Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
18 proiecte ale diasporei vor fi finanţate în cadrul Programului Diaspora Engagement Hub
02 Aprilie 2018 | 12:31
Mai multe proiecte ale diasporei vor fi finanţate în cadrul Programului guvernamental de granturi tematice Diaspora „Engagement Hub” (DEH), destinat cetăţenilor Republicii Moldova stabiliţi peste hotarele ţării. Proiectele câştigătoare la această categorie, orientate spre crearea parteneriatelor dintre asociaţii pentru desfăşurarea diferitor acţiuni cu caracter socio-economic regional, comunitar, educaţional şi de sănătate, vor fi finanţate cu peste 90 de milioane de lei per proiect.
Potrivit unui comunicat de presă al Biroului Relații cu Diaspora (BRD), comisia de evaluare și selectare a proiectelor a desemnat 18 proiecte câștigătoare din cele 26 dosare depuse în perioada 07 decembrie 2017 - 15 martie 2018, pentru trei subprograme: Parteneriate tematice regionale, Abilitatea femeilor în diasporă și Reîntoarcerea profesională a diasporei. 
 
În cadrul subprogramului „Parteneriate tematice regionale”  au fost selectate spre finanțare trei din patru dosare depuse.

Scopul programului este de a valorifica capitalul uman al diasporei și de a susține moldovenii din străinătate în implementarea ideilor acestora în Republica Moldova. 

DEH este un program de granturi tematice, destinat cetățenilor originari din Republica Moldova aflați peste hotare și se desfășoară cu suportul financiar al Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) în cadrul proiectului „Consolidarea capacităților instituționale ale Republicii Moldova în domeniul migrației și dezvoltării” în faza a II-a. Scopul programului este de a-i susține pe moldovenii din străinătate în implementarea ideilor lor în Republica Moldova și de a pune în valoare capitalul uman al diasporei.
Postat de: Mihaela Bucătari
Comentarii:
23 Ianuarie 2019 | 13:26
Moldoveni, implicaţi într-un accident în România
Patru persoane, printre care moldoveni, turci şi bulgari, au ajuns la spital după ce dubiţa în care se aflau a fost implicată într-un accident în România, relatează Moldova 1.
23 Ianuarie 2019 | 10:43
Un înotător din Moldova ar putea primi Premiul Nobel pentru Pace
Moldoveanul Ion Lazarenco, primul om de pe glob care a reuşit să traverseze înot cele şapte strâmtori, din prima încercare, va fi propus de către Guvern la Premiul Nobel pentru Pace. Decizia a fost anunţată de premierul Pavel Filip, în timpul întrevederii cu sportivul, care prin înot promovează pacea şi unitatea.
15 Ianuarie 2019 | 21:00
Moldoveanul Dumitru Voloşin a alergat în cel mai rece punct de pe glob
Moldoveanul Dumitru Voloşin a alergat în cel mai rece punct de pe glob. Este vorba despre localitatea Oymyakon, regiunea Yakutia din Rusia, unde se înregistrează temperaturi de până la -71°C. Dumitru a alergat distanţa de 50 km la temperatura de -60°C, în cadrul unui maraton de caritate, relatează Mesager.
14 Ianuarie 2019 | 18:00
Obiceiurile moldoveneşti, promovate la Galaţi
Studenţii moldoveni de la Galaţi au desfăşurat o spectaculoasă petrecere pentru Revelionul pe stil vechi, relatează Radio Moldova Actualităţi.
10 Ianuarie 2019 | 15:00
Un moldovean reţinut în Italia pentru tentativă de furt
Un moldovean a fost reţinut în Italia după ce şi-a pierdut actele de identitate în faţa localului pe care intenţiona să-l jefuiască, relatează Moldova 1.
02 Ianuarie 2019 | 13:00
Moldovenii cu domiciliul în străinătate au dreptul la pensie
Cetăţenii moldoveni cu domiciliul în străinătate au dreptul să primească pensie din Republica Moldova. În cazul în care persoana îndreptăţită beneficiază de pensie în Republica Moldova şi are domiciliul stabilit în străinătate, aceasta are obligaţia de a transmite, pe adresa Casei Naţionale de Asigurări Sociale, la fiecare 12 luni, un certificat de viaţă în modul prevăzut de Guvern, relatează Radio Moldova Actualităţi.
02 Ianuarie 2019 | 11:06
În atenţia moldovenilor care muncesc la Moscova
Costul unui brevet de muncă pentru migranţii care muncesc la Moscova a crescut începând din 1 ianuarie de la 4,5 mii până la 5000 de ruble, scrie Ria Novosti.
30 Decembrie 2018 | 16:27
Un moldovean a primit la Viena Marele Premiu pentru Cultură
Un moldovean este cel mai bun artist din Austria. Dansatorul de balet Mihail Sosnovschi a fost distins, la Viena, cu Marele Premiu pentru Cultură 2018, relatează Mesager, cu referire la publika.md.
29 Decembrie 2018 | 10:51
25 de copii din diasporă, câştigători ai concursului „Moldova sunt EU”
25 de copii din diaspora Republicii Moldova sunt câştigătorii concursului „Moldova sunt EU”. Participanţii au redat tematica concursului prin intermediul unei poezii sau a unui filmuleţ, eroul principal fiind persoana care a aplicat. Pe lângă diplomă şi cadouri, copiii au fost selectaţi automat pentru a participa la Programul guvernamental DOR Diasporă*Origini*Reveniri, ediţia 2019, scrie IPN.
28 Decembrie 2018 | 20:06
Copiii din diasporă, încurajaţi să-şi perfecţioneze limba maternă
Copiii din diasporă încurajaţi să-şi perfecţioneze limba maternă! Astăzi Biroul relaţii cu diaspora în parteneriat cu UNDP Moldova au făcut totalurile concursului „Moldova sunt EU”, acţiune menită să dezvolte abilităţile lingvistice şi să promoveze cultura naţională, relatează Mesager.
25 Decembrie 2018 | 17:00
O moldoveancă a fost salvată de salvamontiştii din Neamţ
O femeie de 30 de ani din Republica Moldova a fost salvată de salvamontiştii din Neamţ (România) după ce a ajuns epuizată pe platoul Masivului Ceahlău, relatează Radio Moldova Actualităţi.
19 Decembrie 2018 | 09:13
Diaspora moldovenească continuă să investească în localităţile de baştină
Au plecat peste hotare pentru un trai mai bun, dar nu şi-au uitat originile. Din ceea ce agonisesc, o parte din bani o trimit acasă, pentru diverse proiecte sociale, care readuc satele noastre la viaţă. Vorbim despre membrii a zeci de Asociaţii ale băştinaşilor, care în ultimii trei ani cu ajutorul Guvernului Elveţiei au creat servicii mai bune în localităţile de baştină, în cadrul proiectului „Migraţie şi dezvoltare locală”, relatează Mesager.
14 Decembrie 2018 | 17:00
Moldovenii care locuiesc peste hotarele ţării au dreptul la pensie
Decretul de promulgare, dar şi legea care stabileşte că moldovenii care locuiesc peste hotarele ţării vor avea dreptul la pensie în Republica Moldova au fost publicate în Monitorul Oficial, relatează Moldova 1.
09 Decembrie 2018 | 12:15
9 ianuarie - ultima zi în care moldovenii de peste hotare se pot înregistra pentru alegeri
9 ianuarie este ultima zi în care cetăţenii Republicii Moldova cu drept de vot, care se află peste hotare, pot să se înregistreze în prealabil pentru alegerile parlamentare din februarie, relatează Radio Moldova Actualităţi.
06 Decembrie 2018 | 13:00
Doi moldoveni au fost reţinuţi pentru furturi
Un grup format din cetăţeni moldoveni - specializat în furturi din locuinţe de lux din Italia, Austria şi Germania, a fost destructurat de către oamenii legii din Moldova, Europol şi poliţiştii din ţările în care au fost comise infracţiunile. Potrivit organelor de drept, în acest caz sunt vizaţi 17 moldoveni. Infractorii au antecedente penale. Două persoane au fost reţinute, iar alţi suspecţi sunt daţi în căutare. Bănuiţii sunt documentaţi pentru furturi şi jafuri în proporţii deosebit de mari, relatează Radio Moldova Actualităţi.
05 Decembrie 2018 | 19:11
Un autocar de pe ruta Sankt-Petersburg –Moldova, implicat în accident
Cinci persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale după ce un autocar de pe ruta Sankt–Petersburg–Moldova s-a ciocnit violent de un camion. Accidentul s-a produs în regiunea Pskov. Potrivit informaţiilor preliminare, vinovat de accident s-ar face şoferul autocarului, care a pierdut controlul volanului şi a ieşit pe contrasens.
23 Noiembrie 2018 | 11:33
Persoanele stabilite peste hotare vor avea dreptul la pensie
Persoanele care şi-au stabilit domiciliul peste hotarele ţării vor avea dreptul la pensie în Republica Moldova. Parlamentul, în şedinţa de ieri, a votat completări ale Legii privind sistemul public de asigurări sociale, în I şi II lectură, potrivit unui comunicat de presă al Parlamentului.
19 Noiembrie 2018 | 19:51
Un autocar cu pasageri din Moldova, implicat într-un accident în România
O persoană a decedat şi alte şase au fost rănite după ce un autocar de călători înmatriculat în Republica Moldova s-a răsturnat, luni seara, pe raza localităţii Mărăşeşti, între Haret şi Modruzeni (România). Şase persoane au fost transportate cu ambulanţa la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean Focşani, scrie Agerpres.
15 Noiembrie 2018 | 14:51
Cetăţeni din Republica Moldova sunt vizaţi într-un dosar în România
Poliţia română a descoperit că 15.000 de persoane din Republica Moldova figurează cu domiciliul la trei adrese din Sectorul 3 Bucureşti. Din primele date, două grupuri infracţionale ofereau servicii contra cost unor cetăţeni străini, preponderent din Republica Moldova, pentru a le facilita obţinerea cărţii de identitate româneşti, declarând în fals că vor locui la adresele lor, relatează Moldova 1.
13 Noiembrie 2018 | 11:32
Proiecţia filmelor moldoveneşti la Londra
13 noiembrie 2018, Londra – Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) în cooperare cu Ambasada Republicii Moldova în Marea Britanie, cu scopul promovării imaginii ţării noastre, a organizat la Londra, proiecţia filmelor moldoveneşti de scurt metraj „Ana”, „Evadare” şi „Chers Amis”, urmată de discuţii cu regizorii Natalia Şaufert, Nicolae Negară şi Valeriu Andriuţă, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Afacerilor Extere şi Integrării Europene.
08 Noiembrie 2018 | 17:00
Actele de studii din Moldova ar putea fi recunoscute în Italia şi Belarus
Republica Moldova şi Italia vor recunoaşte reciproc documentele emise de instituţiile de învăţământ superior. Semnarea Acordului privind recunoaşterea actelor de studii a fost aprobată astăzi de către Executiv.
08 Noiembrie 2018 | 15:42
Moldovenii vor putea călători în Turcia fără vize
Cetăţenii Republicii Moldova vor putea călători în Turcia fără vize. Guvernul a aprobat proiectul de lege pentru ratificarea Protocolului, semnat la Chişinău pe 17 octombrie, de modificare a Acordului dintre Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul Republicii Turcia privind abolirea reciprocă a vizelor, semnat la Ankara la 1 noiembrie 2012, care va permite călătoria reciprocă a cetăţenilor din cele două state în baza buletinului intern de identitate.
04 Noiembrie 2018 | 17:03
Un microbuz cu moldoveni, implicat într-un accident în Ucraina
Un microbuz cu opt pasageri moldoveni, care se întorceau în Republica Moldova din Federaţia Rusă, a fost implicat într-un accident rutier. Accidentul s-a produs în această dimineaţă în apropiere de Kiev (Ucraina), relatează Radio Moldova Actualităţi, cu referire la agora.md.
04 Noiembrie 2018 | 14:00
Un tânăr din Moldova a stabilit un nou record mondial la Campionatul Mondial la powerlifting
Dumitru Calmîc, sportiv din Republica Moldova, dar şi student al Universităţii Tehnice din Moldova (UTM), a stabilit un nou record mondial în cadrul Campionatului Mondial la powerlifting din Glasgow (Scoţia), scrie diez.md.
30 Octombrie 2018 | 12:00
Mai mulţi moldoveni au ajuns la spital, după un accident produs în Rusia
UPDATE: Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene informează că în accidentul din Federaţia Rusă au avut de suferit şapte cetăţeni moldoveni. Şeful Serviciului de presă al instituţiei, Alexandr Roitman, a declarat pentru IPN că aceştia au suferit leziuni uşoare, iar viaţa lor este în afara oricărui pericol.
26 Octombrie 2018 | 14:47
Un tânăr din Moldova s-a stins din viaţă după un accident rutier în Italia
Un moldovean în vârstă de 18 ani s-a stins din viaţă, miercuri seara, într-un spital din oraşul Padova (Italia), după un accident rutier produs sâmbătă, 20 octombrie. Tânărul, împreună cu patru prieteni s-au răsturnat cu maşina într-o prăpastie de la marginea drumului, scrie IPN.
22 Octombrie 2018 | 19:36
Un grup de moldoveni plecaţi la muncă în Spania se plâng că sunt ţinuţi ostatici
Un grup din 26 de moldoveni, plecaţi prin intermediul unei agenţii la muncă în Spania, se plâng ca sunt ţinuţi ostatici în această ţară, unde au mers la strâns usturoi. Mai mult, ei spun ca le-au fost luate documentele, locuiesc în condiţii inumane şi îndură foame. Centrul pentru Combaterea Traficului de Persoane al Inspectoratului Naţional de Investigaţii s-a autosesizat, după ce în presa din Moldova a apărut o secvenţă video în care oamenii povestesc despre exploatarea lor în scop de muncă, pe teritoriul Spaniei, relatează Mesager. Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Ambasada Republicii Moldova în Regatul Spaniei s-a autosesizat în cazul respectiv, iar pentru clarificarea situaţiei, agentul consular al Ambasadei Republicii Moldova la Madrid s-a deplasat la faţa locului.
Ştiri
Abonare la Știri
Live Stream
Info Util
Curs BNM Meteo
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam