Loading
ro ru en
Moldova 1
Loading
20 Iulie 2017 | 10:35
Estonia - Tripla ocupaţie, un nou episod din serialul „New Occupation”
În cimitirul militar din Tallinn, situat pe Filter Street, puteţi vedea statuia din bronz a unui soldat vânjos, ce comemorează ostaşii care au căzut în timpul celui de-al doilea război mondial. Până în 2007, această statuie era situată în centrul oraşului Tallinn. În timpul Uniunii Sovietice, focul veşnic era aprins aproape de statuie, iar veteranii celui de-al doilea război mondial obişnuiau să se adune acolo şi să depună flori. Însă circumstanţele s-au schimbat după ce Estonia şi-a recăpătat independenţa. Vedem toată povestea joi, 20 iulie, într-un nou episod din serialul „New Occupaion”, exclusiv la Moldova 1!
Dacă soldatul de bronz încă le provoacă un sentiment de mândrie etnicilor ruşi care trăiesc în Estonia, majoritatea estonienilor îl percep ca pe un simbol al ocupației rusești. Alături de flori, lângă statuie apăreau și buchete făcute din sârmă ghimpată. Ba mai mult, statuia a devenit mărul discordiei în societate. În 2007, prin decizie de guvern, statuia a fost mutată din centrul orașului, fapt care a provocat o mulțime de tulburări în societate. Atunci soldatul de bronz a făcut o altă încercare de a ocupa Estonia. Spre deosebire de cea din 1940, tentativa nu s-a încununat de succes.

În timpul tulburărilor din 2007, câteva sute de persoane au fost rănite. Mulți oameni au spart geamurile magazinelor, au distrus automobile şi au aruncat cu pietre în polițişti. Nu a fost o revoltă anti-guvernamentală sau dezordini cauzate de problemele sociale. Diaspora rusă a protejat rămășițele fostului imperiu rusesc în Estonia, din care, în afară de Estonia, a făcut parte și Lituania, și Letonia timp de mai bine de 50 de ani. Aceasta a fost ultima bătălie a Imperiului desfăşurată în statele baltice.

Nu pierde joi, ora 22:45, şi sâmbătă în reluare de la 11:40, istoria ocupaţiei sovietice cu adevăruri ascunse decenii la rând.

VEDEŢI întreg documentarul „New Occupation” AICI!
 
Postat de: Doina Bejenari
Comentarii:
Ştiri
Abonare la Știri
Live Stream
Info Util
Curs BNM Meteo
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam