Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
27 Iulie 2015 | 13:15
200 de profesori din mai multe ţări s-au întrunit la Chişinău, la Şcoala de vară a învăţătorilor români de pretutindeni
200 de profesori din Republica Moldova, România, Ucraina, regiunile Cernăuţi, Odessa şi Transcarpatia, cadre didactice din Serbia, regiunile Valea Timocului şi Vârşeţ, s-au întrunit la Chişinău, în perioada 24-26 iulie, la Şcoala de vară a învăţătorilor români de pretutindeni „Limba Română în contextul dialogului intercultural pedagogic fără frontiere”, relatează Radio Moldova Actualităţi.
Obiectivul principal al proiectului îl constituie cultivarea spiritului de solidaritate a  cadrelor didactice române de pretutindeni, pentru ridicarea prestigiului Limbii române în toate comunităţile, evenimentul fiind un manifest pedagogic pentru susţinerea, valorificarea şi idealizarea limbii române culte.

„Se motivează colegii și din zone în care limba română nu este la ea acasă întru totul, apoi o grămadă de comunicări, de fond, de lingvistică, de creșterea calității vorbirii în limba română, a soluțiilor pentru învățarea ei în școală cât mai eficient, până la organizarea cadrelor didactice de limbă română, dacă nu își asumă ei apărarea limbii române în școli, degeaba vorbim despre viitorul limbii române”, a declarat președintele Asociaţiei Generale a Învăţătorilor din România, Viorel Dolha.

Cercetătorul științific din cadrul Institutului de Științe ale Educației, Maria Hadîrcă, este de părere că școala este acea care trebuie să pună bazele corectitudinii limbii române aici, în Republica Moldova. „În alte părți, de exemplu, la București, limba română se învață corect din familie, de peste tot, la noi, din păcate, doar în școală și doar în cadrul orei de limbă română”, remarcă Maria Hadîrcă.

Școala de vară și-a propus să mobilizeze toate cadrele didactice pentru a promova cultura comunicării în mediul educaţional şi în toate aspectele vieţii sociale, precum și creşterea nivelului de cultură lingvistică a profesorilor.

Proiectul Școlii de vară este realizat cu sprijinul Guvernului României, Ministerul Afacerilor Externe - Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni.

Mai multe detalii aflați din reportajul realizat de Radio Moldova Actualități.
 
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam