Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
25 Septembrie 2014 | 15:28
15 studenţi moldoveni care fac studii la Strasbourg au analizat sistemul de învăţământ francez
Reprezentanţa Permanentă a Republicii Moldova pe lângă Consiliul Europei a organizat întâlnirea cu 15 studenţi moldoveni din oraşul Strasbourg, în cadrul ediţiei a IV-a a Zilei Integrării şi Orientării. Evenimentul s-a desfăşurat în incinta misiunii, în cooperare cu filiala de la Strasbourg a Organizaţiei „Jeunes Moldaves” din Franţa.
Reprezentantul Permanent al Republicii Moldova pe lângă Consiliul Europei, Tatiana Pârvu, a informat participanții despre activitatea misiunii diplomatice, sarcinile care îi revin și activitățile culturale organizate la Strasbourg. Ambasadorul i-a încurajat pe studenți să consulte pagina web a Reprezentanței Permanente, invitându-i să participe cât mai activ în viața diasporei din regiune.
 
Studenții nou-veniți s-au referit la planurile lor de studii, adresând o serie de întrebări reprezentanților misiunii diplomatice, cât și membrilor organizației „Jeunes Moldaves en France”, care au împărtășit din propria experiență de aflare în Franța.

Astfel, participanții la Ziua Integrării și Orientării au purtat un dialog interactiv, bazat pe întrebări-răspunsuri, despre aspectele sistemului francez de învățământ și unele detalii mai problematice de integrare.

Schimbul de opinii s-a efectuat într-o atmosferă cordială și deschisă, cu participarea activă a 15 tineri, care au început sau continuă să își facă studiile în Strasbourg.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam