Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
16 Decembrie 2015 | 12:30
13 moldoveni, arestaţi în Franţa pentru sustragerea mijloacelor băneşti de pe carduri de plată
13 cetăţeni ai Republicii Moldova cu vârsta cuprinsă între 20 şi 50 de ani au fost condamnaţi în Franţa, pentru sustragerea mijloacelor băneşti de pe conturile cardurilor de plată emise de instituţiile bancare de pe teritoriul francez, relatează Radio Moldova Actualităţi.
Potrivit ofițerului de presă al Inspectoratului național de Investigații, Diana Sochircă, anterior, membrii grupării criminale au mai fost condamnați pentru infracțiuni similare.

„în urma investigațiilor efectuate de angajații Centrului pentru combaterea crimelor informatice a Inspectoratului național de Investigație în comun cu poliția din Franța s-a stabilit că timp de un an membrii grupării criminale instalau la bancomate, aflate pe teritoriul Franței, utilaj specializat în copierea benzii magnetice a cardurilor bancare. Ulterior, prin contrafacerea cardurilor de plată și punerea în circulație a acestora la bancomate, extrăgeau mijloace bănești în proporții deosebit de mari. Suma prejudiciului material cauzat este de peste 6 milioane de lei moldovenești”, a declarat Diana Sochircă.

În urma perchezițiilor efectuate de oamenii legii la domiciliile suspecților și în laboratorul identificat pe teritoriul Republicii Moldova, unde era confecționat utilajul specializat, au fost depistate peste 62 de utilaje, precum și părți componente necesare pentru asamblare. 

Astfel,  în rezultatul cooperării internaționale, toți membrii grupării au fost atrași la răspundere penală și au fost condamnați de către justiția franceză la închisoare cu termenul cuprins între doi și cinci ani.
 
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam