Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
09 Decembrie 2018 | 12:15
9 ianuarie este ultima zi în care cetăţenii Republicii Moldova cu drept de vot, care se află peste hotare, pot să se înregistreze în prealabil pentru alegerile parlamentare din februarie, relatează Radio Moldova Actualităţi.
06 Decembrie 2018 | 13:00
Doi moldoveni au fost reţinuţi pentru furturi
Un grup format din cetăţeni moldoveni - specializat în furturi din locuinţe de lux din Italia, Austria şi Germania, a fost destructurat de către oamenii legii din Moldova, Europol şi poliţiştii din ţările în care au fost comise infracţiunile. Potrivit organelor de drept, în acest caz sunt vizaţi 17 moldoveni. Infractorii au antecedente penale. Două persoane au fost reţinute, iar alţi suspecţi sunt daţi în căutare. Bănuiţii sunt documentaţi pentru furturi şi jafuri în proporţii deosebit de mari, relatează Radio Moldova Actualităţi.
05 Decembrie 2018 | 19:11
Un autocar de pe ruta Sankt-Petersburg –Moldova, implicat în accident
Cinci persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale după ce un autocar de pe ruta Sankt–Petersburg–Moldova s-a ciocnit violent de un camion. Accidentul s-a produs în regiunea Pskov. Potrivit informaţiilor preliminare, vinovat de accident s-ar face şoferul autocarului, care a pierdut controlul volanului şi a ieşit pe contrasens.
23 Noiembrie 2018 | 11:33
Persoanele stabilite peste hotare vor avea dreptul la pensie
Persoanele care şi-au stabilit domiciliul peste hotarele ţării vor avea dreptul la pensie în Republica Moldova. Parlamentul, în şedinţa de ieri, a votat completări ale Legii privind sistemul public de asigurări sociale, în I şi II lectură, potrivit unui comunicat de presă al Parlamentului.
19 Noiembrie 2018 | 19:51
Un autocar cu pasageri din Moldova, implicat într-un accident în România
O persoană a decedat şi alte şase au fost rănite după ce un autocar de călători înmatriculat în Republica Moldova s-a răsturnat, luni seara, pe raza localităţii Mărăşeşti, între Haret şi Modruzeni (România). Şase persoane au fost transportate cu ambulanţa la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean Focşani, scrie Agerpres.
15 Noiembrie 2018 | 14:51
Cetăţeni din Republica Moldova sunt vizaţi într-un dosar în România
Poliţia română a descoperit că 15.000 de persoane din Republica Moldova figurează cu domiciliul la trei adrese din Sectorul 3 Bucureşti. Din primele date, două grupuri infracţionale ofereau servicii contra cost unor cetăţeni străini, preponderent din Republica Moldova, pentru a le facilita obţinerea cărţii de identitate româneşti, declarând în fals că vor locui la adresele lor, relatează Moldova 1.
13 Noiembrie 2018 | 11:32
Proiecţia filmelor moldoveneşti la Londra
13 noiembrie 2018, Londra – Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) în cooperare cu Ambasada Republicii Moldova în Marea Britanie, cu scopul promovării imaginii ţării noastre, a organizat la Londra, proiecţia filmelor moldoveneşti de scurt metraj „Ana”, „Evadare” şi „Chers Amis”, urmată de discuţii cu regizorii Natalia Şaufert, Nicolae Negară şi Valeriu Andriuţă, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Afacerilor Extere şi Integrării Europene.
08 Noiembrie 2018 | 17:00
Actele de studii din Moldova ar putea fi recunoscute în Italia şi Belarus
Republica Moldova şi Italia vor recunoaşte reciproc documentele emise de instituţiile de învăţământ superior. Semnarea Acordului privind recunoaşterea actelor de studii a fost aprobată astăzi de către Executiv.
08 Noiembrie 2018 | 15:42
Moldovenii vor putea călători în Turcia fără vize
Cetăţenii Republicii Moldova vor putea călători în Turcia fără vize. Guvernul a aprobat proiectul de lege pentru ratificarea Protocolului, semnat la Chişinău pe 17 octombrie, de modificare a Acordului dintre Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul Republicii Turcia privind abolirea reciprocă a vizelor, semnat la Ankara la 1 noiembrie 2012, care va permite călătoria reciprocă a cetăţenilor din cele două state în baza buletinului intern de identitate.
04 Noiembrie 2018 | 17:03
Un microbuz cu moldoveni, implicat într-un accident în Ucraina
Un microbuz cu opt pasageri moldoveni, care se întorceau în Republica Moldova din Federaţia Rusă, a fost implicat într-un accident rutier. Accidentul s-a produs în această dimineaţă în apropiere de Kiev (Ucraina), relatează Radio Moldova Actualităţi, cu referire la agora.md.
04 Noiembrie 2018 | 14:00
Un tânăr din Moldova a stabilit un nou record mondial la Campionatul Mondial la powerlifting
Dumitru Calmîc, sportiv din Republica Moldova, dar şi student al Universităţii Tehnice din Moldova (UTM), a stabilit un nou record mondial în cadrul Campionatului Mondial la powerlifting din Glasgow (Scoţia), scrie diez.md.
30 Octombrie 2018 | 12:00
Mai mulţi moldoveni au ajuns la spital, după un accident produs în Rusia
UPDATE: Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene informează că în accidentul din Federaţia Rusă au avut de suferit şapte cetăţeni moldoveni. Şeful Serviciului de presă al instituţiei, Alexandr Roitman, a declarat pentru IPN că aceştia au suferit leziuni uşoare, iar viaţa lor este în afara oricărui pericol.
26 Octombrie 2018 | 14:47
Un tânăr din Moldova s-a stins din viaţă după un accident rutier în Italia
Un moldovean în vârstă de 18 ani s-a stins din viaţă, miercuri seara, într-un spital din oraşul Padova (Italia), după un accident rutier produs sâmbătă, 20 octombrie. Tânărul, împreună cu patru prieteni s-au răsturnat cu maşina într-o prăpastie de la marginea drumului, scrie IPN.
22 Octombrie 2018 | 19:36
Un grup de moldoveni plecaţi la muncă în Spania se plâng că sunt ţinuţi ostatici
Un grup din 26 de moldoveni, plecaţi prin intermediul unei agenţii la muncă în Spania, se plâng ca sunt ţinuţi ostatici în această ţară, unde au mers la strâns usturoi. Mai mult, ei spun ca le-au fost luate documentele, locuiesc în condiţii inumane şi îndură foame. Centrul pentru Combaterea Traficului de Persoane al Inspectoratului Naţional de Investigaţii s-a autosesizat, după ce în presa din Moldova a apărut o secvenţă video în care oamenii povestesc despre exploatarea lor în scop de muncă, pe teritoriul Spaniei, relatează Mesager. Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Ambasada Republicii Moldova în Regatul Spaniei s-a autosesizat în cazul respectiv, iar pentru clarificarea situaţiei, agentul consular al Ambasadei Republicii Moldova la Madrid s-a deplasat la faţa locului.
18 Octombrie 2018 | 09:28
Moldovenii vor putea călători în Turcia doar cu buletinul de identitate
Moldovenii vor putea călători în Turcia doar cu buletinul de identitate, iar transportatorii de mărfuri nu vor mai avea nevoie de autorizaţii pentru a tranzita Turcia.

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam