Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
08 Octombrie 2015 | 08:25
10 moldovence din Italia, înscrise în rândurile asistenţilor domiciliari calificaţi
10 femei originare din Republica Moldova, dar care muncesc în Italia, au finisat un curs gratuit de calificare pentru asistenţi domiciliari. Iniţiativa proiectului aparţine unor asociaţii din Italia.
Potrivit Ambasadei Republicii Moldova la Roma, obiectivul cursului a fost formarea și calificarea persoanelor angajate în familii, în principal, care îngrijesc de persoane în vârstă sau cu handicap și a fost destinat cetățenilor moldoveni aflați în Italia.

Organizatorii cursului au optat pentru modalitatea de instruire telematică, fiind apreciată drept potrivită pentru persoanele angajate la munca în familii.  Titularele atestatelor de absolvire vor fi înscrise în bazele de date ale asistenților domiciliari calificați.

La ceremonia de înmânare a atestatelor au fost prezente cele zece absolvente, promotorii proiectului, reprezentanți ai mediului asociativ, de afaceri.
În cuvântul său de salut, ambasadorul Stela Stîngaci a mulțumit absolventelor, îndemnându-le să valorifice calificarea obținută și să disemineze în rândurile cetățenilor moldoveni din Italia informația privind beneficiile și posibilitatea participării la astfel de cursuri gratuite.

Ambasada a făcut un apel și către celelalte asociații ale moldovenilor din Italia de a organiza astfel de cursuri, ca fiind necesare și utile pentru obținerea unei pregătiri și calificări profesionale, precum și pentru sporirea șanselor de a obține un loc de muncă legal și mai bine plătit.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam