Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
11 Noiembrie 2014 | 11:23
1600 de moldoveni au domiciliul într-un apartament din Iaşi
Într-un apartament din Iaşi au viză de reşedinţă 1600 de oameni, potrivit actelor oficiale. Sunt cetăţeni din Republica Moldova care au avut nevoie să demonstreze că au domiciliu în România pentru a obţine cetăţenia română, informează digi24.ro.
„Ni s-au semnalat în jur de 1.600 de persoane care au aceeași adresă de domiciliu”, a spus Marian Grigoraş, purtător de cuvânt BEJ Iaşi.
Potrivit presei românești, locatarii din bloc spun că nu i-au întâlnit pe numeroşii lor vecini, iar în apartament stau, cu chirie, doar o mamă și fiul ei. Tatăl chiriaşei spune că proprietarul locuinţei este un cetăţean din Republica Moldova.

Situaţia nu este singulară în judeţul Iaşi. În ultimii ani, în alte trei comune de lângă Prut s-au descoperit sute de oameni care aveau domiciliul la aceleaşi adrese. De fiecare dată a fost vorba despre cetăţeni din Republica Moldova, comunică Dan Cârlan, prefectul județului Iași.

Persoanele care solicită cetăţenia română trebuie să facă dovada că au domiciliul în România. Aşa explică autorităţile apariţia a sute sau chiar mii de locatari într-o singură locuinţă.

Poliţia s-a autosesizat în cazul celor 1.600 de oameni din apartamentul din Iaşi, însă legea nu prevede un număr maxim de persoane care pot fi luate în spaţiu de un proprietar, atâta timp cât toate acestea sunt înregistrate la Evidenţa Populaţiei.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam