Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
26 August 2015 | 15:15
16 studenţi germani vor afla realităţile Republicii Moldova în cadrul unei şcoli moldo-germane
Timp de trei săptămâni, 16 studenţi din Germania participă la activităţile organizate de şcoala moldo-germană ediţia 2015. Programul activităţilor include lecţii de limbă română, istorie şi cultură, întâlniri cu oficialităţi şi reprezentanţi ai societăţii civile din diverse localităţi.
Inaugurarea şcolii a avut loc la Casa Limbii Române „Nichita Stănescu” din Chişinău cu participarea diplomaţilor de la Ambasada Germaniei şi oficialilor de la Ministerul Culturii şi Primăria municipiului Chişinău. Animatorul şcolii este conaţionalul nostru, doctorul în istorie,  Vasile Dumbravă, stabilit cu traiul în Germania.

„Această școală de vară contribuie substanțial la o mai bună cunoaștere a realităților din Republica Moldova pentru studenții din Germania, contribuie la cunoașterea culturii, istoriei, a politicului, a situației minorităților naționale din Republica Moldova”, a declarat doctorul în istorie Vasile Dumbravă.

Studenţii din Germania vor  fi prezenţi şi la activităţile de sărbătoare din aceste zile. Ei au fost invitați să participe la două dictări de cunoaştere a limbii române, ce vor avea lor  pe  data de 31 august şi 1 septembrie curent la Chişinău. Iar la data de 9 septembrie vor avea o întâlnire cu viceministrul Culturii, Igor Şarov.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam