Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
18 proiecte ale diasporei vor fi finanţate în cadrul Programului Diaspora Engagement Hub
02 Aprilie 2018 | 12:31
Mai multe proiecte ale diasporei vor fi finanţate în cadrul Programului guvernamental de granturi tematice Diaspora „Engagement Hub” (DEH), destinat cetăţenilor Republicii Moldova stabiliţi peste hotarele ţării. Proiectele câştigătoare la această categorie, orientate spre crearea parteneriatelor dintre asociaţii pentru desfăşurarea diferitor acţiuni cu caracter socio-economic regional, comunitar, educaţional şi de sănătate, vor fi finanţate cu peste 90 de milioane de lei per proiect.
Potrivit unui comunicat de presă al Biroului Relații cu Diaspora (BRD), comisia de evaluare și selectare a proiectelor a desemnat 18 proiecte câștigătoare din cele 26 dosare depuse în perioada 07 decembrie 2017 - 15 martie 2018, pentru trei subprograme: Parteneriate tematice regionale, Abilitatea femeilor în diasporă și Reîntoarcerea profesională a diasporei. 
 
În cadrul subprogramului „Parteneriate tematice regionale”  au fost selectate spre finanțare trei din patru dosare depuse.

Scopul programului este de a valorifica capitalul uman al diasporei și de a susține moldovenii din străinătate în implementarea ideilor acestora în Republica Moldova. 

DEH este un program de granturi tematice, destinat cetățenilor originari din Republica Moldova aflați peste hotare și se desfășoară cu suportul financiar al Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) în cadrul proiectului „Consolidarea capacităților instituționale ale Republicii Moldova în domeniul migrației și dezvoltării” în faza a II-a. Scopul programului este de a-i susține pe moldovenii din străinătate în implementarea ideilor lor în Republica Moldova și de a pune în valoare capitalul uman al diasporei.
Postat de: Mihaela Bucătari
Comentarii:
15 Noiembrie 2018 | 14:51
Cetăţeni din Republica Moldova sunt vizaţi într-un dosar în România
Poliţia română a descoperit că 15.000 de persoane din Republica Moldova figurează cu domiciliul la trei adrese din Sectorul 3 Bucureşti. Din primele date, două grupuri infracţionale ofereau servicii contra cost unor cetăţeni străini, preponderent din Republica Moldova, pentru a le facilita obţinerea cărţii de identitate româneşti, declarând în fals că vor locui la adresele lor, relatează Moldova 1.
13 Noiembrie 2018 | 11:32
Proiecţia filmelor moldoveneşti la Londra
13 noiembrie 2018, Londra – Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) în cooperare cu Ambasada Republicii Moldova în Marea Britanie, cu scopul promovării imaginii ţării noastre, a organizat la Londra, proiecţia filmelor moldoveneşti de scurt metraj „Ana”, „Evadare” şi „Chers Amis”, urmată de discuţii cu regizorii Natalia Şaufert, Nicolae Negară şi Valeriu Andriuţă, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Afacerilor Extere şi Integrării Europene.
08 Noiembrie 2018 | 17:00
Actele de studii din Moldova ar putea fi recunoscute în Italia şi Belarus
Republica Moldova şi Italia vor recunoaşte reciproc documentele emise de instituţiile de învăţământ superior. Semnarea Acordului privind recunoaşterea actelor de studii a fost aprobată astăzi de către Executiv.
08 Noiembrie 2018 | 15:42
Moldovenii vor putea călători în Turcia fără vize
Cetăţenii Republicii Moldova vor putea călători în Turcia fără vize. Guvernul a aprobat proiectul de lege pentru ratificarea Protocolului, semnat la Chişinău pe 17 octombrie, de modificare a Acordului dintre Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul Republicii Turcia privind abolirea reciprocă a vizelor, semnat la Ankara la 1 noiembrie 2012, care va permite călătoria reciprocă a cetăţenilor din cele două state în baza buletinului intern de identitate.
04 Noiembrie 2018 | 17:03
Un microbuz cu moldoveni, implicat într-un accident în Ucraina
Un microbuz cu opt pasageri moldoveni, care se întorceau în Republica Moldova din Federaţia Rusă, a fost implicat într-un accident rutier. Accidentul s-a produs în această dimineaţă în apropiere de Kiev (Ucraina), relatează Radio Moldova Actualităţi, cu referire la agora.md.
04 Noiembrie 2018 | 14:00
Un tânăr din Moldova a stabilit un nou record mondial la Campionatul Mondial la powerlifting
Dumitru Calmîc, sportiv din Republica Moldova, dar şi student al Universităţii Tehnice din Moldova (UTM), a stabilit un nou record mondial în cadrul Campionatului Mondial la powerlifting din Glasgow (Scoţia), scrie diez.md.
30 Octombrie 2018 | 12:00
Mai mulţi moldoveni au ajuns la spital, după un accident produs în Rusia
UPDATE: Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene informează că în accidentul din Federaţia Rusă au avut de suferit şapte cetăţeni moldoveni. Şeful Serviciului de presă al instituţiei, Alexandr Roitman, a declarat pentru IPN că aceştia au suferit leziuni uşoare, iar viaţa lor este în afara oricărui pericol.
26 Octombrie 2018 | 14:47
Un tânăr din Moldova s-a stins din viaţă după un accident rutier în Italia
Un moldovean în vârstă de 18 ani s-a stins din viaţă, miercuri seara, într-un spital din oraşul Padova (Italia), după un accident rutier produs sâmbătă, 20 octombrie. Tânărul, împreună cu patru prieteni s-au răsturnat cu maşina într-o prăpastie de la marginea drumului, scrie IPN.
22 Octombrie 2018 | 19:36
Un grup de moldoveni plecaţi la muncă în Spania se plâng că sunt ţinuţi ostatici
Un grup din 26 de moldoveni, plecaţi prin intermediul unei agenţii la muncă în Spania, se plâng ca sunt ţinuţi ostatici în această ţară, unde au mers la strâns usturoi. Mai mult, ei spun ca le-au fost luate documentele, locuiesc în condiţii inumane şi îndură foame. Centrul pentru Combaterea Traficului de Persoane al Inspectoratului Naţional de Investigaţii s-a autosesizat, după ce în presa din Moldova a apărut o secvenţă video în care oamenii povestesc despre exploatarea lor în scop de muncă, pe teritoriul Spaniei, relatează Mesager. Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Ambasada Republicii Moldova în Regatul Spaniei s-a autosesizat în cazul respectiv, iar pentru clarificarea situaţiei, agentul consular al Ambasadei Republicii Moldova la Madrid s-a deplasat la faţa locului.
18 Octombrie 2018 | 09:28
Moldovenii vor putea călători în Turcia doar cu buletinul de identitate
Moldovenii vor putea călători în Turcia doar cu buletinul de identitate, iar transportatorii de mărfuri nu vor mai avea nevoie de autorizaţii pentru a tranzita Turcia.
12 Octombrie 2018 | 14:25
Un moldovean de 33 de ani a fost găsit mort în Thailanda
Un moldovean de 33 de ani a fost găsit mort pe o insulă din Thailanda. Deocamdată, nu se ştie care este cauza decesului. Corpul neînsufleţit al bărbatului a fost transportat ieri în capitala Bangkok pentru autopsie, relatează Moldova 1.
08 Octombrie 2018 | 16:16
Cetăţenii Republicii Moldova vor putea munci legal în Bulgaria
În Bulgaria a intrat în vigoare Acordul cu Moldova privind migraţia forţei de muncă. Despre acest lucru a comunicat Ministerul Muncii din Bulgaria, menţionând că documentul a fost făcut public în Monitorul Oficial din Bulgaria şi este valabil pentru cetăţenii din cele două ţări, care au contracte de muncă şi au permis de şedere pe teritoriul altei ţări, relatează Radio Moldova Actualităţi.
04 Octombrie 2018 | 15:26
Lucrările unor fotografi din Moldova, expuse la Strasbourg
Expoziţia „Peisaje ale statelor membre GUAM”, cu lucrări ale fotografilor cu renume din Republica Moldova, Azerbaidjan, Ucraina şi Georgia, a fost inaugurată la Strasbourg. Aceasta prezintă publicului locuri frumoase din aceste ţări, evenimente caracteristice culturii şi tradiţiilor naţionale.
03 Octombrie 2018 | 18:33
Moldovenii vor putea călători în Turcia doar cu buletinul de identitate
Moldovenii vor putea călători în Turcia, iar cetăţenii turci în Republica Moldova doar cu buletinul de identitate. Un proiect de lege în acest sens a fost aprobat astăzi de Cabinetul de Miniştri şi face parte din Protocolul semnat între Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul Turciei de modificare a Acordului privind abolirea reciprocă a vizelor, încheiat la Ankara, la 1 noiembrie 2012, relatează Radio Moldova Actualităţi.
01 Octombrie 2018 | 17:12
Un moldovean a decedat în Italia
O petrecere a burlacilor s-a încheiat tragic pentru un moldovean şi câţiva români, în Italia. Tânărul, de 21 de ani, originar din Moldova a decedat după ce a fost atacat cu cuţitele, iar alte şapte persoane au fost rănite, în urma încăierării. Făptaşii au fugit de la faţa locului şi sunt căutaţi de poliţie, relatează Mesager.
28 Septembrie 2018 | 20:24
Vinurile din Moldova, apreciate de celebra revistă Vogue
Vinurile din Moldova, apreciate de celebra revistă Vogue. Jurnalista Alia Akkam care a vizitat recent ţara noastră a publicat un articol amplu despre cele mai celebre vinuri, vinării, soiuri de struguri, dar şi bucate tradiţionale moldoveneşti, relatează Mesager.
24 Septembrie 2018 | 17:43
Perioada de implementarea a Acordului cu privire la angajarea temporară a cetăţenilor moldoveni în Israel a fost extinsă
Republica Moldova şi Israel vor extinde perioada de valabilitate a Acordului cu privire la angajarea temporară a lucrătorilor din Moldova în anumite sectoare din Statul Israel pentru o perioadă adiţională de cinci ani.
23 Septembrie 2018 | 10:02
Un fost locuitor din regiunea transnistreană, printre victimele unui accident aviatic din Siria
Un fost ocuitor din regiunea transnistreană se numără printre victimele unui accident aviatic produs în Siria la începutul acestei săptămâni, relatează Moldova 1.
17 Septembrie 2018 | 19:12
Fructe din Moldova la expoziţia WorldFood, Moscova
Circa 15 producători, procesatori şi exportatori de fructe, membri ai Asociaţiei Moldova Fruct, prezintă în perioada 17-20 septembrie la expoziţia internaţională specializată WorldFood Moscova, Federaţia Rusă fructele proaspete şi procesate produse în Republica Moldova. Este un eveniment de anvergură la care participă peste 1400 de companii din 65 de ţări, relatează Mesager.
16 Septembrie 2018 | 19:00
Un moldovean s-a stins din viaţă într-o închisoare din Italia
Un moldovean s-a stins din viaţă într-o închisoare din Italia. Potrivit presei locale, bărbatul, de 38 de ani, a fost găsit fără suflare în celula sa de către angajaţii penitenciarului, relatează Mesager.
13 Septembrie 2018 | 12:32
Un artist plastic moldovean, stabilit în Belgia, a vernisat o expoziţie la Muzeul de Arte
Artistul plastic Ion Chişcă, stabilit cu traiul în Belgia, a revenit la Chişinău, vernisând o expoziţie de grafică şi pictură. Inaugurarea acesteia a avut loc la Muzeul Naţional de Artă din Chişinău, relatează Radio Moldova Actualităţi.
08 Septembrie 2018 | 20:14
O moldoveancă - principala favorită a Supermaratonului de 24 de ore din Portugalia
Câştigătoarea Campionatului deschis al Republicii Moldova la Supermaraton de 24 de ore, Elena Iabanji, participă la o nouă cursă de 24 de ore, de data aceasta în Portugalia, relatează Radio Moldova Actualităţi, cu referire la Radio Chişinău.
07 Septembrie 2018 | 12:49
Un microbuz din Moldova, implicat în accident în România
Un microbuz cu cetăţeni ai Republicii Moldova a fost implicat într-un grav accident în România. Impactul a avut loc în jurul orei 10:30 în localitatea Soci, pe drumul european, relatează Mesager.
05 Septembrie 2018 | 15:35
Expoziţia de desene „Reintegrarea ţării în imaginile copiilor şi tineretului” la Strasbourg
În incinta spaţiului expoziţional „Lieu d’Europe” din oraşul Strasbourg, a fost inaugurată ieri, patru septembrie, expoziţia de desene „Reintegrarea ţării în imaginile copiilor şi tinerilor” cuprinzând circa 100 de lucrări ale copiilor de pe ambele maluri ale Nistrului, potrivit unui comunicat al Biroului Politici de Reintegrare.
04 Septembrie 2018 | 11:24
Picturile Alinei Palamarciuc la o expoziţie în Portugalia
În sala de expoziţii a bibliotecii municipale São Domingos de Rana din apropierea Lisabonei a fost vernisată o nouă expoziţie de pictură a artistei plastice din Republica Moldova, Alina Palamarciuc, potrivit unui comunicat al Ministerului de Externe şi Integrării Europene.
02 Septembrie 2018 | 10:32
Lidia Isac a câştigat Premiul Televiziunii Române la festivalul „Cerbul de Aur”
Lidia Isac, reprezentanta Republicii Moldova la cea de-a 50-a ediţie a Festivalului Internaţional „Cerbul de Aur” este printre premianţi. Lidia Isac a câştigat Premiul Televiziunii Române. Interpreta a intrat în concurs cu o piesă proprie, intitulată „Mâinile sus”, dar şi cu un celebru şlagăr românesc „Tu nu vezi cerul”, relatează Radio Moldova Actualităţi.
30 August 2018 | 09:06
Un microbuz cu moldoveni, lovit de un tren în România
Un microbuz în care se aflau opt moldoveni a fost lovit de locomotiva unui tren, în judeţul Vaslui, România, în noaptea de miercuri spre joi, scrie ştirileprotv.ro.
Ştiri
Abonare la Știri
Live Stream
Info Util
Curs BNM Meteo
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam