora 22:45, un nou episod din serialul documentar „New Occupation”. Aflaţi detalii istorice tăinuite decenii la rând şi regimurile care au schimbat cursul istoriei în Europa. Vedeţi documentarul exclusiv la Moldova 1 şi online pe TRM.MD!

VEDEŢI arhiva serialului „New Occupation” AICI!
 
Postat de: Doina Bejenari
Comentarii:
Ştiri
Abonare la Știri
Live Stream
Info Util
Curs BNM Meteo
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam