Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
05 Aprilie 2014 | 09:38
58 de afaceri noi vor primi finanţare în programul PARE 1+1
Comitetul de supraveghere a Programului PARE 1+1 a aprobat finanţarea a 58 de proiecte investiţionale, în sumă de 11,3 milioane lei. În cadrul programului, de finanţare nerambursabilă în valoare de 200 de mii de lei, pot beneficia migranţii moldoveni reveniţi acasă sau rudele lor de gradul I, care investesc într-o afacere cel puţin 200 de mii de lei.
Suma investiţiilor atrase de la migranţi în primul trimestru 2014 este de 49,5 milioane lei. Astfel, un leu investit de stat generează investiţii private de 4,4 lei. La apelul curent de proiecte au fost depuse 59 de cereri de finanţare, dintre care 61% din beneficiari au până la 35 de ani, iar 20% sunt femei, se arată într-un comunicat al Ministerului Economiei.

54% din beneficiarii apelului curent PARE 1+1 au lansat afaceri în domeniul agriculturii (cereale, viţă de vie, pepiniere pomicole, creşterea florilor în sere, ferme animaliere, inclusiv creşterea viperelor etc), 22% - producere şi prelucrare (lemn/mobilier, brichete, materiale de construcţii, pâine, îngheţată), iar 21% - prestează servicii.

Ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, a cerut revizuirea procesului de gestionare a programului, sub aspectul simplificării procedurilor și a subliniat necesitatea intensificării promovării programului atât în ţară, cât şi peste hotare, cu obiectivul de a avea o acoperire teritorială cât mai mare.

De la începutul programului, în 2011, de granturi în proiectul PARE 1+1 au beneficiat 313 persoane.
Postat de: Departamentul Multimedia
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam