Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
23 Aprilie 2014 | 12:45
15 companii din Moldova participă la expoziţia „Wine&Delicaices” din Praga
Vinuri şi băuturi alcoolice tari fabricate în Moldova sunt expuse la una din cele mai renumite expoziţii internaţionale specializate, „Wine&Delicacies”, care se desfăşoară în Praga, Cehia, în perioada 23 - 25 aprilie 2014. Participarea cu un stand colectiv la acest eveniment a producătorilor de pe ambele maluri ale Nistrului este organizată de Camera de Comerţ şi Industrie (CCI) cu asistenţa financiară a Programului UE-PNUD „Susţinerea măsurilor de promovare a încrederii”.
„Întreprinzătorii de pe ambele maluri ale Nistrului vor avea posibilitatea să își promoveze vinăriile, să atragă turiști, să facă schimb de experiență, dar și să stabilească relații de colaborare între ei”, spune directorul Direcției Expoziții și Târguri a CCI, Marina Petrova.     

Potrivit sursei citate, în cadrul programului adițional al expoziției vor fi organizate degustări, masterclass, întrevederi bilaterale de afaceri, o conferință de presă, Bursa moldo-cehă de contacte de afaceri. De asemenea, în premieră, pentru importatorii și distribuitorii din Cehia va fi desfășurată prezentarea brandului „Wine of Moldova”.     

Potrivit datelor Biroului Național de Statistică al Republicii Moldova, pe parcursul anului 2013 exportul vinurilor moldovenești în Cehia s-a majorat de 2,2 ori comparativ cu anul 2012. De un interes deosebit se bucură vinurile seci tinere, precum și cele  de colecție. Republica Cehă este prezentă în top 7 piețe de comercializare a  vinurilor moldovenești.

Programul UE-PNUD „Susținerea Măsurilor de Promovare a Încrederii” este implementat de în perioada anilor 2012-2015, cu un buget total de 10,6 milioane de euro. Programul contribuie la promovarea încrederii între ambele maluri ale Nistrului prin implicarea autorităților locale, societății civile, comunității de afaceri și altor părți interesate în activitățile de dezvoltare economică și socială a comunităților locale.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam