Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
20 Ianuarie 2014 | 11:42
15 milioane de euro, pedeapsa unui moldovean pentru contrabandă cu ţigări
15 milioane de euro şi un an şi patru luni de închisoare. Asta este pedeapsa la care a fost condamnat un moldovean, în Italia, pentru contrabandă cu ţigări în proporţii deosebit de mari. Presa italiană l-a numit „super traficant”, amenda fiind şi un record absolut în Italia, scrie evz.ro.
Potrivit oggitreviso.it, cetăţeanul Republicii Moldova, în vârstă de 43 de ani, a fost reţinut de către poliţia din oraşul italian Treviso pentru că avea asupra sa o cantitate mare de ţigări.

Bărbatul aducea ţigările din Ucraina în Italia, cu destinaţia Treviso. Atunci, acesta a fost prins cu peste cinci tone de ţigări. Într-un microbuz marca Fiat Ducato special reutilat, el transporta 288 de panouri umplute cu 24.000 de cartuşe de ţigări Marlboro şi Chesterfield.

„Poliţa italiană a numit această operaţiune „blonde îngheţate”, deoarece tutunul a fost ascuns în interiorul unor panouri de izolaţie utilizate în camere frigorifice. Poliţia italiană a stabilit că bărbatul făcea parte dintr-o reţea internaţională de contrabandişti, iar anterior l-a căutat pentru o altă infracţiune similară. Odată cu prinderea în flagrant a moldoveanului, a fost deconspirată o organizaţie internaţională care se ocupa cu importul ţigărilor de contrabandă contrafăcute în Ucraina, Moldova, Slovenia şi Italia.

În luna mai, moldoveanul reuşise să scape ca prin urechile acului de poliţia italiană, întorcându-se în ţară. De această dată, bărbatul nu a mai fost, însă, atât de norocos. Când s-a întors în Italia, poliţia italiană l-a reţinut imediat.

Greu de imaginat modul în care poate fi plătită amenda de 15 milioane de euro, acesta fiind un record la stabilirea unei astfel de pedepse. Potrivit unor estimări, fiecare gram de tutun care a fost trecut prin contrabandă peste vamă se amendează, în acest caz, cu 5 euro, notează „Corriere del Veneto” din Italia. Dacă ar fi ajuns pe piaţă, ţigările ar fi fost vândute cu un milion şi 200 de mii de euro.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam